Programozható elektronikák 03-08

Annó az első és második könyvem írásának kapcsán elkövettem azt a hibát, hogy nem egy könyvbe dolgoztam őket össze. Így önmagában egyik sem volt teljes.

A RaspberryPi kapcsán felmerült bennem, hogy írni kellene erről is egy könyvet, azonban ehhez számos olyan ismeret kell, ami csak az első vagy csak a második könyvben került elő. Mikrovezérlős rendszerfejlesztés III címmel meg nem akartam illetni a készülő művet, mert a Pi minden, csak nem mikrovezérlő 🙂

Szóval így jött a nagy ötlet: Kombináljuk össze a két könyvet, majd egészítsük ki a kapott dolgot a Pi-vel. A folyamat végeredménye lett ez a könyv, ami összedolgozva tartalmazza mindkét Mikrovezérlős rendszerfejlesztés könyv eredeti tartalmát, valamint a Pi-re és az SOC eszközök használatára vonatkozó alapismereteket is.

És ezután gondoltam még egy nagyobbat. Mi lenne, ha az FPGA és CPLD áramköröket is belevennénk a könyvbe, hiszen ezek is programozható eszközök, illetve ezen áramköröket úgyis előszeretettel használják változatos, egzotikus kiegészítőknek mind mikrovezérlőkhöz, mind SOC eszközökhöz.

A könyv ezen fejezete egyenlőre csak egy csonk. Ennek az oka az, hogy még nem volt időm foglalkozni vele, valamint még nem találtam meg a kiszemelt áldozati bárányt, amelyet részletesen kivesézhetnék. Későbbi változatokba belekerül.

Az E-book kiadás nagy előnye, hogy papír nem kell hozzá, csak digitális tartalom terjesztés, amivel megoldható, hogy a fizető vásárlók a frissítéseket ingyen és automatikusan megkapják, hasonlóan a Steam játék frissítő rendszeréhez. A Scribd platform erre tökéletesen alkalmas, ezért jelenleg csak ott érhető el a könyv.

Később, ha a könyv végleges lesz, akkor elérhető lesz a Google Play-en is, egyenlőre csak azért nem, mert ezen rendszerbe a publikáláshoz kell egy ISBN szám, amit minden egyes könyv frissítés alkalmával újra kellene igényelni, vagyis ha 15 frissítésében fejezem be a könyvet, akkor az 15 különböző könyvként kellene szerepeltetnem a rendszerben és ott nem tudom megoldani az automatikus és ingyenes frissítést.

Az esetleges frissítések időpontjáról egyenlőre nem tudok nyilatkozni, de még ebben az évben szeretném befejezni a könyvet. Nyáron biztos több időm lesz foglalkozni az írással, így akkortájt várható szerintem az első nagyobb frissítés.

A könyv kapott egy mellékletet is, amely ingyenesen elérhető. Ezen könyvem egy része (50%-a, ami jelenleg közel 300 oldal) ingyenesen olvasható. Ez alapján már meg lehet ítélni, hogy megéri-e megvenni 🙂

További információk a könyvről itt.

A borítóképet egy kedves ismerősöm, Pászti-Tóth Enikő készítette, internetes körökben EeNii nicknéven lehet ismerős. A Tumblr blogját hasonlóan jó képekkel itt találjátok, DeviantArt profilját meg itt.. Természetesen Facebook-on is megtalálható. Mindhárom hivatkozást érdemes meglesni 🙂