Nexus 7

Hosszú idő után végre rászántam magam egy tablet vásárlására. A választás az Asus és a Google kooperációjaként megszületett Nexus 7-es lett. A félreértések elkerülése végett 2012-es verziót vásároltam. Méghozzá a 16 Gb-os verziót.

Miért Tablet és miért pont ez?

Pár ismerős kérdezte tőlem a vásárlás kapcsán, hogy mi szüksége egy embernek egy tábla számítógépre? Amennyiben a kérdés komolyan átgondolt, akkor valószínűleg a kérdés feltevőjének semmi szüksége rá. Személy szerint engem több dolog is motivált.

Mondhatjuk, hogy a programozás a hobbim, és régi “álmom” megtanulni androidra alkalmazást fejleszteni. Talán némi pénzt is kereshetnék vele, azonban nem ez volt a fő motivációs ok.

Mostanában sok .pdf és e-book dokumentumot kellett olvasnom. Ezeket laptopon is lehet olvasni, azonban nagyon nem kényelmes buszon, még akkor sem, ha az embernek kicsi laptopja van. Persze jogosan lehet mondani, hogy erre a célra, ha ez volt a fő motiváció, akkor lehetett volna venni egy elektronikus könyvolvasót.

Azonban ezek kijelzője fekete-fehér. Ami persze nem lenne gond, figyelembe véve, hogy a legtöbb dokumentum fekete és fehér. Azonban itt a harmadik okom, a képregények. Mass Effect rajongóként igen nehéz helyzet van itt Magyarországon. Képregényeket nem lehet venni, a könyvek magyar fordítása meg enyhén szólva is furcsa. Valahogy érződik, hogy nem az igazi a dolog.

Szóval ezen három szempont alapján döntöttem egy táblagép mellett.

Az, hogy a Nexus 7-re esett a választás annak köszönhető, hogy a jelenleg piacon lévő táblagépekhez viszonyítva igen jó technikai paraméterekkel rendelkezik. Vásárlás előtt több olcsóbb-drágább tablet-et nyomkodtam, de valahogy egyet sem éreztem ennyire kiforrottnak, mint a Nexust. A 7 colos méretből és a kijelző felbontásából  adódóan tökéleten kézben tartható és remekül használható.

A másik fontos okm ami a Nexus 7 mellett szólt, az a rendszer naprakészsége. Tegnap előtt jött ki a legújabb Android és már a készüléken is van, köszönhetően a Google támogatásának. (Mellékesen halkan jegyzem meg, hogy a hasonló árkategóriás Samsung tabletektől hasonlót ne is várjon az ember, mert a Samsung ilyen szempontból nem a legjobb gyártó)

Legfrissebb szoftver

Refurbished, vagy nem Refurbished? Ez itt a kérdés

Először ezen készülék kapcsán találkoztam a Refurbished kifejezéssel életemben először. Ez a szép angolos kifejezés egy olyan eszközt jelent, ami már használt. Pontosabban nem igen használt, mivel egyszer már eladták valakinek. Az a valaki aztán használta és visszavitte, mert nem tetszett neki, vagy éppen összetörte, esetlegesen hardveres hiba miatt került vissza a gyártóhoz.

Ezt a gyártó szépen felújította és újra boltba tette, mivel nem szereti a veszteséget. Ezen modellek egy jó 20 ezerrel is olcsóbban megvásárolhatóak. Azonban van néhány csapda.

  • Az sosem fog kiderülni, hogy az első boldog tulajdonos miért is vitte vissza a gépet. Ebből adódóan nem lehet tudni, hogy hogyan használta.
  • A felújítás ellenére lehetnek rejtett hibái az eszköznek. Éppen ezért vállalnak rá csak egy év garanciát. És ezt meg is tehetik, mivel nem új termékről beszélünk.

A garancia miatt nem vásároltam Refurbished változatot. A készüléket a Media Markt üzletben vásároltuk, mivel éppen akkor az Extreme Digital-ban nem volt, csak rendelésre és a Media Markt csak 500Ft-al drágábban adta éppen. Azonban az üzlet dolgozóinak egyikének sikerült elérnie, hogy ne igen vásároljak ott semmit sem.

A vásárlónak jogos elvárása szerintem, hogy ha vesz valamit, mondjuk nem is kevés pénzért, akkor kedvesen szolgálják ki, vagy ha nem is éppen kedvesen, akkor legalább úgy, hogy ne érezze már rosszul magát a szerencsétlen vásárló, mert ne adj isten úgy gondolta vásárolni mer.

A hardver

A közhiedelemmel és az általános Androidos tapasztalattal szemben igen is tud gyors és használható lenni a rendszer, persze ehhez vas is kell, ami a legtöbb olcsó készülékből kimarad. Pár nap intenzív használat során nem sikerült lassulást, szaggatást, több másodperces semmi sem történik pillanatokat tapasztalnom, így nyugodtan mondhatom, hogy egy jól összerakott vas került a gépbe.

A doboz

A teljes technikai paraméter listát nem idézném, mivel interneten fellelhető, például itt is. Helyette inkább csak a “fő” dolgokat emelném ki:

  • Tegra 3 processzor 1,2Ghz-en 4 maggal
  • 12 magos 416Mhz-en kegyegő GeForce ULP
  • 1Gb Ram
  • 1280×800-as kijelző felbontás egy IPS kijelzőn.

Egy mobil eszköznél az akkumulátor idő igencsak fontos tényező. A dobozon illetve a felhasználói tájékoztatóban 9 órát említenek folyamatos használat mellett, ami szerintem reális. Azonban némi takarékossággal ez kitolható többre is. Valamint, ha a kijelző kikapcsolt állapotban van, akkor beállítható a WLAN kapcsolat bontása, amivel még tovább bírja a gép. Persze használattól függő is, hogy mennyit nyomkodja az ember.

A jelenlegi használati statisztikámat extrapolálva, olyan 28 óra körüli működési időt lehetne vele elérni a legjobb esetben. Azonban gyanítom ennél kevesebbet működne egy töltéssel, de a 20-24 órát reálisnak tartom.

Gyárilag nem jár a készülékkel OTG kábel, amivel mobil merevlemezt, pendrive-ot és egyéb eszközöket tudnánk hozzá csatlakoztatni. Szerencsére olcsón szerezhető ilyen kábel, nekem keményen 990Ft-ért sikerült vásárolnom.

Az alapcsomagban a gép mellé egy 10W-os töltő kocka és egy kb 1 méteres USB kábel jár.

A doboz tartalma

Akkumulátor használati statisztika AnTuTu mérési eredmények

A szoftver

Gyárilag kibontás után 4.1.xx Android volt a készüléken, de amint tudott internetre kapcsolódni frissítette magát 4.2.2-re. Ezt némi manuális győzködés után tegnap sikeresen frissítettem 4.3-ra. Ha kicsivel türelmesebb lettem volna, akkor biztos, hogy automatikusan frissített volna erre is a gép, de a fejlesztéshez szükségem volt a legújabb rendszerre.

Gyárilag nem túl sok program van rátelepítve, mondhatni az alap Google programokon kívül semmi. Ami egy hatalmas pozitívum számomra, mivel utálom, ha a gyártók telepakolják az eszközeiket semmire sem jó vackokkal.

Negatívum az, hogy keresheti az ember a programokat. (Új írás nemsokára, ajánlott programokkal) Számomra pozitívum volt az, hogy miután a készüléket aktiváltam a Google fiókommal, amit a telefonomon is használok, automatikusan leszedte a telefonomon is használt programokat. Így a telepítés nem is volt annyira fárasztó 🙂

A rendszert kb 1-2 óra alatt sikerült teljesen “belakni”, mondhatni öröm a használata.

Egyenlőre nem rootoltam az eszközt, mivel nem láttam eddig értelmét, azonban ha meg szeretném csinálni, akkor nem lenne komolyabb akadálya a dolognak, hiszen a Google álláspontja szerint ez nem illegális, sőt majdhogynem jó dolog, bár ha rootolja  az ember a gépet, akkor a szoftveres hibákra nincs garancia. Magyarán ha rosszul csinál valaki valamit és téglává változik a gép, arra nem vonatkozik a garancia, csak a hardveres hibákra.

Összegezve

Meg vagyok elégedve az eszközzel, öröm használni. Kicsit megkérik az árát, azonban hasonló árkategóriában és a tablet piac jelenlegi kínálatán is a legjobb választás véleményem szerint.