Nexus 7 visszafrissítése Android 4-re

Az Android 5.x lassan több, mint egy éve elérhető, azonban a 2012-es Nexus modelleken iszonyatosan rosszul fut annak ellenére, hogy a hardver bőven elegendő a rendszer futtatásához. Ezért a mai írásból kiderül, hogy hogyan kell visszatenni a 4.x szériás Android-ot bármilyen Google Nexus szériás telefonra, táblagépre.

Mielőtt a konkrét részletekre rátérnék megjegyezném, hogy az itt ismertetett műveletsor nem veszélytelen. Ha valamit nem jól csinálsz, vagy nem a leírást követed, akkor könnyen eltéglásíthatod az eszközödet. Ezért semmilyen felelősséget nem vállalok. Továbbá a visszaállítás folyamán a telefonon, táblagépen tárolt összes adat el fog veszni. Ezért készíts mindenről biztonsági másolatot, mielőtt a folyamatot elkezdenéd.

Első körben szükségünk lesz szoftverekre. Android ADB-re és ADB Driver-re. Ezek alapvetően az Android SDK-ban megtalálhatóak, ez beszerezhető a https://developer.android.com/sdk/index.html címről. Igen nagy méretű lesz telepítve, így ha nem célunk Androidra szoftvert írni, akkor érdemes leszedni csak az ADB toolst. Ez beszerezhető a http://files.androidpit.info/content/adb-tools_treiber.zip címről.

A ZIP fájl tartalmát ki kell csomagolni egy mappába. A kicsomagolás után két mappánk lesz, egy adb-treiber és egy adb-tools nevezetű. Az adb-tools mappában vannak a szükséges programok, míg a másik mappában egy univerzális ADB illesztőprogram van. Ezt telepíteni kell, mivel csak így fog tudni a számítógép ADB-n keresztül beszélgetni a tablettel/telefonnal.

Szükségünk lesz még egy tgz fájltípus kicsomagolására alkalmas szoftverre is. Ilyen például a Total Commander vagy a 7z program.

A programok telepítése után le kell tölteni a Google gyári Nexus 7 rendszerképét (másik Nexus eszköz esetén a hozzá tartozót). A Google által kiadott rendszerképek a https://developers.google.com/android/nexus/images oldalon érhetőek el. Itt az eszközök kódnév alapján vannak felsorolva.

A 2012-es Wi-Fi verziós Nexus 7 kódneve a nakasi, a 3G változaté pedig nakasig. Én a 4.4.4-es gyári rendszerképet választottam. A letöltés után a TGZ fájlt ki kell csomagolni. A TGZ fájl valójában egy GZ tömörítésű TAR fájl, így valójában 2x kell kicsomagolni a fájlt. Egyszer a TGZ-ből kapunk egy TAR kiterjesztésűt, majd a TAR kiterjesztésűből a szükséges fájlokat.

A szükséges fájlokat a kapott mappából át kell helyezni a korábban letöltött adb-tools mappába, ahol a fastboot.exe és az adb.exe található. Ha ez megvan, akkor készenállunk a rendszer telepítésére.

A telepítés elkezdéséhez szükségünk lesz egy jó minőségű USB kábelre (ha megvan, akkor használjuk a gyárit!), mivel debug üzemmódban igen kényes az eszköz a sebességre. Nem megfelelő kábel feszültségesést, jelalak torzulást okoz, ami összességében oda vezet, hogy nem fog sikerülni a folyamat.

A telefonon/tableten engedélyezni kell a fejlesztői lehetőségeket. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a beállításokon belül a táblagépről menüpontban a Build-szám mezőre jópárszor rákattintunk. Egy idő után elkezdi kiírni, hogy hány kattintásra vagyunk a fejlesztői módtól. Addig folytassuk a folyamatot, amíg fejlesztőkké nem válunk.

Fejlesztői lehetőségek aktiválásaHa mindent jól csináltunk, akkor a beállítások menüben meg fog jelenni egy fejlesztői lehetőségek menüpont. Fejlesztői lehetőségekEzen belül az USB hibakeresést kell bekapcsolni. Bekapcsolás előtt figyelmeztetni fog az eszköz bennünket, hogy ez veszélyes is lehet és csak akkor használjuk, ha tudjuk mit akarunk. Itt természetesen az OK gombbal nyugtázzuk a figyelmeztetést.USB hibakeresés bekapcsolásaEzután ki kell kapcsolni a táblagépet, telefont. Az eszköz leállása után a POWER gombot és a HANGERŐ LE gombot egyszerre nyomjuk addig, amíg a Bootloader menü nem jelenik meg.

Bootloader menüItt a hangerő gombokkal tudunk navigálni. Navigáljunk bele a Recovery menübe. A menübe a POWER gomb megnyomásával tudunk belépni. Ha mindent jól csináltunk, akkor egy képernyőt kapunk nincs parancs felirattal.

Recovery menü rejtveItt a POWER gomb és HANGERŐ FEL megnyomásával hozható fel a menü.

Recovery menüA menüből az alábbi parancsokat kell kiadni sorrendben:  (Szintén a hangerő gombokkal navigálunk és szintén a POWER gomb lép bele a menübe.)

  1. wipe cache partition
  2. wipe data / factory reset
  3. reboot to bootloader
    Ezen parancs kiadása előtt csatlakoztassuk az USB kábelt!

Ezután keressük meg a mappát, ahova letöltöttük az ADB programot. A mappából futtassuk az le a flash-all.bat fájt. Ha a folyamat elkezdődött, akkor a táblagépen megjelenik egy üzenet a bootloader felnyitásáról. Itt igennel kell válaszolni. (Szintén a hangerő gombokkal navigálunk és szintén a POWER gomb lép bele a menübe.)

Bootloader felnyitásaA bootloader felnyitása után folytatódnia kellene a telepítésnek. A folyamat végeztével a táblagép újraindul a kiválasztott verziójú Androiddal. Előfordulhat, hogy a bootloader felnyitás után nem sikerül a szoftvernek újraindítania az eszközt és a program leáll hibával. Ekkor annyi dolgunk van, hogy kikapcsoljuk az eszközt, majd megint megnyitjuk a bootloader menüt, és ismét elindítjuk a flash-all.bat fájlt. Ha a folyamat közben FAILED (status read failed (Too many links)) hibát kapunk, akkor vagy az USB porttal van gond a számítógépben vagy az USB kábellel.

Ha mindent jól csináltunk, akkor ismét 4.4.4-es Android verzió fog futni a táblagépen, telefonon. Az első indítás sok időt fog igénybe venni.