Programok telepítése beavatkozás nélkül

A rendszer újratelepítése igen sok időt emészthet fel. Ez a sok idő nem feltétlen a Windows telepítésből adódik. A Windows rendszerek az utóbbi időben a technika fejlődésének köszönhetően igen rövid idő feltelepíthetőek, azonban a programok telepítése emészti az időt. Már csak azért, mert ott kell ülni a legtöbb esetben és nyomogatni a next-next-finish gombokat. Mai írásomból kiderül, miként optimalizálható ez a folyamat úgy, hogy a programok beavatkozás nélkül települjenek.

Bevezetés

A szakirodalom Unattended Install címszó alatt tartja számon a felügyelet nélküli telepítést. A Windows telepítők módosíthatóak úgy, hogy automatikusan telepítsenek dolgokat. Azonban ehhez a Windows telepítőlemezt módosítani kell a Microsoft Automated Install Kit-el. A telepítő módosítása nélkül is van azonban lehetőség programok felügyelet nélküli telepítésére. Azonban ehhez a telepítőprogramnak is támogatnia kell ezt, valamint némi Batch programozás ismeret nem árt. Jelen írásban az utóbbi témáról lesz szó.

Az alapkoncepció abból áll, hogy a Bach programok soros végrehajtásúak, vagyis egyik parancs után hajtják végre a másik parancsot. Ez a parancs lehet beépített, vagy akár egy tetszőleges exe fájl. Minden program esetében lehetőség van indítási paraméterek átadására. Az indítási paraméterek programonként és telepítőnként változóak. Nagyjából majdnem minden telepítőprogram biztosít egy kapcsolót a felügyelet nélküli telepítésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden telepítendő program esetén tudni kell a csendes telepítés kapcsolóját, mivel a telepítők nagy része telepítőprogram készítővel készül, amik eleve tartalmaznak ilyen funkciót. Szóval, ha tudom, hogy mivel gyártották a telepítőt, akkor nyert ügyem van.

Ha ez a módszer nem jön be, akkor érdemes lehet indítani a telepítőt egy /? vagy/help esetlegesen -h vagy –help paraméterekkel. Azonban lehet, hogy nagy semmit kapunk ezen kapcsolókra is. Na ekkor veszett ügy a felügyelet nélküli telepítés az adott program esetében sajnos 🙁

Msi csomagok

Az Msi csomagformátum a Microsoft saját csomagkezelőjét alkalmazza. Egy remek telepítőkészítő eszköz, kár, hogy relatíve  kevés szoftver érhető el ilyen telepítő formátumban. Felismerni onnan lehet, hogy .msi a fájlkiterjesztése a telepítőnek. Felügyelet nélkül igen egyszerűen telepíthető az alábbi módon:

msiexec /qb /i [csomag.msi]

A telepítőknek további egzotikus paraméterek is átadhatóak, de ehhez a csomagnak támogatnia kell ezt. Azonban a /qb és /i kapcsolókkal alapkonfigurációban minden msi csomag telepíthető beavatkozás nélkül.

InstallShield

A legrégebbi Windows telepítőkészítő framework, a legtöbb kereskedelmi alkalmazás ezt alkalmazza. Felismerni onnan lehet, hogy a telepítő neve setup.exe, valamint a telepítőben több helyen is megjelenik az InstallShield felirat.

Ezen telepítők is jól automatizálhatók. A telepítéshez kell egy iss fájl, ami a telepítés közbeni válaszainkat tárolja. Ilyen fájlt a telepítő /r kapcsolóval való futtatásával hozhatunk létre. Miután végzett a telepítés, létrejön egy setup.iss fájl a Windows mappán belül. Ezt a fájt át kell másolni a setup.exe mellé, majd a telepítőt a /s /sms paraméterekkel kell indítani.

InstallShield egy fájlban

Újabb InstallShield telepítők egy fájlban érkeznek, amik kifejezetten az internetre vannak szánva. A letöltött exe fájl ebben az esetben egy önkicsomagoló, ami egy ideiglenes mappába bontja ki a telepítőfájlokat. Ezért a normál InstallShield paraméterekhez hozzá kell fűzni egy extra /a kapcsolót, ami az ideiglenes mappából futó telepítőnek adja át a paramétereket. Szóval telepítőrögzítés /a /r kapcsolókkal történik, a felügyelet nélküli telepítés meg /a /s /sms paraméterekkel.

InstallShield MSI

A legújabb InstallShield telepítők msi csomagokat használnak. Ezen telepítők onnan ismerhetőek fel, hogy a setup.msi mellé van egy setup.exe fájl is. Ilyenkor naivan azt hihetnénk, hogy elég az MSI rendszernél ismertetett módon telepíteni, pedig nem. Ezen telepítők a következőképpen telepíthetőek beavatkozás nélkül:

setup.exe /s /v"/qb"

Inno Setup

Az Inno Setup egy nyílt forráskódú telepítőkészítő, rengeteg program használja. Az ilyen telepítők a következő paraméterekkel telepíthetőek beavatkozás nélkül:

[telepítő neve] <code>/sp- /silent /norestart</code>

Ezen telepítők sokfélék lehetnek megjelenésben, így nem igazán lehet grafikus felismerésre támaszkodni sajnos, így csak az exe vizsgálata után dönthető el, hogy Inno Setup telepítőről beszélünk e. Ezt parancssorból a következőképpen tudjuk gyorsan megtenni:

type [telepítő neve] | find "Inno"

Ha a parancs találattal tér vissza, akkor bizony Inno Setup telepítőről beszélünk.

NSIS

A Nullsoft telepítő megoldása, amit eredetileg a Winamp programjukhoz készítettek. Ezen telepítők működése nagymértékben függ a telepítő szkripttől, ami a telepítőt vezérli, szóval a telepítő készítőjétől függ, hogy támogatott e a felügyelet nélküli telepítés. Azonban általánosan a /S kapcsolónak kellene működnie. /S kapcsoló esetén az S betű szándékosan nagy. Ezen telepítők onnan ismerhetőek fel, hogy minden esetben a telepítő egy ellenőrzéssel indul, ami közben egy üzenet fogad minket: "verifying installer: N%“, ahol N 0-tól 100-ig számol. Esetlegesen a telepítőben megjelenik az NSIS felirat valahol, de ez nem biztos. Ezen telepítők kibonthatóak egyébként a 7-Zip archívum kezelővel.

Telepítő szkript készítése

Ehhez a művelethez szükségünk lesz egy jegyzettömbre, amibe megírhatjuk a parancsokat. Sima jegyzettömb helyett alkalmazhatunk egy felokosított szerkesztőt, mint a Notepad++, de az alap jegyzettömb is megteszi.

Minden egyes telepítőhöz egy sort kell létrehoznunk, ami minden esetben a start /wait szöveggel fog kezdődni. Ezután kell beírni a telepítéshez szükséges parancsot és paramétereket. Példaképpen egy NSIS telepítőhöz tartozó kód így fog kinézni:

start /wait [telepito.exe] /S

A kész szövegfájlunkat abba  a mappába mentsük, amiben a telepítő fájlok találhatóak .cmd kiterjesztéssel. Ezután, ha a .cmd fájlon duplán kattintunk automatizáltan, beavatkozás nélkül települni fognak a programjaink.

Kiemelt kép forrása: http://icons.iconarchive.com/icons/tpdkdesign.net/refresh-cl/256/System-Install-1-icon.png