Steam Link – A Valve konzol

Még az ősz folyamán 90%-os leárazásban beszereztem a Valve “konzol” megoldását, forintra átfordítva szállítással együtt kevesebb, mint 6000Ft-ért. Megmondom őszintén, nem volt tervben a beszerzése, de ilyen áron vétek lett volna ott hagyni. De vajon megérte?

A hatásvadász bevezető után nézzük meg, hogy pontosan mi is ez. A Steam Link egy eszköz, aminek a segítségével otthoni hálózatunkon keresztül továbbíthatjuk a számítógépünk kép-és hangjelét egy tetszőleges TV-re. Tehát tekinthetjük egy távoli asztal konzolnak, ami kifejezetten játékok számára lett kifejlesztve.

A pici doboz hardverét egy mai csúcskategóriás mobil 3x földbe döngöli, de ennek ellenére a feladathoz bőven elég a vas. A hardver főként 4GB Flash memóriából, fél giga RAM-ból és egy ARMv7 processzorból áll. Ami a kommunikációt illeti, 100 megabites Ethernet port, 3db USB és 802.11ac található az eszközben.

Hálózatra mindenképpen vezetékesen érdemes bekötni, mert a WLAN használhatatlan HD képanyag továbbítására a 2.4GHz-es frekvencián. 5GHz-es AC hálózaton valószínűleg jobban működik az eszköz.

A játékok akadásmentes továbbítása nem csak a hálózattól függ. A továbbító PC-n is sok múlik, mivel a kép H.264 (MPEG4) formátumban megy át, amihez kell némi CPU teljesítmény. Szerencsére ez nem probléma a mai videokártyáknak, mivel ezekben található hardveres H.264 tömörítő, ami a játékok kirajzolása mellett teljesítmény vesztés nélkül képes átvinni a képet.

A beüzemelés pofon egyszerű, mondhatni egyszerűen csak működik. A dobozban minden kábelt megtalálunk, ami kell: egy jó minőségű HDMI-t, egy nagyjából 1,5 méter hosszú lapos ethernet kábelt és természetesen a hálózati adaptert, ami a világ minden táján használható, mivel cserélhető a hálózati dugalj része.

A kábelek bekötése után, ha sikerült a hálózatra csatlakozás, akkor az eszköz párszor újra fog indulni szoftver frissítés miatt, viszont utána pofonegyszerű hozzá csatlakoztatni az asztali gépen futó Steam-hez. Innentől kezdve pedig tényleg olyan, mint ha a gép előtt ülnénk.

Pozitívum, hogy kb. minden külső játékkal működik, ami telepítve van a gépünkre. Azonban a kényelmes használathoz a játékot hozzá kell adnunk a Steam könyvtárhoz. Továbbá ténylegesen használható távoli asztalként is.

Beviteli eszköznek érdemes beszerezni egy game pad-et, amiből szerintem kb mindent támogat. PS3/PS4/Bluetooth kontrollereket a beépített Bluetooth miatt biztos, de a meglévő Wireless Xbox 360 kontrollerekkel is gond nélkül működött. Bár ehhez kell egy USB vevő, de tekintve, hogy a generáció váltás miatt mindenki szabadul az Xbox360-tól, akár olcsón is beszerezhető (zárójelben megjegyzem, hogy Xbox 360-at amúgy is érdemes venni, mert eléggé fun tud lenni és piszok olcsó).

Sajnos Xbox One esetén a kontroller működéséhez kell a VirtualHere program is, ami jelenleg nem akciósan 11,99€. Viszont ez a program csak az első generációs konzolok kontrollereihez kell, mivel a One S kontroller már rendelkezik Bluetooth támogatással. A különböző Xbox One kontrollerekről egy jó összehasonlítás: https://www.console-deals.com/advice/difference-xbox-one-s-elite-controllers/

Az eszköz hátránya, hogy nincs igazi kikapcsolt állapota, mondhatni sleep-be megy le kikapcsoláskor és billentyűzet vagy egér kattintás hatására felébred. Ez jó is tud lenni, de számomra zavaró, így ha hosszabb ideig nem használom, egyszerűen kihúzom.

A számomra másik zavaró tény, hogy elvileg az eszköz képes natív alkalmazások futtatására, de gyakorlatban mégsem. A lehetőség megvan, de a kínálat annyira gyér és körülményes a telepítés, hogy nem éri meg vele foglalkozni. Nincs egy rendes Valve oldal, ami összefogná a külső alkalmazásokat, se egy workhop, csak egy fórum szál, ahol van néhány alkalmazás igen gyér minőségben. Ha a Kodi-t működőképessé tennék és nem szaggatna be lejátszás közben rendszeresen, akkor már az egy hatalmas plusz eladási pont lenne.

Összességében azt tudom mondani, hogy az eszköz nem tud sokat, de azt legalább megbízhatóan teszi.  Ha akciós, akkor megéri az árát, illetve akkor is, ha nincs lehetőségünk vagy kedvünk hosszú HDMI kábelekkel bajlódni. A teljes ára egyébként 54,99€, ami a felszereltségét és szolgáltatásait tekintve szerintem húzós.