No One Lives Forever

nolf Ma egy igazi retró játékról lesz szó, méghozzá a 2000-ben megjelent The Operative: No One Lives Forever-ről. Ez egy 1960-as években játszódó FPS, ami a korabeli James Bond filmek hangulatát idézi. Megjelenésekor számos “Az év játéka” díjat kapott, azonban ismerőseim közül igen kevesen ismerik, így úgy döntöttem, írok róla.

Régóta terveztem már ezt a cikket, mivel egyik kedvenc játékom, viszont eddig nem volt időm ismét végigjátszani a bemutató kedvéért. Másik hátráltató tényező az volt, hogy a változat, ami megvolt nekem, nem volt hajlandó települni 64 bites Windows-ra, Így be kellett szereznem egy másik változatot. A megoldást a 2012. Januári Gamestar magazin szolgáltatta, melynek teljes játék melléklete volt a program. Ezt tudtam telepíteni és most időm is adódott.

A játék grafikája mai szemmel nézve igen szegényes, bőven a Pixel Shader-ek és Vertex Shader-ek kitalálása előtti időben jelent meg. Akkoriban a DirectX 7.0 volt a csúcstechnológia. Amit igyekezett is kihasználni a játék, bár a modellek kidolgozása néhol igen szegényes, de nem is erre helyezték a hangsúlyt a fejlesztők, hanem a játékélményre.

Játékélmény alatt itt a széles eszköz – és fegyverfelhozatal értendő, a szinkron minősége, a helyszínek változatossága, a küldetések összetettsége, a mesterséges intelligencia minősége és még sorolhatnám, amiben a játék nagyot alkotott akkoriban. Stílusában hasonló csak a játék második része, de az nem hagyott bennem olyan mély nyomot az első rész után. Ott elsősorban a grafikára helyezték a hangsúlyt, ami egy igen rossz döntés volt. Persze nem egy rossz játék a második része sem, de egy szinten sem említhető az első résszel játékélmény tekintetében.

A játékban Cate Archer titkos ügynök szerepébe bújhatunk, akinek egy a kor kémfilmjeire jellemző módon egy terrorista szervezetet kell megállítani abban, hogy az egész világ ura legyen. Mivel ezt a megjelenéskor sem lehetett teljesen komoly témának venni már (mert ugye a hidegháború véget ért), ezért ez kellő szarkasztikus humorral van tálalva.

A helyszínek változatosak: Németország, Marokkó, egy toronyház építkezés, dzsungel, titkos rakétabázis, titkos űrbázis és még sorolhatnám. A küldetések szintén változatosak. Van, hogy csak menni kell és lőni minden rossz fiút, de van, hogy be kell törni és információt szerezni, majd észrevétlenül távozni, van nagy széf rablás, stb…

A változatos feladatokhoz természetesen igazi kém eszközök is járnak, az öngyújtóba rejtett mini lángvágótól kedve az aktatáskába rejtett rakétavetőig kb minden megtalálható a felhozatalban.

Összegezve, egy kötelező darab, ha bejönnek az 1960-as és 1970-es évek James Bond filmjei. Ha meg nem, akkor is egy kötelező darab. Nincs kivétel. Ezt a játékot életedben egyszer végig kell vinni, ha igazi játékosnak tartod magad. Nekem sokadik végigjátszás után is 5 csillagból 5 csillag negatívumok nélkül. Megjegyzem, lehet elfogult vagyok.

Zárásképpen a YouTube blokkba most a teljes végigjátszás került, mivel akkoriban nem volt divat trailert készíteni nagyon játékhoz, illetve ha készült is ilyen, a YouTube-on nem lehelhető fel. További indokom az, hogy igen nehezen beszerezhető játékról beszélünk, már ami a legális változatokat illeti.