Mini FTP Server

Van már egy-két éve annak, hogy delphi-ben Indy komponensekből tákoltam FTP szervert. Ez a maga idejében jó is volt, volt is a felhasználóinak öröm és boldogság. Azonban idő közben szakítottam a Delphi-vel az új “szerelmem” a .net miatt. Így kb abba is maradt a projekt fejlesztése. 1-2 alkalommal próbáltam magamon erőt venni, hogy foltozgassam, de az Indy-ben olyan sok a hiba, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Így jó darabig parkoló pályán volt a projekt.

Azonban Idén nyáron szükségem lett volna egy ftp szerver komponensre, de mivel nem találtam értelmeset, ezért írtam egyet. Ennek apropójaként született meg a Mini FTP server következő verziója. Kulcsszavakban, hogy mit is tud a program:

  • Total Commander-el és FileZilla-val teszteltem, működik
  • Több felhasználó kezelése
  • Felhasználónként egyéni home könyvtár
  • Jogosultságok: Feltöltés, Törlés, Rejtett fájlok listázása, átnevezés
  • Feltöltési és letöltési sebesség korlátozása
  • Tálcára minimalizálható

Egyenlőre elég puritán megjelenésű  a program, de teszi amit tennie kell. Mellékesen megjegyzem, hogy nem kevés idő volt összehozni a dolgot, mivel az FTP protokoll rengeteg RFC-ben van dokumentálva. Ebből kifolyólag elképzelhető, hogy nem támogatja az általad kedvelt klienst.

Képenyőképek:

A programot a Codeplex-en találjátok meg a http://miniftpserver.codeplex.com/ címen. Itt elérhető az 1.0 Beta kiadás binárisa és forrása is. A forráskódot GPLv2 alatt adom ki. Amennyiben lesz érdeklődés üzleti részről, akkor pici pénzért licencelhető lesz zárt forráskódú alkalmazásokba is. Esetleges hibák/ötletek bejelentésére a projekt hiba bejelentőjét használjátok.

A program futtatásához .net Framework 3.5 sp1 kell, ami Windows 7 alatt alapértelmezetten telepítve van.

ha esetleg meg nem tiszta mi is az az FTP íme egy rövid wikipedia cikk róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/File_Transfer_Protocol