Számítógép hűtési tippek

Újra itt a nyár, a kánikula időszak Sok elektronikai berendezéssel együtt a számítógép sem szereti a kánikulát, pedig ilyenkor szoktuk ugye a gépet a legtöbbször használni, mivel kint megmaradni úgysem lehet. Ezen bejegyzésemből kiderül, hogy hogyan is tegyünk a gép túlmelegedése ellen.

Először azonban beszéljünk a túlmelegedés kockázatairól. Régen, a 2000-es évek elején az AMD processzorok megfelelő hűtés nélkül füstgéppé voltak hajlamosak változni. Ez köszönhető volt annak, hogy az akkori AMD CPU magok nem akkora órajelre lettek eredetileg tervezve, mint amekkorán a gyár hajtotta őket (nagyobb órajel ~ nagyobb sebesség), valamint még köszönhető volt annak, hogy az Intel leszabadalmaztatta a processzorba szerelt CPU túlmelegedés megakadályozót, így lényegében az AMD az alaplapgyártóra bízta a hővédelem módját, ami sok esetben kimaradt, köszönhetően az olcsóságot szem előtt tartva. Az Athlon64 megjelenése óta azonban az AMD processzorok is védettek túlmelegedés ellen.

Az alábbi 2000 környékén készült Tom’s Hardware Guide videón jól látszik a túlmelegedés kockázata:

http://www.youtube.com/watch?v=W8lS7KoOEeo

A mai processzorok egyike sem fog elfüstölni hűtés nélkül, mivel hamarább lekapcsolják a gépet, mielőtt ez megtörténhetne. Ez a kikapcsolás azonban nem egy egyszerű leállítási folyamatot indít meg, hanem olyan, mintha a falból kihúznánk hirtelen a számítógépet. Ez nem egészséges, mivel a HDD sok ilyen után meg tud halni.

Egy másik kockázati tényező a videokártyák sebességének és teljesítményigényének növekedésével, a videokártya leégése. Persze most már a legtöbb videokártya is védve van hardveresen is a leégés ellen, azonban a régebbi modellek még biztos nem.

A megoldás a károk elkerülése érdekében, a megfelelő hűtés alkalmazása. Itt nem kell egyből csillagos égig érő kiadásokat jelentő megoldásokra gondolni, sőt, egészen extrémre sem (Pl. Folyékony nitrogén). Elég egyszerűen az, hogy a gép megfelelő módon szellőzzön.

A megfelelő szellőzésről asztali gép esetén megfelelő számú ventilátorral gondoskodhatunk. Ajánlatos lenne 1 házhűtő ventilátor hátra, 1 merevlemez hűtő ventilátor, vagy egy másik házhűtő ventilátor a gép elejére, 1 processzor hűtő (ami gyárilag adott), és egy videokártya hűtő (ami a passzív kivitelű kártyák kivételével szintén adott).

A sok ventilátor nem feltétlen jelent nagyon nagy zajt, mivel a legtöbb modern alaplap hőmérsékletfüggően szabályozza a ventilátorok fordulatszámát. Továbbá minél nagyobb átmérőjű ventilátort használunk, annál kevesebbet kell forognia a ventilátornak a szükséges légmennyiség szállításához. Ez kisebb zajt mellett, hosszabb ventilátor élettartalmat jelent.

Régebbi számítógépek esetén a fordulatszám-vezérlés igény szerint megoldható némi elektronikai alapismeretekkel. Az alábbi videóból kiderül, hogy hogyan építhető meg egy egyszerű 12V-os fordulatszám szabályozó áramkör.

A megfelelő ventilátor szám mellett fontos azok állapota is. A régi, öreg ventilátorok hangosak, és közel sem nyújtanak akkora teljesítményt, mint amekkorát kellene nekik. Ezen ventilátorokat ajánlott lecserélni, házilag az élettartalmuk növelhető némileg, de akkor sem fognak már úgy működni, mint egy új.

További fontos tényező a gépben és a hűtőbordákon lerakódott por mennyisége. Hiába forog eleget a ventilátor, ha a hűtő olyan poros, hogy nem tud megfelelő helyre eljutni a megfelelő levegőmennyiség. A probléma könnyen elkerülhető a számítógép fél évenkénti belső portalanításával.
A portalanítást minden esetben sűrített levegő segítségével végezzük el. Sose használjunk porszívót az eltávolításra, mert egyrészről nem biztos, hogy fel fogja szívni a lerakódott finom port, másrészről meg lehet, hogy letép az alaplapról valami fontos alkatrészt.

Sűrített levegő előállításához nem feltétlen kell kompresszor. A nagyobb bevásárlóközpontokban kapható sűrített levegő spray formájában is. Persze ár/érték arányban jobban jár az ember egy kisebb kompresszor vásárlásával, főleg ha sokszor csinál ilyet az ember.

Ha mindezek megvannak, akkor még érdemes arra ügyelni, hogy a gépház levegőnyílásai ne legyenek eltakarva, valamint kellő távolság legyen köztük és a bútor/fal között. Gyakori hiba szokott lenni, hogy nincs megfelelő távolság a fal/bútorok és gép között (legalább 20 cm!), aztán hívják a szerelőt, hogy „véletlenszerűen kikapcsolgat a gép”.

Laptopok esetén egy korábbi írásomban említettem, hogy ajánlatos lenne egy hűtőpad, főleg, ha sokat használjuk a gépet. Emellett itt is érdemes ügyelni a portalanításra. Amennyiben a gép garanciális még és a szétszedése nélkül semmiképpen nem oldható meg a pormentesítés szellőzőkön keresztül, akkor szervizre kell bízni a feladatot.

Kiemelt kép forrása: http://i-am-fast.com/Pictures/cpu_heatsink_fan.jpg