Pár tipp laptopunk élettartalmának megnöveléséhez

Manapság egyre több embernél veszi át az asztali gép szerepét egy laptop. Azonban sokan megkeletkeznek arról, hogy egy laptop nem egy asztali számítógép. Ebből adódóan sok olyan hibát követnek el, ami drasztikusan megrövidítheti a gép életét. Ezt elkerülendő íme pár tipp, amivel növelhetjük laptopunk élettartalmát.

Az első nagyon nagy hiba az, hogy a laptopot asztali gépként kezeljük, holott nyilvánvalóan nem az. A probléma konkrétan az, hogy állandóan töltőről üzemeltetik sokan. Ez káros az akkumulátor számára, mivel a kapacitása így csökken, mert úgymond elszokik a “munkától”. A megoldás: Akkumulátorról használni amikor lehetőség van rá. Itt ügyelni kell azonban, hogy nagyon lemeríteni sem szabad, mert az is káros. Az optimális az lenne, ha 30% alá nem szaladna a töltöttség. Néha szabad és kell is 30% alá menni, de 10-15% kapacitás maradjon mindig az akkumulátorban. Ilyenkor egy 24 órás pihenési és 24 órás töltési ciklussal hosszútávon jót teszünk az akumlátorral.

Második nagy hiba az, hogy laptopot vesznek sokan játékra. Egy laptop alapvetően nem erre való. A kifejezetten játékra tervezett laptopok ára irreálisan magas. Egy hagyományos laptop esetén meg a játékok jelentős hőterhelés többletet tudnak okozni, amit nem szeret semmilyen elektronikai alkatrész.

Így el is érkeztünk a harmadik hibához. A Hűtés problémáihoz. Amennyiben olyan célokra használjuk a gépet, mint folyamatos munka vagy mondjuk CPU igényesebb feladatok, akkor célszerű lenne beszerezni egy hűtőpadot. Mivel a beépített hűtést nem arra tervezik egy laptop esetén sem, hogy elbírja a folyamatos 5-12 órás izzasztást. Extra hűtéstől nem lesz baja a gépnek. Viszont a nem megfelelő hűtés miatt a merevlemez is károsodhat, ami adatvesztést okozhat.

A negyedik hiba megléte a lányokat érinti leginkább. A laptop billentyűzetek többsége nem kompatibilis a hosszú műkörmökkel. Esztétikai hibák (gomb kopás, karcolódás, stb…) mellet komoly gondot is tudnak okozni, mivel előfordulhat, hogy beakad a gomb alá, és egy hirtelen mozdulattal már törik is ki a gomb. Az ilyen hibákra garancia nincs egy gyártónál sem. Maga a billentyűzet cseréje szervizben 20 ezer forintba is kerülhet.

Az ötödik hiba amit szokás elkövetni a takarítás elhanyagolása. Mivel a laptop is elektromos árammal működik ő is vonzza magához a port. Ezért nem ártana fél évente portalanítani az optikai meghajtót (ha van) és a CPU hűtő ventilátort. Különösebb szakértelem nélkül is elvégezhető feladat, mivel a legtöbb szuper/hiper marketban lehet kapni sűrített levegő sprayet.

Végül pedig a klasszikus hiba amit még elszoktak páran követni, a gondatlan kezelés. Leejtés, kávé beleborítás és még sorolhatnánk. Ezen hibákra szintén nincs garancia, úgyhogy érdemes ügyelni a gépre.