Skip to content
Close

Sajtó / Rólam írták

A könyveimhez és egyéb projektjeimhez kapcsolódó sajtómegjelenésekből szemle

Innováció, megújulás, felkészültség – új szakirodalom a Liskában

Iskolánk szakmai oktatására jellemzõ a folyamatos megújulás, tanáraink mindig keresik az innovatív jelenségeket, figyelemmel kísérik az újdonságok megjelenését, hogy minél felkészültebben állhassanak az iskolánkban tanuló nebulók elé.

Ezt segíti elõ Ruzsinszki Gábor Programozható elektronikák címû könyve is, amelyet a szerzõ ingyenes példányban iskolánk tanulói rendelkezésére bocsátott elektronikus könyv formájában. Ez a könyv kiválóan alkalmazható a mûszaki informatika, elektronika és programozás tantárgyakhoz. Ennek segítségével erõsáramú, automatika és informatika szakirányon tanuló diákjaink jobban elsajátíthatják a tananyagot, amely a tanórai használaton kívül alkalmas az otthoni tanuláshoz is. Az iskolánkban folyó tanfolyamokon is eredményesen tudnak belõle tanulni.

A könyv felépítése logikus, áttekinthetõ, és részletesen kifejti az alapoktól egészen a magasabb szintû ismeretekig a tudnivalókat, így diákjaink késõbbi, fõiskolai vagy egyetemi tanulmányaik alatt is használhatják majd. A szerzõ, Ruzsinszki Gábor szoftverfejlesztõ és fõiskolai tanár is egyben, aki tisztában volt azzal, hogy a fentebb felsorolt szakmai területeknek melyek a hiányosságai és ennek megfelelõen írta meg könyvét.

Miután Vincze Gyula tanár úr rátalált a könyvre, felvette a kapcsolatot a szerzõvel, aki iskolánk rendelkezésére bocsátotta az értékes irományt. Mivel a szerzõ is tanított korábban középiskolában, így az oktatást támogatva, térítésmentesen küldte el elektronikus formában, vízjelekkel ellátva a könyvet.

Ezúton is köszönjük Ruzsinszki Gábornak.

Megjelent:  http://liska-szki.hu/news.php?readmore=64&y=2018&m=1

Az ismeretszerzés újabb lehetősége a Matematikai és Informatikai Tehetségműhely hallgatói számára.

Az intézményünkben folyó Programtervező informatikus képzés keretében hallgatóink látókörének szélesítése érdekében mintegy 10 éve jelent meg a Robotika alapjai tárgy előadás és a hozzá kapcsolódó gyakorlat formájában. Felismerve az ebben rejlő lehetőségeket, olyan projekteket sikerült megvalósítani, amelyek az OTK-n is sikerrel szerepeltek és különböző években a zsűri két alkalommal első, egy alkalommal pedig különdíjjal ismerte el hallgatóink és témavezetőjük munkáját.

Miután ráakadtunk Ruzsinszki Gábor Programozható elektronikák című munkájára, láttuk, hogy milyen széles keresztmetszetét mutatja be a témakörnek könnyen érthető formában, ami a mi esetünkben különösen fontos, hiszen a mikroelektronika világának felfedezéséhez szükséges programozói és elektronikai ismeretek közül hallgatóink elsősorban az előbbivel kapcsolatban szereznek megalapozott tudást az alapképzés során. Tárgyalásmódja, a feldolgozás mélysége kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy haszonnal forgathassák összekapcsolva programozói ismereteikket a könyvben tárgyalt egyéb területekkel.

A szerző olyan szerteágazó ismeretanyagot foglalt össze, amely a legkülönfélébb érdeklődéssel rendelkező olvasó igényeit is kielégíti. A könyv felépítése átfogó jellege ellenére is logikus, jól áttekinthető, ami nagyban meg fogja könnyíteni a Matematikai és Informatikai Tehetségműhelyben tevékenykedő hallgatóink munkáját, felgyorsítva ezzel a különféle projektek megvalósulását.

Ezúton mondok köszönetet a szerzőnek, Ruzsinszki Gábornak, aki a Programozható elektronikák című munkáját térítésmentesen bocsátotta a Matematikai és Informatikai Tehetségműhelyben tevékenykedő hallgatóink rendelkezésére.

Írta: Dr. Geda Gábor, Matematikai és Informatikai Intézet

Megjelent: https://konyvtar.uni-eszterhazy.hu/hu/ktarhu/hirek/aktualis/c/programozhato-elektronikak

Élménybeszámoló a keddi 12min.me Szeged és a Creativ IT második “meetup”-járól.

A környezet- és technológiatudatosság jegyében zajlott 12min Ignite Talks – Exciting Talks, Networking & Drinks eseménysorozat második rendezvénye a Hungi Vigadóban. Az érdeklődők 3×12 perc előadás, 3×12 perc Q&A és 3×12 perc szabadfoglalkozó „networking”, kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek meg három, a technológiát és mindennapi életünket érintő kérdéskörrel, melyek az elképzeltnél is közelebb állhatnak hozzánk. A németországi Hamburgból induló kezdeményezés nemzetközileg először Magyarországon, Budapesten ütötte fel a fejét, majd a 12min.me megálmodója, Oliver Roessling személyesen kereste meg a szegedi Creativ_IT informatikus közösségét mely jelenleg 13 cég képviselőit tömöríti és akik szervezésében a június 25-is esemény is zajlott.

A második 12 perces előadást Ruzsinszki Gábor, az evosoft Hungary Kft.team architect-je előadásában hallgathatta mega közönség, Okos eszközök: A jövő Utópia vagy Disztópia? címmel, mely bár röviden, de annál velősebben boncolgatta annak a kérdéskörét, hogy vajon okos eszközeink mennyire figyelnek meg minket mindennapjainkban, mennyire használják fel magánéletünket egyes cégek marketingre vagy akár Kínában nettó társadalmi hierarchizálásra. A prezentáció alatt elhangzott, hogy természetesen nem kell azonnal alufólia-csákót húzni és atombunkerekbe vonulni, csupán tudatos fogyasztásra és megfelelő óvintézkedésekre van szükség, abban az esetben, ha elkerülnénk információnk akaratlan szivárgását (süti-blokkolók, ad-blockerek).

Megjelent: http://szegeder.hu/mire-eleg-12-perc/

Programozható elektronikák – adomány a könyvtárnak

A szerző, Ruzsinszki Gábor szoftverfejlesztő, főiskolai tanár jóvoltából mostantól elérhető könyvtárunkban a Programozható elektronikák (2017) című kiadvány elektronikus formában. A könyv átfogóan és jól áttekinthető formában közel 1000 oldalon mutatja be a programozható logikai eszközök témakörét. 
 
Ez a munka szerepel a Számítástechnika szak záróvizsgájának (Mikrovezérlős rendszerek témakör) könyvészetében, ezért különösen fontos, hogy mostantól térítésmentesen hozzáférhetnek az érintett hallgatók. Ezúton köszönjük Ruzsinszki Gábornak a nagylelkű felajánlást!

Könyvajánló: Programozható elektronikák

A mikroelektronika világának felfedezéséhez szükséges programozói és elektronikai ismeretek elsajátítását teszi lehetővé Ruzsinszki Gábor Programozható elektronikák című könyve, amelyet a szerző engedélyével térítésmentesen használhatunk iskolánkban. Köszönjük.

A szerző így ír a könyvéről:

“Manapság minden érdekes kapcsolás tartalmaz egy programozott elektronikai alkatrészt. Ez az elem lehet egy mikrovezérlő, vagy egy CPLD, vagy ha bonyolultabb kapcsolásról beszélünk, akkor SOC vagy FPGA...

Megjelent: http://www.gdszeged.hu/index.php/programozhato_elektronikak