RaspberyPI

A hagyományos értelemben vett PC piac sosem fog meghalni, inkább átalakul. Erre ékes bizonyíték a RaspberryPi, ami egy hitelkártya méretű teljes számítógép, kevesebb, mint 20 ezer forintért be lehet szerezni, de vajon gagyi vagy használható termékről van szó? Írásomból kiderül.

A RaspberryPi egy jó ideje elérhető már, a magyar PC újságírás is foglalkozott vele valamennyire, de mégsem folyik a csapból. Ennek az az oka, hogy a megjelenésekor voltak vele hardveres és szoftveres gondok is. Azonban ezek mára elhárultak, megszűntek.

A hardver gond abból adódott, hogy eredetileg csak 256Mb memóriával szerelték az eszközt, ami igencsak kevésnek bizonyult. A szoftver is rengeteget fejlődött azóta, úgyhogy most már egy kiforrott termékről beszélhetünk. Na de mégis mi ez a RaspberryPi és mit tud?

Raspberry PI Model B

A RaspberryPi egy hitelkártya méretű telefonokba szánt ARM processzora (pontosabban SOC megoldásra) épülő számítógép. A processzor sebessége alapjáraton 700MHz. Ehhez párosul 512Mb DDR2 memória, amelyen a videokártya és a processzor közösen osztozik. A videokártya hardveresen képes dekódolni HD tartalmakat, illetve támogatja az OpenGl-t is, így játékra is alkalmas.

Az operációs rendszere egy Debian Linuxra épülő rendszer, ami kifejezetten a lapra lett optimalizálva, de számos egyéb Linux disztribúció is telepíthető rá, illetve Android is.

Csatlakozók tekintetében szépen el van látva. Van rajta HDMI, Ethernet, analóg sztereó hang és kompozit videó kimenet, valamint két USB csatlakozó és egy SD kártya csatlakozó, amiről az operációs rendszert futtatja.

A tápellátás micro USB telefontöltő segítségével van megoldva.

Az eszköz tervezésekor fontos szempont volt az olcsóságra törekedés. Éppen ezért került rá HDMI és kompozit videó, hogy könnyen TV-re lehessen kötni, mint a 80-as évek számítógépeit.

A gép használatba vételéhez így csak egér és billentyűzet kell, illetve ha több USB perifériát szeretnénk használni, akkor egy USB hub is.

A Linux ne rettentsen el senkit, mivel mindennapos munkára ugyanúgy alkalmas, mint egy Windows. És mivel a rendszer alapértelmezetten a lapra van szánva, még az illesztő programokkal és a konfigurálgatással sem kell bajlódni. Összességében igen jól használható a rendszer. Így ha csak böngészésre, illetve mindennapos feladatok ellátására kell számítógép és nem akarunk rá sokat költeni, akkor igen jó választás a Raspberry.

Akkor is jó választás, ha mikrovezérlők mellé vezérlő számítógépnek szánjuk, mivel a processzor néhány általánosan programozható kimenete ki van vezetve a lapra, így igen érdekes projektekben is fel lehet használni.

Két változatban lehet kapni a lapot.  Az A változat olcsóbb, de nem rendelkezik hálózati csatolással, valamint kevesebb memóriája van. A B változat meg az a változat, amelyről eddig szólt a cikk.

Jelenleg két hivatalos kiegészítő modul létezik hozzá. Az infra szűrővel ellátott kamera és az infra szűrő nélküli kamera. Mindkét kamera 5 megapixeles felbontásra képes, illetve FULL HD videófelvételre. Az infra szűrő nélküli változat direkt azért született meg, hogy éjjellátó alkalmazásokban is fel lehessen használni, mint pl, biztonsági kamera.

raspberry-pi-camera-board-close-800x800

A RaspberryPi alkalmazásáról és használatáról jó néhány oldalt lehetne még írni, amit már részben meg is tettem. A helyzet az, hogy készülőben van a 3. könyvem, amiben részletesen lesz szó a RaspberryPi használatáról.

A könyv első nem végleges változata karácsony környékén fog megjelenni a Scribd oldalon. További részletek nemsokára. 🙂