QR Kód leírás

Manapság az okos telefonok térhódításával egyre több ehhez hasonló ábrát látni mindenfele és egyre többet lehet hallani a QR Code kifejezést. Ezen írásból kiderül mi is ez és mire jó nekünk.

A QR kód

A QR kód egy speciális kétdimenziós mátrix vonalkód. Nagyon gyorsan dekódolható, innen jön a QR rövidítés, ami az angol Quick Response szavakból jön. Nem új keletű technológia, hiszen 1994-ben fejlesztette ki a Japán Denso Wave. Azonban világ szerte csak az okos telefonok térhódításával terjedt el. Ez annak köszönhető, hogy a kód kitűnően olvasható a telefonok CCD kamerája által is, speciális megvilágítás nélkül, napfényben is. Elforgatva és bármely szögből is olvasható. Továbbá terjedésében szerepet játszott az is, hogy jogdíj mentesen használható ISO szabvány.

A kód fehér alapon fekete négyzetekből áll, beépített hibajavítást tartalmaz. Mérettől és szabványtól függően eltérő mennyiségű adatot képes tárolni. A Legnagyobb (Level 40) kódtípus 4296 karakter vagy 2953 bájt adat tárolására képes

Ennyi technikai részlet után azonban felmerülhet a kérdés, hogy mire jó ez végül is? Egyszerűen kifejezve nagyon sok mindenre 🙂 Bővebben kifejtve az alábbi adatok tárolására kiváló, hiszen nem kell őket beírni az eszközbe, elég leolvasni a kamerával őket:

  • Linkek
  • Névjegyek
  • SMS-ek
  • Telefonszámok
  • bármi más ami szövegesen reprezentálható

Szoftverek

Kód generálásához nincs szükségünk speciális szoftverre elég ellátogatnunk böngészőnkkel a http://qrcode.kaywa.com/ címre. Itt a tartalom és méret megadása után le tudjuk generálni a képet, amit később felhasználhatunk.

Olvasó szoftver tekintetében igen sok választási lehetőségünk adódik. Szinte minden platform piacterén a “QR Code” kifejezésre találunk legalább egy alkalmazást.  A NeoReader alkalmazást én Symbian telefonon használom, panaszom nincs rá. Elérhető Android-ra és iOS-re is. Ami a Windows Mobile 7-re és Java telefonokra linkelt szoftvereket illeti nem volt alkalmam tesztelni őket, Google segítségével találtam meg őket.