NES Emuláció PC-n

A velem egyidős korosztály és talán az öregebbek közül is rengetegen ismerik Super Mario nevét. Vannak akik először Pc-n találkoztak vele, de vannak sokan (korosztályomból biztos sokan) akik legelőször Piacon vásárolt “Sárga kazettás” Konzol gépen találkoztak vele először.


Nos az a bizonyos “Sárga kazettás” címszó alatt elhíresült konzol, a NES konzol kínai kalóz változata volt. A mai szemmel igencsak minimális hardware-el rendelkező gépre fénykorában olyan játékok jelentek meg, mint:

A felsorolást lehetne még folytatni jobbnál jobb játékokkal, amik ma már alapműveknek számítanak a videojátékok történelmében.

Ennyi nosztalgia után bele is vágnék a mai leírásba, amely a címe szerint NES emulációról fog szólni. A technológia fejlődésének köszönhetően jó pár éve már lehetséges Nintendo gépet emulálva eredeti játékokat is futtatni PC-n, szinte operációs rendszertől függetlenül. Ezen leírásban én a Nesotopia nevű emulátort használom, amely amellett, hogy egy igen jó NES emulátor a következő extra funkciókkal rendelkezik:

  • Játékállapot mentés és betöltés (Mit nem adtam volna érte gyerekkoromban, ha 1-2 szívatós pálya közben menteni lehetett volna)
  • Netes játék
  • Film felvétel
  • Hang felvétel
  • ROM image-ek olvasása rar, zip, 7z fájlokból

A program a http://nestopia.sourceforge.net/ címen érhető el Windows, Linux, Mac OSX rendszerekre. (közvetlen link a Windows változatra itt )

A programot telepíteni nem kell, elég csupán kicsomagolni egy szimpatikus mappába, majd a nesotopia.exe fájlal elindítani. A program igen puritán megjelenésű, de nem ez számít.

Eslő indítás után érdemes az Options menü video options részben beállítani a kívánt felbontást és videokártyát. A filter részben érdemes a Hqx-et kiválasztani, amely egy képméret duplázó/négyszerező/nyolcszorozó algoritmus amely sokkal jobb képminőséget eredményez.

A másik fontos beállítás még az irányítás, amelyet az input options menü alatt találunk. Itt a balról első listában a konfigurálandó vezérlők választhatók ki. A második listában a vezérlőhöz tartozó beállítható funkciók vannak felsorolva, míg a 3. listában a tényleges hozzárendelt billentyű látható.

Érdemes beszerezni egy olcsó Game Pad-et 1-5 ezer forint kategóriában, ha még nincs, mivel ezeket a játékokat sokkal kényelmesebb így játszani. Én 2 éve vettem ezt, azt hiszem 2 ezer forintért:

Ezután nem maradt már más dolgunk, mint 1-2 rom beszerzése. Rom-okat a http://www.romnation.net/srv/roms/nes.html címen lehet találni, vagy ami esetleg itt nincs fent, az megtalálható általában a google segítségével az alábbi kulcsszavak alkalmazásával: <játék neve> NES ROM

Ezután csupán csak hátra kell dőlni és elmerülni a régi játékok világában.