PDF Mentése bármilyen programból

PDF. Egy formátum, amit legalább 10 éve napi rendszerességgel használunk. Mondhatni ez idő alatt szabvánnyá nőtte ki magát. Köszönhetően annak, hogy ami PDF-ben van, az minden olvasó programban és nyomtatott formában is ugyan úgy néz ki, mint ahogy eredetileg tervezték. Annak ellenére, hogy igen népszerű formátumról beszélünk viszonylag kevés (bár egyre több) program rendelkezik jelenleg PDF mentési képességekkel. Elég csak a Microsoft Office-ra gondolni, ami a 2007-es változat előtt nem rendelkezett ilyen funkcióval. Ezen írásomból azonban kiderül, hogy miként lehet bármilyen programból PDF-et exportálni.

A dolog működéséhez csupán két dolog kell:

  1. Egy program amely tud nyomtatni
  2. A DoPDF nevezetű program

A DoPDF nem más, mint egy virtuális nyomtató, amely kimenete egy PDF dokumentum lesz. A Program ingyenes, valamint egy csomó olyan előnnyel is rendelkezik, amivel a konkurens programok nem:

  • Beszél magyarul
  • Üzleti célokra is ingyenes
  • 64 bites rendszereken is kitűnően működik
  • Kis méretű, mivel ahhoz, hogy működő képes legyen nem kell extra programokat telepíteni.
  • 72dpi és 2400dpi közötti tartományban képes nyomtatni (amennyiben a program amiből nyomtatunk szintén támogatja ezen beállítást)

Telepítés után a program a nyomtatók és a faxok között létrehozza a virtuális nyomtatót, amelyet majd kiválasztva tudunk pdf-be exportálni.

A Program itt nem rendelkezik egyáltalán beállítható tulajdonságokkal. A nyomtató kiválasztása után és a nyomtatás gomb megnyomásakor megjelenik a következő ablak, amiben beállíthatjuk a kimeneti fájl nevét és helyét, valamint egy-két dolgot. A Beállítások lap alján némi reklám látható, ez azonban egyáltalán nem zavaró.