Pc emuláció Virtual pc-vel

Mai írásomban egy manapság igen népszerű témával fogok foglalkozni. Első hallásra baromságnak tűnhet a dolog, hogy egy PC-t emuláljunk egy pc-n belül. Pedig ha belegondolunk végtelen sok előnye lehet a dolognak.

Néhány előny:

  • 2 Operációs rendszer futtatása párhuzamosan, így nem kell újraindítani a gépet és elindítani  a másik rendszert ha viszonylag kevés feladatot kell elvégezni.
  • A második operációs rendszer lehet egy vagy több generációval korábbi is, így ha az ember programozó, és mondjuk XP-re és Windows7-re fejleszt egy programot, akkor rövid időveszteséggel tesztelhető a program több operációs rendszeren.
  • A régi, cél programok nem biztos, hogy támogatják az újabb operációs rendszereket, viszont ha egy virtuális gépen futtatjuk azt az egy programot amely éppen kell, akkor kihasználhatjuk az új rendszer előnyeit teljes mértékben, viszont a régi programunk is használható maradt.
  • Ha az ember nagyon alacsony szinten (ASM, Boot lemezek) fejleszt, akkor időspórolás virtuális gépen tesztelni, mint a ténylegest minden módosítás után újraindítgatni.

Ezen lista még folytatható lenne, de nekem hirtelen csak ennyi jutott eszembe asztali gépeken a virtualizáció előnyeiről. Szerver szinten természetesen több van, de az más tészta jelenleg.

A virtualizáció témáról írást pusztán az ihlette meg, hogy egy régi Pascal-ban írt programomat szerettem volna bemutatni, de mivel Windows 7-et használok, amiben nagyon nincs MS Dos támogatás, ezért gondoltam virtualizálok egy gépet. Alap esetben virtualizációra az Innotek Sun Oracle VirtualBox programját szoktam használni. Azonban ez Windows-ból “csak” 2000-ig tud visszamenni, ezért esett a választás a Virtual PC-re.

A virtual pc 2007 telepítője innen tölthető le 32 bites és 64 bites rendszerekhez egyaránt. Alapvetően Microsoft Operációs rendszereket támogat, de gyakorlatilag minden operációs rendszer futtatható rajta, csak akkor le kell mondani plussz szolgáltatásokról, mint az egér integráció, meg a megosztott mappák.

Mivel egy komplett pc virtualizálása igen cpu igényes folyamat, ezért ajánlatos olyan processzoron futtatni a programot amely rendelkezik virtualizáció számára kiegészítő utasításkészlettel. Intel Processzorokban a legalább 4 magos(Intel Core2Q uad, I3, I5, I7) CPU-k támogatják ezt az utasításkészletet. AMD Processzorok esetén meg az X2 utánni modellek. Bár ebben nem vagyok száz százalékig biztos. A legjobb módja annak, hogy megtudjuk van e HW támogatott virtualizáció az a a z, ha a CPU-Z programmal megnézzük, hogytámogatott utasításkészletek között szerepel e a VT-X (Intel) vagy az AMD-V (AMD) jelzés:

A HW segített virtualizáció a Virtual PC beállítási között bármikor ki és be kapcsolható, viszont ha egy gépet már HW segített virtualizációval telepítettünk fel, akkor menet közben nem érdemes kikapcsolni, mivel nagy valószínűséggel nem fog többet beindulni a rendszer.

A rendszer telepítéséről és a virtuális gép létrehozásához az alábbi kis prezentációt készítettem: