NFC matricák alkalmazása

Az NFC (Near Field Communication) technológia nagyjából 10 éve született meg, de manapság vált annyira elterjedtté telefonok esetén, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. A mai írásban az NFC matricákban rejlő lehetőségeket boncolgatom.

Mi is az az NFC?

Röviden és tömören egy vezeték nélküli adatátviteli protokoll. Pont-pont alapú kapcsolatot létesít, mint a Bluetooth, azonban az eszközök párosítása közvetlen közelbe helyezéssel (pár cm) történik meg. Így nem kell a felhasználóknak PIN kódokkal és párosításokkal foglalkozniuk, mivel a kommunikáció kezdetén az eszközök automatikusan elvégzik ezt.

NFC segítségével ugyanúgy küldhetünk adatokat, mint Bluetooth esetén. További nagy előnye (vagy hátránya, nézőpont kérdése) a technológiának, hogy a PayPass kártyák is NFC-hez hasonló módon működnek. Így akár az NFC képes telefonunkkal a megfelelő szoftver segítségével használhatjuk a telefont is fizetőeszközként.

 Mi az az NFC matrica és mire jó?

Egy NFC matrica belsejeNFC kommunikációra képes kisméretű matrica. A matrica tartalma egy NFC olvasó segítségével kiolvasható és meg is változtatható. A matricák tároló kapacitása típustól függően változó, de pár KB környékén van. Adatok szempontjából a rajta tárolható információk megegyeznek a QR kódok esetén használatosakkal, azonban nagy előnye az NFC matricáknak, hogy el lehet őket rejteni, illetve sokkal kisebb helyet foglalnak nagy mennyiségű adat esetén.

A QR kódok esetén használt adatokhoz képest újdonság a WLAN konfigurációs adat típus és az alkalmazás indítás. A WLAN konfiguráció előnye, hogy a telefonon nem kell konfigurálni a WLAN Access Point nevét és jelszavát, mivel a tablet/telefon matricához érintéssel megoldható az automatikus konfiguráció. Ez leginkább éttermek, bárok esetén lehet hasznos szolgáltatás.

A programindítási képességek segítségével automatizáció valósítható meg. Például elhelyezünk két NFC matricát. Az egyiket az otthoni asztalunkon, a másikat pedig bennt a munkahelyi asztalon. A munkahelyi címkét úgy programozzuk be, hogy érintés esetén kapcsolja a telefont néma üzemmódba, az otthonit pedig úgy, hogy kapcsolja a telefont vissza normál üzemmódba, de a lehetőségek végtelenek. Például készíthetünk menő névjegykártyát, amit a telefonhoz érintve már fel is vesz a telefon a névjegyek közé. Múzeumokban, tárlatokon például kihelyezhetünk címkéket, amik bővebb információt szolgáltatnak az adott tárgyról. Geocaching esetén létrehozhatunk rejtett iránymutatókat, amik segítségével érdekes több állomásból álló túrák készíthetőek.

Biztonsági szempontból a program futtatási rész használható lenne gonosz dolgokra is, de ehhez kell az is, hogy a támadott telefon rendszere rendelkezzen valamiféle sebezhetőséggel. Viszont nem árt óvatosnak lenni idegen címkékkel.

A címkék ára forgalmazótól függően változó. 5-600 Ft körül mozog jelenleg darab áruk, viszont ha többet veszünk, akkor igen kedvezményes tud lenni.

NFC matrica programozása

Ha megvan a matrica, akkor csak egy NFC képes Android telefon kell a megfelelő programmal. A megfelelő program az NXP által gyártott NFC Tag Writer. Ez a Google Play-ből a https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nxp.nfc.tagwriter cím meglátogatása után telepíthető.

NFC TagWriter by NXP

A program felépítése igen egyszerű. Használatához első körben be kell kapcsolni az NFC-t, ami a beállítások vezeték nélküli és egyéb hálózatok menüben található meg. A program adatcsomagokban dolgozik. Az összeállított adatcsomagokat menti a telefonra is. Ezeket később tetszőleges számú címkére tudjuk felírni. A már összeállított adatcsomagok a My Datasets menüben érhetőek el.

A program főmenüjeHasználat előtt a címkéket meg kell formázni. Erre az Erase tags menüpont alkalmazható.  Itt nem csak formázni tudunk, hanem egy meglévő címke tartalmát törölni is tudjuk. Formázás után a Write tags menüpontban tudunk adatokat írni. Itt lehetőségünk van egy új adatcsomag létrehozására is. A program igen sok csomag típust támogat.

Címkére írható adattípusok

A felírás mondhatni triviális. Csupán arra kell ügyelni, hogy írás és olvasás közben a címke fizikai kapcsolatban legyen. Ha mindent jól csináltunk, akkor kapunk egy Write Successful üzenetet. Ezzel az adat átkerül a címkébe.

Sikeres felírásA címkék olvasásához nem kell speciális program. Az Android rendszerek beépítetten tartalmaznak NFC olvasót a 4.0-ás változattól kezdve.
NFC olvasó