MP3, MP4, MP5

Szinte minden nap használunk MP3/MP4 lejátszókat, azonban ha megkérdeznénk az utca emberét, arról, hogy mi is a két technológia között a különbség, vagy nem tudna válaszolni, vagy azt mondaná, hogy az MP4 az videót is tud. De, hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, kínai marketingesek kitalálták az MP5 jelzést, amit sajnos itthon is előszeretettel alkalmaznak. Ezen írásban kísérletet teszek arra, hogy felvilágosítást adjak az MP3 és MP4 formátumokról, ha már úgyis szinte minden nap találkozunk velük.

MP3

Az MP3 technológiát (teljesebb nevén MPEG-1/ MPEG-2 Audio Layer III) a Moving Picture Experts Group tagjai fejlesztették ki az MPEG-1 videó tömörítési szabványukhoz. 1992-ben lett a szabvány véglegesítve, de 1995-ben kiegészítették az MPEG-2 szabványhoz.

Ez egy veszteséges tömörítési eljárás. A tömörítési algoritmus a 16 kHz feletti hangokat gyakorlatilag kihagyja a tömörítésből. Ezen frekvencia feletti hangokat ugyanis nem nagyon érzékel az emberi fül. Valamint emellett DCT (Diszkrét koszinusz) transzformációval emeli ki a lényegi adatot. Értelemszerűen minél magasabb a kódolási bitráta, annál jobb a hangminőség. 128Kbps mellett FM rádió minőségre képes az algoritmus. CD minőségre nagyjából 192Kbps mellett alkalmas.

Későbbi fejlesztéseknek köszönhetően támogat változó bitrátás kódolást (VBR) is, amely azt jelenti, hogy a tartalom függvényében határozza meg a kódoló program a szükséges bitrátát egy megadott minimum és maximum intervallumban. Az átlagos bitráta kódolás a VBR kódolás egy fajtája, azonban ebben az esetben a keretek (keret: a teljes kódolandó jelfolyam fix méretű alapegysége, a teljes jelfolyam keretek sorozataként lesz kódolva) kódolására használt bitráták a felhasználó által megadott átlaghoz közeli értéket vesznek fel. Tapasztalataim szerint azon dekóderek, amelyek nem támogatják, vagy nem szeretik a VBR kódolást, jobban megbirkóznak az ABR kódolással.

MP4

Ezen formátum az MP3-al ellentétben nem egy konkrét kódolási eljárást és tárolási eljárást ír le. Helyette egy tároló formátumot definiál, amelybe különböző tömörítési eljárásokkal videósáv és hang helyezhető. A támogatott tömörítési eljárások listája is szabványosított. Tehát nem annyira általános formátum, mint mondjuk az MKV, amibe gyakorlatilag minden mehet. A formátum alapját az Apple által fejlesztett QuickTime tároló formátuma adja.

Hang

Hang részről kódolási eljárásnak általában az AAC algoritmust szokták használni, amely az Advanced Audio Codec szavakból jön. Ez magyarra fordítva nagyjából annyit jelent, hogy fejlettebb hang kodek. A fejlettebb jelző az MP3-ra utal. Ugyanis, amint említettem, az MP3 kódolás gyakorlatilag nem foglalkozik a 16kHz feletti tartománnyal. Ez egyes zeneszámoknál igencsak zavaró, lapos hangzást produkál. Ezért az AAC kódolás a 22kHz feletti tartománnyal nem foglalkozik. Kompatibilitási és az egyszerű dekóder megvalósítás miatt azonban van egy 16kHz-es profilja is a kódolásnak.

Az MP3 tömörítéssel ellentétben ez a kódolási eljárás moduláris felépítésű. Kódolási profiltól függően eltérő az adatfolyam felépítése. Értelemszerűen minél komplexebb algoritmusokat használ a kódoló program, annál lassabb lesz a kódolás. Azonban kisebb bitráta mellett is jobb hangminőség lesz elérhető.

A következő kódolási profilok vannak szabványosítva:

  • Alacsony komplexitású (Low Complexity, LC)
  • Fő profil (Main Profile)
  • Skálázott mintavételi frekvencia (Scalable Sample Rate, SSR)

További fejlesztésekként az alábbi 2 profilról érdemes még beszélni:

  • Nagy hatékonyságú (HE AAC)
  • Nagy hatékonyságú v2 (HE v2 AAC)

 

A legtöbb dekóder (köztük a hordozható lejátszók is) főként a Main, LC, és HE, HE v2 profilokkal birkóznak meg. HE és HE v2 esetén, ha a dekóder nem támogatja e formátumokat, akkor sincs baj, mivel a fájl lejátszható marad, csak a kiegészítő minőség javító információk ki lesznek hagyva.

Továbbá az AAC hangtömörítés sztereó és mono felállások mellett támogat többcsatornás hangot is(egészen 48 csatornáig).

MP4 fájlunk tartalmazhat veszteségmentes hangot is ALAC kódolással. Az ALAC az Apple saját fejlesztésű veszteségmentes tömörítési eljárása. Korábbi összehasonlításomból levonhatók róla a tanulságok, azonban iPod/iPad/iPhone esetén csak ez jöhet szóba veszteségmentes formátumnak a WAV mellett.

AAC fájl MP4 fájlba ágyazás nélkül is létezhet, ugyanis van egy szabványosított formátuma az adatfolyamnak, ami nem túl meglepő módon .aac kiterjesztéssel végződik. Manapság igen ritkán használt. Ez még abban az időben keletkezett, mikor még az MP4 tároló formátum csak papíron, terv formában létezett.

Videó

Ami a szabványban megengedett videó kódekeket illeti, van választási lehetőség bőven. Azonban leginkább a h264, más nevén AVC kodeket szokták használni. Ezen kodek megtalálható a Blu-ray lemezeken is. Az eszközök száma, amelyek támogatják, napról napra nő.

A hordozható MP4 lejátszók 99%-a fel van készülve MPEG-4 Part 2 szabványt követő kódolások kezelésére. Ezen szabványnak megfelelő kodek közé tartozik az XVID és a DIVX is, valamint a nero digital kodek is. De nyílt forrásából adódóan az XVID a elterjedtebb.

A támogatott videó felbontásáról, maximális mintavételezési sebességéről, valamint támogatott képkocka sebességről a technikai dokumentációban lehet információt találni, vagy a gyártó és termék név ismeretében a Google segítségével.

Kiegészítő szolgáltatások

A XXI. században logikusan elvárható dolog egy videóformátumtól, hogy rendelkezzen feliratbeágyazási lehetőséggel, valamint fejezet támogatással is. Jó hír, hogy az MP4 ezekre fel van készítve. Fejezet információkkal és tetszőleges számú felirattal láthatjuk el a fájlunkat. Ezen szolgáltatásokat nem minden lejátszó program implementálja, de az iTunes/QuickTime lejátszók biztosan megbirkóznak ezen fájlokkal. Szabvány szerint fejezet információk csak videó sávot is tartalmazó MP4 fájlokba helyezhetőek. Azonban az Apple Advanced Podcast formátumának köszönhetően ezen limitáció kijátszható csak hangsávot tartalmazó fájloknál is. Hátulütője a dolognak csupán annyi, hogy egyszerűen, Windows alatt ilyen fájlok nem hozhatóak létre. Mac OS-re van egy csomó egyszerűen használható program, míg gyakorlatilag Windows-ra csak egy parancssoros (A program neve, akit érdekel: Slideshow Assembler).

Kiterjesztések

Mivel, amint említettem, az MP4 tartalmazhat hangot és videót egyaránt, ezért kicsit megtévesztő lehet a fájlok kezelése, hogy most akkor videó, vagy csak hang. Ezért az Apple a következő kiterjesztésrendszert használja:

  • MP4: Hang + videó sávot tartalmaz
  • M4a: Csak hangsávot tartalmaz
  • M4v: Csak videósávot tartalmaz
  • M4b: Hangos könyv. Fejezet információkkal ellátott fájl.

 

Szoftverek konvertáláshoz

MP4 audió létrehozására a FAAC konvertálót ajánlom. Parancssoros, de használható kódolásra Total Commander-ből is. ALAC tömörítéshez az egyetlen szoftver ami szóba jöhet, az iTunes.

Film fájlok létrehozásához a legegyszerűbb program a Handbrake. Előnye az, hogy közvetlenül tud DVD-ből dolgozni, valamint iPod/iPhone kompatibilis videókat is tud létrehozni.

Mp5

Ahogy a bevezetőben említettem, ez nem más, mint egy marketingfogás. Mp5 jelű MPEG szabvány nem létezik jelen pillanatban.

A kifejezés valószínűleg onnan jön, hogy ezen lejátszók általában szabványos MP3/MP4 fájlokon kívül (vagy helyett, gyártó függő) AVI, MKV konténer formátumba ágyazott videókat és sok egyéb más formátumot is támogatnak. Ezért valaki okos marketinges kitalálta, hogy hívjuk ezen eszközöket MP5 lejátszóknak.

Valamint jogi szempontból is érdekesek ezen eszközök, főleg az olcsóbb fajták. Ugyanis ezen lejátszók rendszere nyílt forráskódú projektek tömkelegén alapul, azonban ezt elfelejtik közölni, rosszabb esetben még el is rejtik. Ez azért gond, mivel a legelterjedtebb nyílt forrású videó és hang kodek, az ffmpeg GPL licenc alatt lett kiadva, és ezen licenc ezt nem engedi meg.

(Pl volt olyan lejátszóm, ami mencoder-t használt a videó konvertálásra, azonban ezt sehol se tüntették fel, sőt a program könyvtárában a mencoder.exe rejtetten volt megtalálható.)

Jogos a kérdés, hogy akkor minek is nevezzük ezen eszközöket? Személy szerint én a PMP rövidítést szeretem, ami Portable Media Player (hordozható médialejátszó) szavakból jön.

Végszó

Az MP4 sokkal fejlettebb, mint az MP3. Ezért ha lehetőséged van, tegyél a fülednek egy szívességet azzal, hogy ha már mindenképpen veszteségesen archiválod a még CD-n lévő zenei kollekciódat, akkor MP4-et használsz formátumnak. Valószínűleg nem leszek nyelvújító és ugyan úgy a sz*r MP5 kifejezés marad közhasználatban, a PMP helyett, de jó lenne ha megjegyeznénk, hogy az MP5 egy fegyver. Nem egy formátum:

Kép forrása & további érdekes olvasnivaló az Mp5-ről: http://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_MP5