Minibian

RaspberryPi alapú projektek esetén a legtöbb probléma, amibe belefutottam, az a Raspbian túlkomplikáltsága volt. A mai cikkben egy lehetséges alternatív operációs rendszert mutatok be: ez a Minibian

Mielőtt belemennék a részletekbe, legelőször szeretném tisztázni, hogy mi a gond a Raspbian rendszerrel. A Raspbian tökéletes, ha általános gépként szeretnénk használni a Pi-t grafikus felülettel és minden jóságával. Azonban ha “barkácsolunk”, akkor sok esetben felesleges komponensek tömkelegével van tele. Pl: Grafikus felület és a hozzá kapcsolódó alkalmazások.

Egyrészt ezek helyet is foglalnak, másrészt az amúgy sem sok memóriából az X szerver a boot időben elfoglal már valamennyi memóriát és időközönként CPU erőforrást is használ. Persze mindig eltávolíthatjuk a grafikus felület csomagjait, de ez időt vesz igénybe.

Itt jön képbe a Minibian rendszer. A Minibian egy Raspbian alapú rendszerkép, amely egy minimális Debian telepítést hoz magával. Ugyanazt tudja, mint a Raspbian, csak a felesleges sallang nélkül. Mivel kisebb a rendszerkép, így könnyen ráfér egy 1 GB méretű kártyára is, így több szabad hely marad a kártyán. Ez különösen hasznos, ha TimeLapse felvételeket szeretnénk készíteni, vagy egyéb olyan alkalmazást, amely igényli a tárhelyet.

Az erőforrásokkal olyan jól bánik, hogy kicsomagolás után kevesebb, mint 512Mb helyet foglal csak el és csupán csak 29Mb RAM-ot fogyaszt, valamint 14 másodperc alatt már használható is.

A rendszer a https://minibianpi.wordpress.com/download/ címről tölthető le. Sajnos csak tar.gz formátumban, aminek a kicsomagolása Windows esetén két kitömörítést igényel. Először ki kell csomagolni a .tar fájlt a gz archívumból, majd a tar fájlból megkapjuk az img formátumot, amit Win32DiskImager program segítségével kiírhatunk SD kártyára. (Megjegyzés: .tar.gz fájlok kicsomagolására kiválóan alkalmas a 7zip program)

Az SD kártyára írás után a rendszer ugyan úgy bootol, viszont grafikus felület helyett egy parancssoros bejelentkezési lehetőséget kapunk. A rendszer természetesen gyárilag bekapcsolt SSH-val érkezik. SSH vagy közvetlen terminálon az alábbi felhasználónévvel és jelszóval tudunk bejelentkezni:

Root
raspberry

Bejelentkezés után a billentyűzetet és a partíció méretet manuálisan kell átállítanunk parancssorból, mivel a rendszer nem tartalmazza a raspi-config alkalmazást. A raspi-config egyébként telepíthető, sőt kényelmi szempontból ajánlott is. Ehhez az alábbi egyszerű parancsot kell kiadni:

apt-get install raspi-config

Ha nem szeretnénk a raspi-config alkalmazást telepíteni, akkor a billentyűzetkiosztás és a partíció mértet változtatásáról a projekt wiki oldalán találunk leírást.

A projekt természetesen kompatibilis az összes Pi változattal, beleértve a nemrég megjelent Pi 3-at is.