Router Beállítás II

Az első router beállítási cikkben szó volt a Router-ek alapszintű beállításáról, ami a legtöbb esetben elég otthoni felhasználásra. Azonban az otthoni szerver beállításos cikk következő részének kidolgozása alatt felmerültek olyan router-al kapcsolatos dolgok amelyekről eddig nem volt szó. így ez a leírás a MAC cím alapú DHCP cím hozzárendeléssel, a Port fordítással, valamint a Dinamikus DNS-el foglalkozik.

Alapötlet

A hálózatunkon (otthonunkban) van egy szerver. Ezen szerver, mivel a router egyfajta tűzfalként is működik nem érhető el az internetről, csak helyi hálózatról. Ezért azt szeretnénk kivitelezni, hogy vagy IP cím alapján vagy valami DNS cím ismeretében elérjük a szerverünket. A demonstrációhoz még mindig egy TP-Link eszközt használok.

MAC cím alapú IP cím hozzárendelés

Mivel a router, amit használunk DHCP-vel osztja ki az IP címeket, így a csatlakozó gépek IP címe is változik időről időre a helyi hálózaton. Szerver esetén ez nem éppen ideális, ezért valahogy fixálni kell a szerver számára az IP címet. 3 megoldás jöhet szóba:

  • Statikus IP címeket használunk
  • A DHCP szerver Lease Time-ját nagyon magasra tesszük, vagy kikapcsoljuk.
  • MAC cím alapján fix IP címet osztunk a szervernek.

Az első opció lustaság miatt szóba se jöhet :). A második opció jónak tűnik, azonban néhány Router nem nagyon tolerálja ezen beállítást masszív adatforgalom mellet. (Előző SMC routerünk 1-2 naponta megfagyott ilyen beállítás mellet.) Úgyhogy ezen beállítást csak akkor használjuk ha a router nem támogatja a MAC cím alapú hozzárendelést. Bár ekkor is talán ésszerűbb a statikus IP címek használata. Azonban ekkor le kell mondanunk arról a kényelmi szolgáltatásról, hogy bedugjuk a hálózati kábelt és van internet bármilyen gépen, ami  a router-ra kapcsolódik.

Bejelentkezés után az Adminisztrációs felületben a keresett pontot Adress Reservation-nek nevezik és nagy valószínűséggel a DHCP szerver beállításai között fogjuk megtalálni.

Itt létre kell hozni egy új bejegyzést. 2db adatot kell megadnunk: A MAC címet és a foglalni kívánt IP címet. Itt érdemes olyan címet megadni ami a DHCP szerver tartományában szerepel, de tetszőleges is lehet.

Ezután a módosítások érvénybe lépéséhez újra kell indítani az eszközt. Ez történhet hardveresen is, vagy szoftveresen is. A szoftveres újraindítás menüpont jelen router esetén a System Tools menüpont alatt található. Újraindítás után a szerver gépünk mindig ugyan azt a címet fogja kapni.

Virtuális Szerver

Mivel a router elrejti a mögüle kapcsolódó gépeket az internetről ezért a szerverünk portját ki kell engedni. Ezt a beállítást a Forwarding / Virtual Servers menüpont alatt találjuk meg. Itt szintén az Add new gomb segítségével létre kell hozni egy új beállítást.

Itt meg kell adni egy portot, vagy port tartományt, amin a szerverünk dolgozik, a szerverünk IP címét, valamint azt, hogy TCP vagy UDP portról van szó. Amennyiben nem ismert a port típusa “Both” opció megadásával a TCP és UDP kérések is át lesznek irányítva. Ezen módosítások is szintén csak újraindítás után lépnek életbe.

Ezt követően a Publikus IP címünk (ami az internet felé látszik, itt tudakolható meg például) segítségével is elérhető lesz a szerverünk. Azonban mivel az IP címünk elég sűrűn változik érdemes Dinamikus DNS címet regisztrálnunk.

Dinamikus DNS

A dinamikus DNS címek úgy működnek, hogy a szolgáltató akinél regisztráljuk a Dinamikus IP címet egy kliens program segítségével időközönként frissíti a DNS rekordunkat. Jópár opcióból választhatunk, azonban érdemes olyant választani, amit a router-ünk is támogat. A legelterjedtebb szolgáltató a DynDNS. Ezt nagyjából minden eszköz támogatja. Ingyenesen 2db címet regisztrálhatunk és egy jópár DNS végződést választhatunk. A regisztráció igen egyszerű. Meg kell adnunk a kívánt elérést, felhasználó nevet, jelszót és e-mail címet.

A regisztráció végeztével a DynDNS klienst a router-ben meglepő (vagy éppen nem meglepő 🙂 ) módon a Dynamic DNS menüpont alatt találjuk meg. Itt meg kell adni a felhasználó nevet, jelszót, valamint a regisztrált DNS címünket. A szolgáltatás bekapcsolása és a beállítások mentése után ismételten újraindítás után a regisztrált címünk megadásával is a szerverünket érjük el.

A történet folytatódik itt: Router Beállítás III