Puzzle Agent 1-2.

A Steam karácsonyi akciójában vettem meg ezen játékokat, forintba átszámolva (még ilyen rossz euró árfolyam esetén is) kevesebb, mint 1500Ft-ért. Először a grafikájára figyeltem fel a játéknak. Nem sűrűn látni ugyanis manapság kézzel rajzolt grafikával rendelkező játékot. Műfajilag kaland/logikai játék kategóriába tartozik ez a kettő igen remek játék.

A Játékot a Telltale Games készítette, akik Point & Click játékok tekintetében igencsak gyakorlottak. Korábbi alkotásaik közé tartozik a felújított Sam & Max sorozat, valamint szinte az összes CSI játék.

A játék Graham Annable Grickle képregényei alapján készült. Grafikailag elragadó, már akinek bejön a rajzolási stílusa. A játék igencsak humoros, szarkasztikus sok esetben. A két játék története szorosan összefügg, úgyhogy vásárlás esetén érdemes mindkettőt megvásárolni, hiszen az első résznek nincs is befejezése.

Főhősünk Nelson Tethers FBI ügynök, aki az FBI Puzzle kutató részlegén dolgozik. Nelson munkája izgalmas, legalábbis a kollégája szerint, aki a zöldség bűnözési osztályon dolgozik. A történet egy Scoggins nevezetű kisvárosban játszódik, ahol a helyi radír gyárban történt valami incidens, ezért bezárt. Tethers ügynököt küldi az FBI az eset kivizsgálására, mivel az eset óta mindenki feje tele van rejtvényekkel.

A radír gyár ismételt megnyitása azért kiemelt feladat az FBI szemében, mert ez a gyár látja el radírokkal a fehér házat. Tehát nem megengedhető, hogy az elnök úr kifogyjon a radírból, hiszen az katasztrofális lenne.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a történet nem lehet ennél agyamentebb, akkor tévedtünk. A történetben feltűnnek Jetik, törpék, egy helyi szekta, őrült asztronauták. Ahogy halad előre a történet egyre izgalmasabb lesz, mivel egy titkos kormány összeesküvés is kezd körvonalazódni.

Klasszikus Point & Click játékról van szó, ahol a történet előrehaladása közben különböző logikai feladványokat kell megoldanunk. Ezek között akadnak nagyon egyszerűek és eléggé bonyolultak is.

A játéknak két nagy hibáját tudom megemlíteni. Az első hiba szinte minden Point & Click játékról elmondható, ahol nincs alternatív befejezési lehetőség. Miután egyszer végigjátszottuk második alkalommal már nem tud újat nyújtani a játék. Szóval az újrajátszási értéke nem túl magas.

A második hiba csak az első játékra igaz. A hiba szimplán az, hogy a játék nem rendelkezik Steam eredményekkel. Ez azért frusztráló, mivel a második játék meg rendelkezik. A kedves készítők vehették volna a fáradságot a játék frissítésére.

Steam Store linkek: Puzzle Agent, Puzzle Agent 2

Zárásképpen a szokásos youtube videó gyűjtemény, valamint egy Picasa galéria saját készítésű képernyőképekkel.