Mozi Otthon

A HD videók lejátszása igen CPU igényes feladat, ezért az újabb videokártyák már rendelkeznek hardveres h264 és VC1 dekódolással. (A Blu-ray lemez formátum 2 szabványos codec-je) Azonban elég kevés szoftver képes kihasználni ezen képességeket. Ezen leírásomból kiderül, hogy hogyan lehet ezt kihasználni, illetve az is kiderül, hogy hogyan teremtsünk otthon igazi mozi élményt.

Először kezdjük a mozizáshoz szükséges “vas” összeszedését.

Monitor

Ha igazi mozi élményt akarunk otthonunkban teremteni, akkor az első lépés egy monitor/TV beszerzése ami “Full HD” minősítéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a felbontása 1920×1080 pixel, a HD video szabvány szerint. Egyes monitorok 16:9-es képarány helyett 16:10-et alkalmaznak, ezen monitorok felbontása 1920×1200 általában, így nem írható rájuk, hogy “Full HD”, azonban a célnak tökéletesen megfelelnek.A “HD Ready” jelzéssel ellátott (egyre kevesebb) készülékek “csak” 1280×720-as felbontásra képesek, ami a kisebbik HD szabványnak felel meg. Ilyen készülék vásárlásával rossz lóra teszünk, még ha nagyon olcsó is. Az alábbi képen méretarányosan vannak a digitális videózásban használt felbontások szemléltetés kedvéért:

Megjelenítési technológiában manapság az LCD, Led LCD, és LED monitorokról érdemes beszélni. Az LCD fogalmával gondolom mindenki nagyjából tisztában van, így erről nem is beszélnék. A Led LCD monitorok abban különböznek a hagyományos LCD panelektől, hogy a háttérvilágítást LED fény adja, nem hideg katódos csövek.  Ez azért jó, mivel erősebb fényerő érhető el, ami által élethűbbek lesznek a színek. Plussz ezen felül még energia takarékosabbak is, és az áruk sem sokkal drágább a hagyományos LCD monitorokhoz képest. A nagy áttörést igazából a teljesen LED-es monitorok jelentik, amelyek LED diódák segítségével alkotnak képet. Jelen pillanatban gyártótól függetlenül a jellemzőjük a drágaság.

Továbbá egy másik tényező a monitor vásárlásnál a csatlakozó felület. Olyan Monitort amely nem rendelkezik DVI vagy HDMI bemenettel nem szabad megvenni. Mivel a hagyományos, legalább 10 éve használt D-Sub csatlakozó analóg módon közvetíti az adatokat. Ez azért problémás, mivel maga monitor belül meg digitális, így a plusszba beiktatott digitális->analóg->digitális konverzió miatt nagyon súlyos károkat szenved a kép. Ez szabad szemmel láthatóan 1280×720 felbontás körül jelentkezik. (sávos színátmenet, életlen, zajos kép) Ezért én csak és kizárólag olyan monitor vásárlását ajánlom amely rendelkezik DVI vagy HDMI csatolófelülettel.

PC

Az akadály mentes lejátszáshoz megfelel kb. minden mai pc, ami legalább 2 magos processzorral és legalább DirectX 10.0 szabványt hardveresen támogató videokártyával rendelkezik. A videokártya gyártója ilyen szempontból nem releváns, úgyhogy aki Nvidia párti az vegyen Nvidia kártyát, aki meg ATI párti, az meg azt. Azonban ha tudatosan akarunk vásárolni, akkor a következő taktikát ajánlom:

  1. 2 olyan termék választása amit a költségvetés megenged. (ATI vs. Nvidia)
  2. Interneten a Két termékről összehasonlító tesztek, vélemények keresése
  3. Azon termék megvásárlása amelyik jobbnak jött ki a tesztek során.

Hangkártya és hangrendszer

A legtöbb alaplap rendelkezik integrált 5.1 vagy 7.1 hangkártyával, azonban ezek minősége messze nem a legjobb, de a legtöbb célra megfelel.  Azonban ha igazán jó hang minőséget szeretnénk elérni akkor az integrált hang helyett egy Creative X-Fi szériás kártyát használunk. A gond ezekkel csak annyi, hogy viszonylag drágák. Azonban ha rendelkezünk Házimozi erősítővel aminek van digitális bemenete, akkor a hangkártya kb tárgytalan, mivel a digitális->analóg konverziót az erősítő végzi.

5.1-es hangrendszer vásárlásánál arra kell figyelni, hogy a hangszórók fa dobozosak legyenek, és persze arra, hogy a legolcsóbbat nem szabad megvásárolni itt sem.

A szoftver:

Hogy optimálisan kihasználjuk a vas képességeit az alábbi szoftverekre lesz szükség:

A fent említett szoftverek mindegyikéből létezik 64 és 32 bites változat is.  A DirectX update telepítése fontos lépés, mert nélküle nem fog működni megfelelően a Media Player Classic Home Cinema.

A programok telepítése után elindítva  a Media Playert első utunk a View->Options menübe vezessen.

Ezután az Internal filters lapon a Source filters listában távolítsuk el a pipát a DTS/AC3 mellől, majd a transform filters listából is távolítsuk el az AC3, DTS és AAC mellet található pipákat. Erre azért van szükség, mert az AC3 Filter csak így fog működni. Az AAC filter eltávolítására azért van szükség, mivel a beépített nem támogat rendesen 6 csatornás AAC hangot. A gyári DTS/AC3 filter eltávolításának a hátterében is hasonló ok áll. Az AAC dekódolásért majd az FFDshow fog felelni.

Ezután a Playback/Output lapon A Direct Show video oszlopból az EVR Custom pres. Opciót kell kiválasztani, míg a Real Media és Quick time lapokon a DirectX 9 Opciót.

Ha ezek megvannak akkor, már csak azt kell ellenőrizni az FFDshow hang dekódoló beállításainál, hogy az AC3 és DTS dekódolást hagyja ki. Ezt a Programok között található FFDshow mappában található Audio Decoder configuration menüpont hatására megnyíló kis programmal végezhetjük el. A Codecs lapon az AC3 és DTS melleti decoder oszlopban az értéket Disabled-re kell állítani.

Ezután már indulhat a házi mozizás néhány HD minőségű film letöltése után. Youtube-on elég sok HD anyag lelhető fel, korábbi írásomban meg volt róla szó, hogy hogyan is lehet onnan videót letölteni. Érdekességképpen 2 Darab képet mutatnék, amely jól mutatja a DVD és HD közötti részletességet. A DVD kép az összehasonlítás kedvéért felskálázott.

  1. DVD Verzió
    Blu-ray verzió
  2. DVD Verzió
    Blu-ray verzió