Serious Sam 3: BFE

November óta késztetést éreztem, hogy megvegyem a Serous Sam 3. részét. Ez a késztetés a múlt heti -75% akciónak köszönhetően ismét felerősödött bennem és végül megvettem. Nagyjából 2000Ft-ért vettem meg végül és nem csalódtam benne.

A Serious Sam sorozat mindig is azon FPS-ek közé tartozott, melyekben mindenre lőni kell, ami mozog. Persze ez így elsőre unalmasnak hangzik. Ehhez adjunk hozzá hatalmas nyílt tereket, valamint 60 egyszerre támadó ellenfelet és kész is a pörgős, akciódús FPS.

A 3. rész eseményei közvetlenül az első rész eseményei előtt játszódnak. Kiderül a történetből, hogy hősünk valójában sosem akart hős lenni, de jobb híján azzá kellett válnia. Ezen kategóriájú FPS-ek esetén nem igazán mérvadó a történet senkinek sem szerintem, de külön pozitívum a készítőknek, hogy egyensúlyban tudták tartani a történet és az akció mennyiségét.

Akcióból és brutalitásból nem lesz hiány a játék folyamán, de a vége felé már szabályosan egyszemélyes hadsereggé kell változnunk. A játék csupán 12 pályából áll, ami nagyjából 9,5-10 óra játék élményt kínál nehézségi szinttől függően.

Nagy előnye a jól skálázódó gépigény. A laptopom, amelyről korábbn írtam, nem rendelkezik nagy teljesítménnyel, azonban ezen is elfut. Igaz, nem olyan részletes grafika mellett (gyakorlatilag a legalacsonyabb beállítások mellett), mint az asztalin, de játszható, méghozzá akadás mentesen és nem is néz ki annyira rosszul.

Negatívumként a sokszor unalmassá váló sötét helyeken való mászkálást tudnám felhozni. A játék elején még poénos volt a “csempésszünk némi horrort is a játékba” mozgalma a fejlesztőknek, de a vége felé már rohadtul unalmassá vált, hogy megint mászkáljunk a sötétben és keressük meg egy 300 négyzetméteres teremben a kijáratot zseblámpa mellett…

Mindenképpen ajánlom a kipróbálását, mivel igen jóra sikerült játékról beszélünk. Számomra pár óra kellemes kikapcsolódást hozott az egyjátékos üzemmódja. A netes cooperatív módot még nem próbáltam, de korábbi Serious Sam részekből kiindulva még pár óra kikapcsolódást fog nyújtani.

Külön plusz pont jár a készítőknek a másolásvédelmi mechanizmusok miatt. A negatív kritikák és a kifogásolt hibák legfőbb oka a másolt játék.

A játék kiadása után nemsokkal azt hitték, hogy fel sikerült törni, azonban rövid idő után kiderült, hogy mégsem. A játék nem a szokványos módon “nem eredeti cd” felirattal jelzi, hogy valami nincs rendben. Ehelyett az első pályán megajándékozza a másoló játékost egy halhatatlan, igen erős ellenféllel, ami játszhatatlanná teszi a játékot 🙂

Ezen másolásvédelmi megoldást viszonylag rövid időn belül (1-2 hét megjelenés után) kiiktatták, azonban a készítők felkészültek erre is. Az 5 pályán, mielőtt izgalmassá válnának a dolgok, elhelyeztek még egy másolásvédelmi hibát. Ekkor egy ponton túlhaladva a játékban irányíthatatlanná válik az egész. Ezen másolásvédelmi megoldást a mai napig nem sikerült tudtommal feltörniük.

http://www.youtube.com/watch?v=_RlepstK1yU

Zárásképpen jöjjön a játék előzetese és az igazán hangulatosra sikerült főcímzene. Ha minden igaz, szeptemberben bővül a játék egy DLC-vel is.

* apró betűs kiegészítés a játék címéhez: A BFE angolban a “Bum Fuck, Egypt” szavak rövidítése. Ez a kifejezés szabadosan magyarra fordítva azt jelenti, hogy a semmi közepén. A játék címében azonban a BFE a Before First Encounter szavak rövidítése, ami azt jelenti, hogy az első rész előtt.