Mplayer windows-on I. rész

Idén múlt 7. éve, hogy Windows-on mplayer-t használok napi szinten filmek lejátszáshoz, úgyhogy ezen tapasztalatomat felhasználva néha napján lesz majd ebben a kategóriában okosság. Mivel a mencoder is az mplayer része, ezért az azzal kapcsolatos okosságok is ide fognak jönni. Előreláthatólag ebből lesz több. Ennyi bevezető után hozzá is fognék a mai témához: Naprakész mplayer windows alatt.

Felmerül a laikus emberben, hogy egy program beszerzéséhez miért kell leírás. Hát azért kéremszépen, mert ez egy olyan program ami megválogatja a barátait. Vagyis Konzolos, nem kattintgatós, felhasználói kézikönyvet olvasgatós.

A beszerzési mizéria RC1 óta van, sajnos akkoriban lelassult a program fejlesztése, és épp változtak a videónézési trendek, ezért a fejlesztők elavultnak tartották a munkájukat arra, hogy 1.0 néven kiadják. Az 1.0 RC2-re 1 évet kellet várni. RC2 után sem sűrűn voltak stabilnak mondott kiadások, ezért váltottam SVN (aktuális forráskódból fordított) verziók használatára. Kicsit zsákbamacska a dolog, mert előferdül néha, hogy az újabb verzió rosszabb, mint a régi. SVN verziók használata esetén 2 lehetősége van az embernek:

  1. Lefordítja maga a programot
  2. Más által lefordított verziót használ

Az első opció Windows esetén elég körülményes, ám nem lehetetlen, ha kitartó az ember. A dolog legnehezebb része a fordító környezet kialakítása, utána már piskóta a dolog. Időben ez kb 8-12 óra ráfordítást igényel 1x, majd kb 1-2 órát az új verziók esetén, én igazából csak kemény embereknek javaslom, bár aki ilyesmire szánja el magát, az tuti, hogy csak véletlen fut bele ebbe az oldalba.0

A második opció barátibb, mert csak le kell tölteni és kész. Sokan fordítanak svn-ből, szóval van honnan válogatni. Én Gianluigi Tiesi fordításait* használom már egy éve, eddig nem sok probléma volt vele. Oldala címe: http://oss.netfarm.it/mplayer-win32.php
Minimalista stílusú weblap, de a tartalma annál fontosabb. Processzoronkénti optimalizációk szerint érhetők el fordítások. Egy táblázatban van összeszedve, hogy melyik CPU-ra melyik verzió kell:

  • Egymagos AMD processzorok: athlon
  • Többmagos AMD processzorok: athlon vagy athlon-mt
  • Intel Pentium 3 vagy korabeli Celeron: p3
  • Egymagos Pentium4 vagy korabeli Celeron: p4
  • Többmagos Pentium4 vagy újabb: p4 vagy p4-mt
  • Ha nem tudod milyen processzorod van: rtm

Az rtm verzió használatát nem javaslom, mivel általában lassabbak, mint a direkten optimalizált változatok. A fájlok 7z formátumban vannak feltöltve, melyhez kicsomagolót a http://www.7-zip.org/ címen találtok.

A következő részben az elérhető grafikus felületekről és némi beállításról lesz szó.

(*itt forráskódra értendő, szakszóval Build)