Mplayer windows-on II. rész

Mivel az Mplayer egy parancssoros program, ezért némi nehézséget okozhat fájlok megnyitása vele Lehetőség van különböző frontendek használatára, melyekből kb. annyi van, mint égen a csillag. Kettőt ezek közül be is fogok mutatni.

Én személy szerint szeretem a minimalista felületét a lejátszónak, amely az esetek több mint 90%-ban tökéletesen megfelel. Persze ez nem jelenti azt, ha filmet akarok nézni akkor parancssorhoz nyúlok. (Ennyire azért én sem vagyok mazochista) Ami nagyon bevált számomra az az, hogy mivel Total Commander-t használok fájlkezelésre a legtöbbet, ezért filmekhez hozzárendeltem az Mplayert-t külső nézőkének. Így ha le akarom játszani a fájlt, akkor csak ALT+F3-at kell nyomni a fájlon és indulhat a filmezés 🙂 (Total Commander-ben Külső nézőke beállítása: Beállítások->Általános Beállítások->Szerkesztő/Nézőke, majd Hozzárendelés gomb)

Ha ez nem elég, akkor általában az SmPlayer nevezetű frontend-et használom, ami elég részletesen beállítható, és Linuxon is fut. Letölthető a http://smplayer.sourceforge.net/ címről. Windows alatt egy másik népszerű frontend még az MPUI, ami megjelenésében a Media Player Classic-ra kíván hasonlítani. Tudásban elmarad azonban az SmPlayer-től. Ez beszerezhető a http://mpui.sourceforge.net/ címről.

Néhány szó a Beállításokról:

Az Mplayer mappáján belül van egy Mplayer mappa, melyben található egy config nevezetű szöveges állomány, amelyben a beállítások alapértelmezettek lesznek az mplayer és a frontendjei számára. A beállításokról részletesen a csomagban található mplayer.html ad bővebb felvilágosítást, de a dokumentáció magyar nyelven is elérhető a http://www.mplayerhq.hu/design7/documentation.html címen. A Fontosabb alap beállítások, amelyek jól jöhetnek:

 • vo=direct3d
  Alap kimeneti video meghajtó. Vista/Seven esetén ajánlatos direct3d vagy gl meghajtót használni, mivel ezek használatával nem esik szét az aero felület. Xp vagy régebbi rendszerek esetén maradhat a directx
 • channels=6
  Hangkártya csatornák száma, főleg többcsatornás filmek esetén érdekes ezen érték beállítása
 • framedrop=yes
  Túl nagy CPU terhelés mellet egyes képkockák dekódolásának kihagyása a folyamatos lejátszás biztosításához.
 • subcp=windows-1250
  Feliratoknál az ékezetes betűk tökéletes megtelítéséhez használt kódlap
 • quiet=yes
  Konzolra kevés adat kiírása lejátszás közben
 • autosync=30
  Maximális videó-audio szinkronizációs eltérés, még mielőtt a képkockákat elkezdené eldobálni.