Néhány alap információ az Apple gépekről

Szépen lassan a világot és Magyarországot meghódítja az almaláz. Azonban igencsak kevesen tudják, hogy mi fán terem az Apple almája. Mivel egyik ismerősömnek céges vonatkozása miatt Mac gépet kell majd a jövőben használnia, megkért, hogy írjak már egy pár dolgot a Mac gépekről. Remélem másnak is hasznos lesz ezen írás

Először is azzal kezdeném, hogy nem vagyok egy nagy Mac szakértő, mivel a fizetésemből nem telik egy Magyarországon csöppet túlárazott gépre, úgyhogy a cikkben akadhatnak pontatlanságok.

Az Ár

Amint említettem a Mac számítógépek (és kb. minden Apple cucc) túlárazott, Magyarországon meg főleg. Úgyhogy aki komolyan gondolkodik bármilyen Apple termék vásárlásában, az jobban jár, ha nem itthon veszi meg. Példaképpen az Ipod Classic lejátszómat tudom felhozni. Ez a cikk írásának pillanatában az Extreme Digitalban 88400Ft, míg mondjuk az Apple hivatalos boltjában meg 249$, ami mostani árfolyamon ~59 ezer forint. Úgyhogy érdemes külföldön venni, ha az ember már úgyis kint van. Vagy rokonnal/ismerőssel megvetetni és behozatni.

A Vas

A hardware része a Mac gépeknek annyiban tér el a PC-től mostanában, hogy míg a PC-k BIOS programmal rendelkeznek, addig a Mac gépek EFI programrendszert használnak. Ezekről picivel később lesz szó. Korábban a Mac gépek használt processzorok tekintetében is különböztek a hagyományos személyi számítógépektől. A PC néven elhíresült személyi számítógépek az Intel 8086-os processzorával kompatibilis processzorokra épülnek a kezdetek kezdete óta. Innen jön az x86 architektúra név. Az x64 architektúra az x86-os architektúra 64 bitesre bővített változata néhány extrával. Erről bővebben itt tudtok olvasni. A Mac számítógépek meg az IBM PowerPC architektúrájára épültek. Azonban valamikor, talán 2007 környékén az Apple is váltott. Azóta az ő gépeik is x86/x64 processzorokat használnak. Ennek oka az, hogy ezen processzorok teljesítménye folyamatosan nőtt, míg a PowerPC processzoroké csökkent.

A BIOS konyhanyelven a PC alapprogramját tartalmazza, ami felelős az operációs rendszer betöltése mellett egy pár hardver vezérléséért. Az EFI rendszer is ezt teszi lényegében, de itt az operációs rendszernek jobb hozzáférési lehetősége van az egyes hardver eszközökhöz, valamint egyszerűbb frissíteni is ezen rendszereket. Ez azért fontos, mert a mai BIOS programok egyáltalán nem hibamentesek. Valamint az EFI azért is előnyösebb, mert egy modern szemléletmódot követ, modern igényekhez, míg a BIOS a PC-k mondhatni egyetlen hagyatéka, ami nem esett át radikális változáson az elmúlt jó pár évben. Valószínűleg a következő 10 évben leváltja az EFI a BIOST a személyi számítógépekben is.

A mondás, ami úgy szól, hogy a Mac nem PC részben igaz, ha PC alatt az IBM PC kompatibilis eszközöket értjük, viszont ha a definíciót, miszerint személyi felhasználásra tervezett gép, ami nem szerver, és nem is egy szoba méretű, akkor bizony ez is PC.

A Szoftver

A Mac gépek előre telepítve, Mac OS X valamelyik változatával érkeznek. Az OS X egy Unix – szerű operációs rendszer. Unix – szerű rendszer a Linux és a BSD is. Sőt. Az OS X is egy BSD rendszermagra épül. Szóval a Windows-ra írt programok nem fognak rajta futni, erre a rendszerre külön programok kellenek. Ez visszatartó gondolat lehet sokaknak, úgyhogy érdemes mérlegelni, hogy mire kell a gép. Tudományos, vagy grafikus munkát folytató embereknek ez nem szokott visszatartó gond lenni, mivel a legtöbb tudományos célra írt program Unix – ra van tervezve, így Mac alatt is némi macerálással beüzemelhetőek. Grafikus programokból (legalábbis a komolyakból) meg általában van Windows és Mac változat is.

Zene és videó szerkesztéssel foglalkozók azért szeretik a platformot, mivel egy csomó kreatív program van ezekre a gépekre. Ennek oka abban keresendő, hogy a Mac mindig is viszonylag fix platform volt, ezáltal könnyű rá optimalizálni. Valamint az Apple sosem gagyi butított processzorokkal dolgozott, emiatt a Mac ideálisabb videó és hangszerkesztésre.

Windows is futtatható a Mac gépeken, de ez némi macerát igényel az EFI betöltő miatt.Vista SP1 óta támogatja az EFI betöltőrendszert, azonban az OS X betöltőjének egyedisége miatt és, mert az OS X HFS+ fájlrendszert használ NTFS helyett, egy BootCamp nevezetű program használatával telepíthető Windows a Mac gépekre. A BootCamp használata kötelező akkor is, ha csak Windowst akarunk futtatni, mivel az Apple a szükséges illesztőprogramokat ezen keresztül szállítja.

Csak Windowst futtatni azonban igencsak nagy szentségtörés lenne egy Apple gépen. Az OS X igen látványos, csicsás operációs rendszer jó alapszintű szoftver ellátottsággal és jó funkciókkal. A rendszer azonban nem mondható biztonságosabbnak, mint egy Windows. Megkockáztatom, hogy sokkal több biztonsági rés van a legfrissebb OS X rendszerben (összes frissítéssel együtt), mint a Windows 7-ben az összes kiadott hibajavítással. Az, hogy eddig nem nagyon volt vírus OS X-re, annak tudható be, hogy nem volt a platform elég népszerű. Az elmúlt 1-2 hónapban azonban bebizonyosodott egy komoly biztonsági hibát kihasználó vírus kapcsán, hogy talán az OS X mégsem biztonságos. Mindemellett lényeges, hogy a problémát nem éppen a legjobban kezelte az Apple. Szóval ilyen téren van még mit tanulniuk a Microsofttól. (Mondom én ezt úgy, hogy nem vagyok Microsoft bérenc, mert nem fizetnek azért, hogy ezt írjam és nem is vagyok egy fanboy szerintem)

A nyílt forráskódú Linuxra készülő programok nagy többsége rendelkezik hivatalos Mac változattal is. Amennyiben nem rendelkezne a program hivatalosan ilyennel, akkor érdemes megnézni a MacPorts projekt oldalát. A MacPorts projekt Unixra szánt nyílt forráskódú programok Mac verzióinak elkészítésével foglalkozik.

Hackintosh

Mivel a mostani Mac gépek is x86/x64 processzorra épülnek, lehetséges az OS X futtatása egy “hagyományos” PC-n is. A hagyományos azért került idézőjelbe, mivel nem egyszerű feladatról beszélünk. A gondot a rendszer hardvertámogatása jelenti. Mivel a Mac gépek viszonylag fix konfigurációk, nem kell a rendszernek rendelkeznie millió+1 illesztőprogrammal. Közösségi alapon, elszánt emberek készítenek illesztőprogramokat, de ezek minősége igencsak kérdéses sok esetben. Szóval jóval egyszerűbb venni egy eredeti Alma gépet, mint Frankeinstein módon csinálni egyet. Azonban, ha ért az ember hozzá, és tudatosan válogatja meg a számítógépébe kerülő alkatrészeket (magyarán csinál egy konfigurációt direkt OS X-re tervezve), akkor jóval olcsóbban kap egy OS X futtatására képes masinát, mintha az Apple boltban venne egyet.

Bővebb információk a témában itt találhatóak: http://www.hackintosh.com/ és http://www.hackintosh.hu/

Az életérzés

Zárásképpen az Apple által oly sokszor hangoztatott életérzésről beszélnék. A Mac valóban másabb, mint egy PC. Azonban ez nem jelenti azt, hogy különb illatút fingunk, ha OS X-et használunk, mint aki Windowst. Szóval Mac-et venni csak azért, hogy kitűnjünk a nagy átlag közül felesleges. Lassan, amilyen lázban veszik az iPhone és iPad készülékeket, az lesz a nagy átlag, akinek van. Szóval ez csak marketing duma. A Mac gépeknek is megvannak a bajaik, mint minden számítógépes rendszernek, csak másképp.