Router Beállítás III

Tegnap szükségessé vált egy új Router beszerzése a költözésem kapcsán. A Router beállítása közben eszembe jutott, hogy egy-két dolog kimaradt a leírásból (Első írás itt, Második írás itt). Ezeket bepótolandó itt a router beállítási útmutatóm 3. felvonása 🙂

Szintén a sorozatot folytatva egy TP-Link routert használok a demonstrációra.

Firmware frissítés

Új router vásárlásakor tanácsos ezzel kezdeni a dolgokat, mivel hibátlan szoftver nincs. Így nagy valószínűséggel egy új, frissebb szoftverrel megbízhatóbban, jobban fog működni az eszköz. Első lépés az lenne, hogy megkeressük a router beállító felületén a Firmware frissítés opciót. Ez TP-Link router-ek esetén a System Tools -> Firmware update menüpont alatt található meg.

Itt a frissítési lehetőség mellet információt találunk a jelenleg futó rendszerről és a hardver verziójáról is, ami lényeges lesz. Ezután el kell látogatni a gyártó weblapjára (jelen esetben http://www.tp-link.com), majd ott a Support és/vagy Download kategóriákon belül meg kell keresni az eszközünket típus vagy kategória alapján.

Ezt követően egy olyan lapra jutunk a TP-Link weblapja alapján ami segít a megfelelő hardver verzió kiválasztásában és felsorolja a lehetséges opciókat. Gyártónként ez persze eltérő, de hasonló megoldásokat szoktak alkalmazni.

A hardver verzió kiválasztása után eljutunk a tényleges oldalra, ahonnan letölthetőek a firmware-ek. A listából és az eszközön futó verzió ellenőrzéséből kiderül, hogy van e újabb szoftver. Jelen esetben volt, így letöltöttem a ZIP fájlt.

A fájl letöltése után a csomagban volt egy PDF a frissítési menetről angolul és egy .bin fájl. Ezt a bináris fájlt kell megadni a router firmware frissítő menüpontja alatt. Amennyiben a router már dolgozik egy ideje és beállítottuk szépen, és nem akarunk újra szenvedni a beállításokkal (mivel ezek frissítés során elvesznek), akkor érdemes meglátogatni a tényleges frissítés elkezdése előtt a konfiguráció mentő és visszaállítót. Ez általában Backup & Restore néven fut az eszközökben.

A Frissítési folyamat megkezdése előtt az eszköz kérni fog egy megerősítést arról, hogy biztos ez e az, amit szeretnénk.

A folyamat el fog tartani egy kis ideig, amely végén újra kell indulnia az eszköznek.

A folyamat végén elvileg a legújabb verziójú szoftver dolgozik az eszközön. Amennyiben gondok adódnának az új verziójú szoftver miatt az eszközzel, akkor korábbi verziók visszaállíthatóak az imént ismertetett módon.

IP QoS

A QoS (Quality of Service) egy Sávszélesség elosztásért felelős protokoll. Működhet alkalmazás szinten és eszköz szinten is. Alkalmazás szinten főként a telekommunikációs megoldások során van nagy jelentősége, mivel csak így biztosítható egy terhelt IP hálózat esetén, hogy egy hanghívás időeltolódás és jelveszteség nélkül mennyen végbe.

Ezen technológia támogatása feltétele azon WLAN eszközöknek, amelyek pályáznak a Wi-Fi minősítésre. Mivel a Wi-Fi az nem egy technológia név, csak egy minősítés. Úgyhogy elmondható, hogy minden Wi-Fi WLAN, de nem minden WLAN Wi-Fi hálózat 🙂

Eszköz szinten azért van jelentősége, mivel így biztosítható, hogy a router által osztott sávszélesség egyenlő arányban, vagy valami prioritással osztódjon szét a gépek között. Ezen funkciót nem támogató router-ek esetén az kap több sávszélességet akinek nagyobb szerencséje volt, mivel eszközönként és gyártónként változó a módszer amivel osztanak  az eszközök.

Amint látható ez egy igen hasznos szolgáltatás, ezért érdemes bekapcsolni mindenképpen. A beállítás abból áll elsősorban, hogy meg kell adni az osztott sávszélességet. Opcionálisan IP tartományok megadhatóak minimális garantált sávszélességgel, vagy maximalizált sávszélességgel. Amennyiben ilyen nincs megadva, akkor a csatlakozó gépek között a sávszélesség egyenlő arányban oszlik meg.

Open DNS

Az OpenDNS egy DNS szolgáltatás, ami a szolgáltatónk által nyújtott DNS szolgáltatás minőségét jóval felülmúlja. Mivel az OpenDNS már DNS címfeloldás közben tiltja az általuk kártékonynak ítélt weboldalak letöltését. Ezen felül gyorsabban töltődnek be a weblapok, mivel rövidül a DNS címfeloldás folyamata.

Egy másik előnye az OpenDNS használatának az, hogy segítségével pillanatok alatt blokkolható egyes weblapok letöltése. Egészen naprakész adatbázisuk van a Szexuális tartalmat tartalmazó oldalakról, ami könnyen blokkolható. Ez akkor hasznos, ha az ember szülő révén nem akarja, hogy a gyereke még véletlenül is ilyen oldalakra tévedjen.

A szolgáltatás igénylése 2 lépcsőből áll. Először is regisztrálni kell a https://www.opendns.com/home-solutions/ címen. Itt választható a regisztrációt nem igénylő DNS címfeloldás gyorsítás vagy a regisztrációt igénylő extra szolgáltatás.

Az egyszerű regisztrációs űrlap kitöltése után, valamint az elküldött aktivációs E-mail visszaigazolása után a szolgáltatás igénybevételéhez át kell állítani a router-ben a DNS címeket. Ehhez igen komoly segítség is van a weblapon a legnépszerűbb router típusokhoz.

Mivel TP-Link router leírás nincs, ezért minket az oldalt található IP címek érdekelnek. Ezek az elsődleges és másodlagos DNS címek, amire módosítanunk kell a beállításainkat. Ezt a Router WAN Port konfigurációjánál tudjuk megtenni. Statikus és Dinamikus IP címek használata esetén egyszerű a módosítás. PPPoE kapcsolatok esetén a beállítás csak az Advanced gomb megnyomása esetén jön elő.

Ezután a router újra fog csatlakozni. A következő hardveres router újraindítás (kihúzom a konnektorból, majd visszadugom) és számítógép újraindítás után életbe is lépnek ezek a beállítások. Azonban, ha nem akarunk ilyesmihez folyamodni, akkor parancssorból az alábbi 3db parancs segítségével azonnal igénybe léptethetjük az új beállításokat:

ipconfig /release
ipcongig /flushdns
ipconfig /renew

Előfordulhat, hogy a böngésző gyorsítótárát is törölnünk kell. Firefox alatt ez a Firefox menü -> előzmények -> előzmények törlése menüpont alatt tehető meg. Törlendő időtartomány legyen a mindet és a törlendő elemek között elég csak a gyorsítótárat kiválasztani.

Ezután ha a böngészőnkben ráfrissítünk az OpenDNS weblapra, akkor egy tájékoztatást kéne kapnunk, hogy OpenDNS-t használunk.

Ezután a Dashboard-on konfigurálhatóak a beállítások. Itt legelőször létre kell hozni egy hálózatot az Add a network gomb megnyomásával.

A hálózati cím azonosítása a beállítások miatt szükséges. Mivel a legtöbb ember Dinamikus IP címmel kapcsolódik, ezért a védeni kívánt gépekre érdemes letölteni a globális IP változás figyelő és visszajelentő alkalmazásukat. Ott ahol több gép is van a hálózaton elég egynél is beállítani, mivel a router mögött minden gépnek ugyan az a globális IP címe. A frissítő alkalmazás számos platformra elérhető.

A Hálózat és az aktuális globális IP cím felvétele után el kell nevezni a hálózatunkat, hogy ne csak az IP címet lássuk.

Ezután a hálózatok kezelésénél megjelenik az újonnan beállított hálózatunk. Egy fiókkal több hálózat is kezelhető. A beállítások módosításához az IP címre kell kattintani

Itt előre definiált beállítások és kategóriák blokkolhatóak. Az alapszintű védelem főként Szexuális és Pornográf weboldalakat blokkol, míg a magas szintű beállítás már Adware és egyéb fincsiségek ellen is véd minket. Természetesen a beállítások módosíthatóak, személyre szabhatóak. Továbbá egyes domain-ek manuálisan is blokkolhatóak. A Módosítások egy 3 perces késleltetéssel lépnek életbe.

Extra szolgáltatásképpen bekapcsolható a naplózás és a statisztika is, amivel nyomon követhető és felügyelhető a beállítás