Symbianról Androidra váltottam

Csütörtök óta én is az Android felhasználók táborát gyarapítom, a Symbiantól meg egy könnymentes gyors búcsút vettem. Eddig meg vagyok elégedve a platformmal, úgyhogy jöjjön egy élménybeszámoló a váltásról, és az eddigi Android tapasztalatokról.

A váltásnak különösebb indoka nem volt, a Symbiant futtató Nokia 5800 telefonom tökéletesen működött, de lejárt az előfizetői hűségem + megváltozott telefonálási szokásaim miatt előfizetést akartam váltani. Kapcsolat pontjaimat felhasználva potom pénzért tudtam elhozni egy Samsung Galaxy Mini II típusú telefont.

Így búcsút vettem a Nokia telefonomtól. A búcsú könnyen ment, a névjegyeket VCF formátumba tudtam exportálni a memória kártyára külön szoftver nélkül is, ezt gond nélkül beimportálta az Android névjegyzék. A fogósabb kör az SMS-ek exportálása volt. Telefon alapból nem tudja, programot találni hozzá a telefonra kb esélytelen, így gondoltam majd a híres nevezetes új OVI Nokia Suite képes lesz erre a viszonylag egyszerű feladatra. Nos, tévedtem. Lassan 2,5-3 éve nyomatja a Nokia a *** **** (a * helykittöltő karakter tetszőleges random nyomatékosító szitokszavaknak) Nokia Suite-ot (korábbi nevén Ovi Suite, ami legalább passzolt a tudásához a programnak), amibe ennyi idő alatt nem voltak képesek beletenni az sms exportálás képességét. De mondjuk mit is várok, mikor az is csoda, ha lehet vele szoftvert frissíteni gond nélkül.

Az egészben a legviccesebb az, hogy a millió éves PC Suite, amit hivatott leváltani az OVI Suite tudja ezt a funkciót. Szóval 1 lépést előre, 3 lépést hátra módon fejleszteni szoftvert szerintem nem kicsit hiba.

Lényeg a lényeg exportálás letudva, megvan minden ami kellet a telefonról. Nem fogom visszasírni a Symbiant. Az ingyenes navigációs szoftver hiánya kicsit zavart egészen addig, míg meg nem találtam a megfelelő programot a célra. Fizetős ugyan, de nem drága túlzottan. Erről majd egy másik írásban lesz szó.

Egyenlőre tetszik a rendszer, viszont az baromira zavar, hogy az ébresztő óra nem képes ébreszteni, ha ki van kapcsolva a telefon, így jobb megoldás hiányában éjszakára offline (repülő) üzemmódba teszem a telefont.

A Nokia telefonomat ma adtam el, kemény 15 ezer forintért, ami szerintem nem rossz ár érte. Vaterán 22 ezer környékén szokták őket árulni, de mivel nem akartam árulni hosszú ideig, így eladtam az első vevőnek. Vicces az volt, hogy bevittem egy Mobil Shop-ba (nevet nem mondok, de kb minden T*sco üzletben ott vannak), ahol az eladó flegmán közölte, hogy maximum 8 ezret ad érte. A Vaterás árak tudtában gondoltam kapok érte 15-17 ezer körül. Arra viszont nem számítottam, hogy több, mint 100%-os haszonnal dolgoznak. Az eladó úr ajánlatát meghalva felmerült bennem, hogy megkérdezem tőle, hogy az édes anyukája hogy van, de mivel úri ember vagyok így csak annyit mondtam, hogy köszi, de inkább hagyjuk a dolgot.

A jövőben Android-os cikkek sorozata várható, remélem lesz rá érdeklődés.