Pár tipp öreg Windows ráncbaszedéséhez

orb Szinte mindenkinek ismerős lehet a szituáció. A gépen fent van a Windows egy jó ideje, sokat is foglal, lassan is indul. Ilyenkor kellene újratelepíteni, de az sok idő és macera. Ezért most leírok pár tippet a rendszergyorsításhoz.

Van-e elég memória?

A leggyakoribb ok, amiért lassú a rendszer, az a kellő mennyiségű memória hiánya. A foglalt memória mennyiségről a Feladatkezelőben (CTRL+ALT+DEL) tájékozódhatunk, méghozzá a Teljesítmény lapon. Ha nagyon sok a foglalt memória, akkor érdemes megnézni, mi fogyasztja. Ha valami ismeretlen programot látunk a listában, keressünk rá interneten, lehet hogy vírus (lásd lejjebb).

Itt éppen van bőven elég memória...

Ha nem vírus, akkor két lehetőségünk van: vagy nem használjuk a programot, vagy veszünk a gépbe memóriát.

Régi, nem használt programok törlése

Hisszük vagy sem, a sok hely foglalásának az oka a sok program, amit feltelepítettünk. Amit nem használtunk már egy ideje, vagy ne adj isten egyszer kellett csak, az feleslegesen ne foglalja a helyet. A Vezérlőpult Programok és szolgáltatások menüjén keresztül sok felesleges programtól válhatunk meg.

Átmeneti, ideiglenes fájlok törlése

Az ideiglenes fájlok programok számára átmeneti tárnak szolgálnak, de néha a programok elfelejtik ezeket törölni és csak gyűlik a szemét a lemezen. Ezen fájlok törölhetőek úgy, ha  Windows intéző segítségével megnyitjuk a %temp% mappát. Ez automatikusan az átmeneti fájlok mappába visz minket. Itt minden fájl törölhető, ami mégsem, az éppen használatban van és azért nem.Van bőven ideiglenes fájl, ami nem kell

Böngésző gyorsítótárak törlése

A böngészők gyorsítótára is foglalhat helyet bőven. Éppen ezért érdemes beállítani, hogy maximum mennyi helyet használhatnak fel, valamint időközönként nem árt üríteni a gyorsítótárat.

Firefox alatt a beállítások megnyitása után a Speciális->Hálózat fülön tudjuk a beállításokat módosítani és törölni a gyorsítótárat.

A firefox kedves. Közli a gyorsítótár méretét kérés nélkül. A többi böngésző nem tud ilyent.

Google Chrome esetén beállítások alatt az adatvédelem szekciónál van lehetőségünk a böngészési előzmények és a gyorsítótár törlésére.

Chrome gyorsítótár törlés.

Chrome esetén további helye spórolhatunk még, ha csak az aktuálisan használt verziót hagyjuk fent. A Chrome automatikus frissítője a régi, nem használt verziókat nem törli. Chrome telepítő függő, hogy hol van a program, ezért a telepítés helyéről a parancsikon alapján érdemes tájékozódni. Nálam a C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\ mappa alatt helyezkedik el. Ezen a mappán belül verziószámmal jelölt mappák vannak. (pl: 26.0.1410.43)

A verziószámos mappák konkrétan az alkalmazás telepített változatai. A mappák közül csak a legnagyobb számút kell meghagyni, a program a többi nélkül is működőképes marad.

Internet Explorer esetén a vezérlőpult internet beállítások panel első lapján tudjuk törölni a böngészési előzményeket. Erre kattintva egy részletesebb ablakot kapunk arról, hogy mit is akarunk törölni.

Internet Explorer. Internet Explorer ismét

Töredezettségmentesítés

Meglepő, de a Windows meghajtó időnkénti töredezettségmentesítése csodákra képes. Kevesebbet kell dolgoznia a merevlemeznek, ezáltal gyorsulhat a rendszerindítás.

A töredezettségmentesítő a Start menü->Kellékek->Rendszereszközök mappa alatt található meg. Futtatás alatt érdemes analizálni a lemezt helyzetfelmérés szempontjából. 10% feletti töredezettség esetén mindenképpen ajánlott futtatni, alatta meg felhasználóra bízott.

Töredezettségmentesítés. Normál merevlemezek esetén hasznos, de mégis nem sokra értékelt.

Külső gyártók töredezettségmentesítő programjai lehet jobbak a beépített programnál, de azok mind pénzbe kerülnek, így ha olcsón akarjuk megúszni a dolgot, akkor jó a beépített is a célra 🙂

Vírusirtó vagy vírus fertőzés

A lassú indítási folyamatban közrejátszhat a használt antivírus is. Egyes programok csak kéziféknek jók. Érdemes lehet kipróbálni, hogy az antivírust eltávolítjuk és megnézzük mennyit gyorsul a rendszer. Ha észrevehetően gyorsabb lett a gép, akkor megvan a probléma forrása.

Ilyen esetben érdemes lehet elgondolkodni a gép fejlesztésén, vagy a vírusirtó cseréjén.

Elképzelhető az is, hogy valami vírus munkálkodik a rendszerben és ez a lassúság oka. Ilyenkor marad a víruskeresés és ha pozitív az eredmény, akkor sajnos nincs mese, újra kell telepíteni. Meg lehet próbálkozni a fertőzés kiirtásával újratelepítés nélkül is, de ez sok idő és nem biztos, hogy pozitív eredménnyel jár a folyamat. Tapasztalatból mondom, hogy egy fertőzött rendszer esetén az irtás közben a rendszer is károsodik rendesen. Aztán vagy beindul utána még a rendszer vagy nem, de sajnos a vagy nem esete szokott fennállni…

Rendszerkarbantartó programok használata

Minden gyártó a termékét csodaszerként hirdeti, ami minden Windows gondra megoldást kínál. Ezeknek nem szabad bedőlni. Ezen programok pénzbe kerülnek és lehet, hogy semmit sem érnek az adott szituációban. Szóval vásárlás előtt érdemes tájékozódni. Személy szerint én nem ajánlom a használatukat, mivel eddig csak rossz tapasztalataim voltak az ilyen termékekkel.

SSD vásárlása

Egy SSD sokat tud javítani a rendszer teljesítményén. Egyetlen érv ami ténylegesen ellene szól, az az ára. Tény, hogy egyre olcsóbbak, de még így is jelentős költségkiadást jelent egy SSD beszerelése. Korábban írtam róla részletesebben.

Illesztőprogramok frissítése

A programok mellett illő lenne az illesztőprogramokat is naprakészen tartani. Sok esetben a friss illesztőprogramok jobb kompatibilitást és gyorsabb rendszert eredményeznek. Azonban előfordulhat, hogy a hardverhez nincs újabb illesztő a jelenleg használtnál. Azonban ha van, akkor mindenképpen érdemes telepíteni. Másnem próba szerencse alapon.