SD Kártya partícionálása

A nagy kapacitású SDHC kártyák egyre inkább szorítják kifelé a hagyományos SD kártyákat. Ez alapesetben nem lenne probléma, de tegyük fel, hogy csak egy maximum 2Gb-os kártyát kezelő fényképezőgépünk van és már csak 4Gb-os kártyát lehet kapni. Itt megállna alapesetben a tudomány, mivel FAT16 nem tehető 4GB méretű kártyára. De van megoldás.

A megoldás az, hogy particionálni kell a kártyát. A trükk azonban az, hogy a Windows erre lehetőséget sem kínál, ezért kelleni fog egy Linux disztribúció Gparted programmal. Valamint kell egy SDHC kártya (Sima SD is megteszi, ha a mérete nagyobb, mint 2Gb) és egy kártyaolvasó.

A particionálásban az a trükk, hogy csak az első partíciót fogja látni az eszközünk, ezért a FAT16-ra formázott partíciónak a lemez elején kell elhelyezkednie, valamint a Partíciós táblának msdos típusúnak kell lennie.

A 2Gb a gyártók méretezése szerint 2000Mb-ot jelent, és nem 2048-at. Ezért érdemes 2000Mb-ra állítani a partíció méretét, ha az eszköz csak FAT16-ot támogat. Egyébként ezen könnyen kavarható mennyiségek miatt lett bevezetve a Kib, Mib, Gib, Tib, stb… jelzés. Ezen jelzések 1024 többszöröseivel számolt adatmennyiséget jelölnek, míg a tradicionális Kb, Mb, Gb, Tb jelzések azok 10^3, 10^6, 10^9, és  10^12-el szorzott bájt értéket jelölnek.

Az elsődleges partíció beállítása után tetszőleges számú partíció létrehozható még a kártyán, azonban csak Linux alatt lesznek olvashatók ezen partíciók. Sajnos a Windows is csak az elsődleges partíciót fogja látni. Extra illesztőprogram telepítésével rávehető, hogy olvassa a második és a többi partíciót is.

Erről egyenlőre nem írok itt, mivel nem volt még lehetőségem kipróbálni az illesztőprogramot, valamint a telepítése sem triviális. Szóval erről majd egy későbbi cikkben lesz szó, ha működésre sikerül bírnom a programot.

Az SD kártya particionálásának továbbá értelme Link2SD program használata esetén lehet, amivel az érhető el, hogy Android készülékek esetén a programok SD kártyára települjenek és ne a rendszermeghajtóra. Ebben az esetben a második partíciót EXT2 típusúra kell formázni régebbi androidok esetén, újabb Android rendszerek esetén pedig EXT4 típusúra.

Kiemelt kép forrása: http://thecustomizewindows.com/2012/07/best-sd-card-apps-for-android/