Néhány szó a facebook biztonságos használatáról

Kegyetlen egy világban élünk, ahol semmi sem az aminek látszik. Megeshet, hogy egy egyszerű facebook alkalmazás használata közben minden adatunk megadjuk egy reklámokkal foglalkozó cégnek. Ennek kapcsán és azért, mert nagyon sok ismerősöm nincs tisztában azzal, hogy hogyan használja biztonságosan a Facebook-ot készítettem ezt az írást.

Biztonságos böngészés

Annyira szorosan nem kapcsolódik az alkalmazás biztonsághoz, azonban fontos egy opció, amiről sokan elfelejtkeznek. Anno, mikor közzétettem egy felhívást az üzenőfalamon, hogy ha nem HTTPS protokollal böngészed a Facebook-ot, akkor feltörhető a fiókod elég könnyen. Erre 1-2 ember úgy reagált, hogy felesleges, meg hogy mutassam meg. Nos kérem szépen volt aki leírta hogyan kell. A cikk elolvasható itt. Ez ellen könnyen lehet védekezni. A fiókbeállítások/Biztonság menüpont alatt be kell kapcsolni a biztonságos böngészést.

Szintén a biztonsági beállítások alatt található a Bejelentkezés jóváhagyása. Ezen opció engedélyezésekor a rendszer küld egy sms-t, biztonsági kóddal, ami segítségével be tudunk jelentkezni egy olyan gépről, amelyen még sosem léptünk be a Facebook Azonosítónkkal.

Alkalmazások

Minden egyes alkalmazás használata előtt jogosultságot kell annak adni, hogy bizonyos adatainkhoz hozzá tudjon férni. Ezt érdemes elolvasni, hogy mire is adunk jogosultságot. A “Hozzáférés az adatlapomhoz” opció és a “Közzététel a nevemben” menüpontoktól érdemes tartózkodni. De ugyan ilyen gyanús lehet az E-mail küldés opció is. Ami simán járhat azzal, hogy Viagra reklámot kapok. A közzé tétel a nevemben menüpont szintén SPAM gyanús tevékenységet takarhat.

Gondoljunk csak bele. Készítek egy nagyon idióta alkalmazást, amely mondjuk megmondja nekünk a hozzánk illő zenei stílust, vagy az indián nevünk. Ezt hozzá kapcsolom az amúgy semmire se képes vállalkozásom adatlapjához. Aztán úgy állítom be az oldalam, hogy az alkalmazás csak Lájkolásért cserébe legyen kitölthető. Innen meg már csak kb. 5 hülyét kell találnom aki lájkol, aztán az egész megy, mint a láncreakció. Hiszen ha az 5 lájkolónak van nagyjából 100 ismerőse fejenként átlagban, akkor már  500 ember (lehetséges átfedéseket nem számolva) hírfolyamában megjelenik a hirdetésem. Ha ezen emberek 10% (gyengébbek kevéért 500 fő esetén 50 embert jelent) lesz csak kíváncsi a gagyi alkalmazásomra, akkor is 1-2 hét alatt tetemes mennyiségű adatot tudok összehalászni. Ezeket később használhatom reklámozásra, vagy akár el is adhatom nagyon jó pénzért. És ez csak egy durva becslés.

Szóval lényeg a lényeg, érdemes vigyázni a dolgokkal. Mondjuk gyanús lehet, hogy egy játéknak miért kell hozzáférés a nyilvános adataimhoz? Magyarul: Nem érdemes mindenfélét lájkolni csupán azért, mert valami hülye alkalmazás jár vele, vagy mert egy iPhone/iPad/Egyéb drága kütyü sorsolásán veszünk részt így. Általában a drága kütyü sorsolása sosem történik meg. Nem találkoztam még egy olyan emberrel sem, aki nyert volna valamit azzal, hogy lájkolt egy nyereményjátékot a Facebook-on. Sőt olyanról sem hallottam akinek ismerőse már hallott ilyen emberről.

Amennyiben Biztonságos böngészés mellet használjuk a Facebook-ot, akkor a következő képen látható biztonsági figyelmeztetés azt jelenti számunkra, hogy nagyon nem kéne használni az adott alkalmazást. Tényleg nem, mivel fene sem tudja, hogy honnan jön az alkalmazás adat kódja, vagy hogy mi lesz a mi adatainkkal a későbbiekben.