Mobilinternet megosztás

Lassan indul a nyaralási szezon, ami sok esetben azt jelentette eddig, hogy nem jutottunk internetközelbe. Azonban a 3G internet csodájával ma már bármikor, bárhol internetezhetünk. Azonban a nyaralás kedvéért felesleges lenne 3G előfizetést kötni, főleg ha van 3G előfizetés a mobilcsomagunkban. Ezen írásból kiderül, hogy miként lehet megosztani a mobilinternetet.

Megosztás okostelefonnal

A legtöbb okostelefon képes megosztani a 3G internet kapcsolatot USB kábel vagy WiFi segítségével is. Az Apple iPhone készülékeken és az Androidot futtató telefonokon gyárilag beépítve megtalálható ezen szolgáltatás. Nokia telefonok esetén külön programot kell ezen célra telepíteni. A program, ami kell, a Joikuspot nevet viseli. Ezen program ingyenes változata nagyjából kipróbálásra jó, mivel nem támogat titkosítást. A titkosítást is tudó változata jelenleg 2000Ft-ba kerül. Az ingyenes változat beszerezhető innen, a fizetős pedig innen.

Telefon függetlenül elmondható, hogy a WiFi mobilnet megosztás igencsak meríti az akkumulátort, ezért nem árt ilyenkor sűrűn tölteni a telefont, vagy eleve töltőről használni.

A beállítás menete majdhogynem minden rendszeren kézenfekvő. 3G adatkapcsolat engedélyezése, majd megosztás bekapcsolása. Android rendszerhez készítettem egy kis segédletet:

A titkosítási mód minden esetben WPA2 legyen, valamint a hálózat nevét (SSID) érdemes valami könnyen felismerhetőre állítani. Jelszónak egy legalább 8 karaktert használjunk, legyen benne kis és nagybetű, illetve szám is.

Azért, hogy könnyen kontroll alatt tudjuk tartani adatfogyasztásunkat, érdemes egy 3G adatforgalom monitor alkalmazást telepíteni. Az iPhone beépítetten tartalmaz ilyen szolgáltatást információim szerint. Android esetében az Onavo Count programot találtam hasonló célra, ami beszerezhető innen: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.onavo.android.onavoid A program használata igen egyszerű, az adatforgalom korlát megadása és némi használat után egyből képes használati statisztikát adni, akár óránkénti bontásban is, vagy alkalmazások szerint.

Megosztás céleszközzel

Mint minden internet kapcsolat, a mobil internet is megosztható router segítségével. 3G képes router eszközökből létezik többfajta. Van olyan, amelyik USB aljzaton keresztül tud kommunikálni 3G modem stick – el és van olyan, amelyik SIM kártya befogadására képes. Úgyhogy, még mielőtt megkötnénk a szerződést a szolgáltatóval, érdemes kiválasztani az eszközt előre, mivel az USB-s routerek nem minden modemmel tudnak kommunikálni, mert olyan gyorsan jönnek ki a különböző modemek, hogy szinte lehetetlen lépést tartani velük. Firmware frissítés, ami javítja a kompatibilitást, meg nem biztos, hogy van az eszközhöz. Úgyhogy én személy szerint olyan router beszerzését ajánlanám, ami közvetlenül fogadja a SIM kártyát. Típus és márka függően nagyjából 5000Ft-nál kezdődnek az eszközök, de itt egy viszonylag jó lista az árakról.

Összegzés

A mobilinternet hasznos dolog tud lenni, azonban jelenleg normális sávszélességre csak nagyobb városok környékén lehet számítani. Persze szolgáltatónként némileg eltérő a lefedettség, de általánosságban igaznak tekinthető az, hogy a puszta közepén a WWW a címek előtt a “Wárni Wárni Wárni” szavak rövidítése. Az alábbi képen egy rekord alacsony sávszélesség látszik. Ezt tavaly sikerült elkapnom valahol a Szolnok-Karcag vasútvonalon.