Rendszer gyorsítása RAM meghajtóval

Egy mai modern számítógép esetén a 4GB memória nem elérhetetlen mennyiség. Ennyi memóriát normál körülmények között a Windows és az alkalmazások nem használnak ki. De ha már van memória, akkor hasznosítsuk.

Az SSD-k olcsóbbá válásával egyre több gépben van SSD meghajtó, ami drámaian fel tudja gyorsítani a gépet. Azonban ezen meghajtó típusok nem igazán szeretik, ha sűrűn újraírják őket. Itt jön képbe a RAM meghajtó.

A RAM meghajtó egy olyan virtuális meghajtó, amely a rendszermemóriában tárolódik. Méretének elsődleges korlátozója a számítógépünkben található RAM memória mennyisége. 4GB mellett 1GB beáldozható normál használat mellett RAM meghajtónak. A RAM lemez különösen akkor jön jól, ha az ember programot fejleszt. Ekkor a fordítás sebességét nem limitálja a merevlemez olvasási és írási sebessége. Webfejlesztésnél is igen hasznos, mivel eleve a RAM-ból betöltött weboldal sokkal gyorsabban fog betölteni, mint lemezről.  Átlag felhasználás esetén érdemes a TEMP (átmeneti fájlok könyvtárát) könyvtárat áthelyezni egy ilyen meghajtóra, főleg ha SSD-t használ az ember. Egyrészt tehermentesítjük az SSD meghajtónkat, valamint a felesleges sallang nem fogja foglalni az értékes helyet, mivel a gép újraindításakor törlődik  a meghajtó tartalma.

A felsorolt előnyökön  kívül még számos érv felhozható a RAM meghajtók mellett, de inkább nézzük meg, hogy hogy lehet egy ilyen meghajtót létrehozni. Linux esetén a legtöbb disztribúcióval megkapjuk a szükséges kezelő parancsot, illesztőprogramot sem kell telepítenünk. Csupán két parancsot kell kiadnunk:

sudo mkdir /mnt/ramdisk
mount -t tmpfs -o size=1024m tmpfs /mnt/ramdisk

A fenti két parancs létrehoz egy 1024MB méretű RAM lemezt, amit a /mnt/ramdisk mappába csatol.

Windows esetén kernel támogatás (rendszermag szintű) van RAM meghajtók létrehozásához, de gyárilag a szükséges eszköz nincs beépítve egy Windows kiadásba sem. Itt jön szóba az ImDisk nevezetű program. Ez egy igen univerzális eszköz. Segítségével virtuális lemezeket hozhatunk létre és csatolhatunk. Igaz, Windows 7 óta lehetőség van VHD fájlok csatolására, ám ez a program annyival tud többet, hogy a létrehozott fájl sallang mentes, vagyis azt kapjuk fájl formában, ami a fizikai lemezre is menne.

További nagy előnye a programnak, hogy képes RAM meghajtót is létrehozni, valamint lecsatoláskor képes menteni a RAM meghajtó tartalmát egy fájlba, így az ott tárolt fájlok újraindítás után is megmaradnak, visszacsatolhatóak.

A program beszerezhető a hivatalos oldalról, vagy közvetlenül ide kattintva. X86 és X64 rendszereket is támogat, valamint Windows 8 alatt sem kell szenvedni a telepítéssel, mivel rendelkezik digitális aláírással. A telepítés igen egyszerű. A program telepítés után a Vezérlőpultról nyitható meg.

ImDisk kezelő programjaA Mount new gombra kattintva tudunk új meghajtót létrehozni. RAM meghajtó létrehozásához az alábbi beállításokat kell használni:

  • Create virtual disk in physical memory
  • Size of virtual disk: itt be kell írni a meghajtó méretét
  • Drive letter: a meghajtóhoz társított betűjel.

Új meghajtó létrehozásaAz OK gomb lenyomása után kapunk egy üzenetet, miszerint a lemezt használat előtt meg kell formázni. Formázásnál érdemes megjegyezni, hogy a szektor méret és a fájlrendszer típus is hatással lehet a sebességre és az elérhető szabad méretre. 600MB esetén az NTFS fájlrendszer elvisz 16Mb-ot a lemez méretéből, míg a FAT32 csak 5MB-ot, cserébe viszont rosszabb eredményeket kaptam CrystalDiskMark programmal mérve az alapértelmezett fájlrendszer beállításokat használva.

Sebesség mérés eredményei Balra NTFS, jobbra FAT32Kiemelt kép forrása: http://icons.iconarchive.com/icons/zerode/plump/256/Device-RAM-icon.png