RaspberryPi 3

Tegnap megjelent a RaspberryPi új változata, ezért következzen egy rövid összefoglaló az újdonságokról.

A lap legfőbb újdonsága, hogy a lap kapott beépített WLAN és Bluetooth támogatást. Számszerűsítve 802.11n (150Mbit) WLAN és 4.1 Bluetooth, amit a Broadcom által gyártott BCM4334 chip szolgál ki. A chip érdekessége, hogy mindemellett még egy FM rádiót is tartalmaz. Ez a jövőben jelentheti azt, hogy akár FM rádió hallgatása is lehetséges lesz a lap segítségével. Persze ez szoftver függő, de a hardver is számít.

A lap másik nagy újdonsága az új processzor, ami ARM v8a utasításkészletet támogat. Ez köznapi nyelven annyit jelent, hogy 64 bites utasítás végrehajtást is lehetővé tesz. Mindemellett a chip órajelét is emelték, így most már 1,2GHz-en ketyeg a négy mag. A Pi készítőinek hivatalos közleménye szerint az új, BCM2837 jelzésű SOC 10x gyorsabb bizonyos körülmények között, mint a Pi első változatában alkalmazott BCM2835.

RaspberryPi3 - Külsőleg ugyan úgy néz ki, mint az elődje

Az új SOC visszafelé kompatibilis a korábbi változatokban alkalmazott SOC megoldásokkal, így a szoftverek hordozhatóságával nem kellene, hogy baj legyen. Érdekessége a BCM2837-nek, hogy a videó mag nem változott semmit a korábbi változatokhoz képest, így még mindig ugyan azt a VideoCore IV van benne, ami 400MHz-en ketyeg. A csere azért nem történt meg, mert akkor a bináris kompatibilitást el lehetne felejteni, mivel a lebegőpontos számítások nagy részét ez végzi el, dedikált FPU (lebegőpontos egység) hiányában.

A marketing szöveg szerint pedig azért nem fejlesztették, mert ez az egyetlen egy nyílt forráskódú videó vezérlő jelenleg a piacon, és ők nagyon a nyílt forrás pártolói. Ezen marketing bullshit ferdítés esetén érdemes megjegyezni, hogy a VideoCore 4 sem volt jó darabig nyílt forráskódú. A Broadcom azután nyitotta meg csak a specifikációt, miután a konkurencia rég elhúzott mellette. Egyetlen előnye ennek a vezérlőnek, hogy Linux alatt úgy-ahogy (javuló tendenciát mutat) támogatott, míg a konkurencia videó vezérlői lehet gyorsabbak, de szoftveresen katasztrofálisak, ha Linuxot akarunk rajtuk futtatni.

A lap mindemellett ugyanazokkal a fizikai méretekkel rendelkezik, a csatlakozók ugyan ott maradtak, így új házra nincs szükség. Mivel ezt nem lehetett egyszerű kivitelezni, ezért tisztelet a lap tervezőjének.

Operációs rendszerek tekintetében a Raspbian image ugyanúgy támogatja az új lapot, illetve ma a Microsoft kiadta a laphoz igazított Windows 10 IOT core változatot is. Az IOT core rendszerről nemsokára lesz majd egy cikk is itt a weblapon.

Összegezve a RaspberryPi 3. verziója egy vérfrissítés. Ismételten nem a legerősebb SOC lapot alkották meg, viszont a piacvezető szerepe bebetonozódott. Lehet problémázni, hogy nem elég gyors, meg a memória is lehetne több, illetve lehetne rajta SATA vezérlő is. Viszont akkor nem ennyi lenne az ára. Személy szerint nekem a legnagyobb bajom a lappal a csatlakozók kiosztásában van.

Nem értem miért kell ragaszkodni ehhez a hitelkártya mérethez. Lehetne nagyobb, de értelmesebb elosztásban. Pl: GPIO egyik hosszú oldalon, összes többi csatlakozó meg másik hosszú oldalon. Remélem ezt meglépik a következő változatok esetén. Gyártási költséget maximum 5 dollárral dobná meg, de ez csak egy durva becslés. Viszont legalább akkor normálisan nézne ki bedobozolva és nem hasonlítana egy polipra.