Szerver Otthonra Linux alapon – I. Rész

Egyre több családban van egynél több számítógép (Csak a mi családunkban van 3db). Ahogy a gépek száma nő, úgy merül fel igény olyan funkciókra, mint fájl és nyomtatómegosztás, biztonsági mentés, stb… Kézenfekvő megoldás ilyenkor egy szerver beállítása. Ezen cikksorozatban szervert építünk otthonra, méghozzá Debian Linux felhasználásával.

Miért pont Linux ?

Egyrészt azért, mert ingyenes, így nem kell még egy Windowst megvenni. Valamint erőforrás takarékos mivoltából (Desktop funkciók nélkül) régi számítógépünket is használhatjuk szervernek. Ezen cikksorozatban Debian linux-ot használok. Természetesen Ubuntu Server is használható lenne. A Debian mellett azért döntöttem, mivel biztosan tesztelt stabil, így kevesebb gond lesz a karbantartásával.

A hardver

Mint említettem régi Pentium III korszakból származó, szekrény tetején porosodó gépünket is használhatjuk, ha van benne 256Mb ram. Itt is értelem szerűen a több jobb. Másik kulcs fontosságú kérdés a lemez kapacitás. Mivel hálózati adattárolónak szeretnénk használni elsősorban a rendszert, ezért sosem lehet elég nagy Merevlemezt választani. Biztonsági okokból érdemes Raid 1 konfigurációban gondolkodni. A Raid 1 konfiguráció azt jelenti, hogy a merevlemez tartalma klónozva lesz egy másik lemezre is. Így ha az egyik megadja magát HW hiba miatt, akkor ott van biztonsági mentésnek a másik lemez. Az alaplapnak nem feltétlen kell RAID vezérlővel rendelkeznie, mivel szoftveresen is megvalósítható e funkció.

Olcsó és jó szervernek, ha új alkatrészekből állítjuk össze a gépet érdemes Intel Atom alapú rendszerben gondolkodni. Mivel Olcsó és nem is fogyaszt sokat.

Egy konkrét konfiguráció szemléltetés kedvéért:

Háznak bármilyen megfelel, bár igazság szerint az Atom alaplapokat Mini ITX házba szokták szerelni.

A Rendszer telepítése

A telepítéshez a Debian hálózati lemezképét fogom használni. ez ~200mb, amit CD-re felesleges kiírni, hiszen USB-ről is telepíthetünk. Jelen esetben az i386 változatot fogom telepíteni, mivel virtuális gépre kerül a rendszer, a jobb szemléltethetőség miatt. Azonban x64/EM64T utasítás készlettel rendelkező CPU esetén érdemes x64 változatot telepíteni. A lemezkép a http://www.debian.org/CD/ oldalról szerezhető be.

A telepítési folyamat során újdonság csupán a szoftveres RAID konfigurálása lehet annak, aki telepített már valamilyen Linux-ot. A Leírás lehet nem túl részletes a telepítési folyamatról, ezért tudom ajánlani az Ubuntu Linux telepítéséről készített írásomat, amiben több minden kifejtésre kerül.

SSH telepítése

Mivel nagy valószínűséggel a Gépet a sarokba fogjuk helyezni monitor nélkül, ezért szükségünk lesz a távoli adminisztrálásra egy szerver programra. Ez az SSH. Az SSH a Secure Shell (biztonságos shell) szavakból jön. Hasonló protokol, mint a telnet, ami távoli program futtatást tesz lehetővé, azonban ez titkosított. (Bővebb olvasni való róla itt(magyar) és itt(angol))

A rendszer telepítése közben is telepíthető, azonban én nem ott telepítettem, mivel nem volt akkor éppen rá idő. Ezért a rendszert elindítva Root felhasználóként bejelentkezve telepítettem a következő egyszerű parancs segítségével:

apt-get install openssh-server

Ezután a szerver már távolról is adminisztrálható, így nincs szükség a továbbiakban arra, hogy monitor legyen hozzá csatlakoztatva. A Gép IP címének ismeretében bármikor hozzá fogunk tudni csatlakozni. az IP címet az alábbi parancs segítségével tudjuk lekérdezni:

ifconfig

Ezen parancs kimenete valami hasonlót fog produkálni:

eth0   Link encap:Ethernet HWaddr 08:00:27:75:fb:a8
     inet addr:192.168.1.103 Bcast:255.255.255.255 Mask:255.255.255.0
     inet6 addr: fe80::a00:27ff:fe75:fba8/64 Scope:Link
     UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
     RX packets:64 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
     TX packets:56 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
     collisions:0 txqueuelen:1000
     RX bytes:8604 (8.4 KiB) TX bytes:8264 (8.0 KiB)

Ebbből a sok adatból nekünk a következő kell:

inet addr:192.168.1.103

Ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk a géphez szükségünk lesz egy SSH kliens programra. Ez jelen esetben Windows-on a PuTTY lesz. Továbbá nem árt beszerezni a WinSCP programot sem, amivel SSH szerverünkre adatokat másolhatunk/tölthetünk le egyszerűen.

PuTTY

A program használata igen könnyű, telepíteni sem kell. Indítás után a főablakban meg kell adni, hogy hova szeretnénk csatlakozni (Host name or IP adress mező). A Port alap beállításon (22) marad, mivel nem módosítottuk a SSH szerver beállításait.

A Kapcsolat megnyitása előtt a Window/Translation menü alatt a Karakter kódolást át kell állítani UTF-8-ra, mivel máskülönben az ékezetes betűk és egyéb konzolos programok, mint pl az MC hülyén fognak megjelenni a terminálban.

Ezután az open gombra kattintás után a program átvált terminál nézetbe. Ha jól adtuk meg a címet meg fog jelenni egy login as: felirat, ami azt jelenti van kapcsolat a szerverrel és be tudunk jelentkezni.

Root felhasználóként bejelentkezve telepíteni fogjuk az MC fájlkezelőt, ami nagyon hasonlít a Norton Commander-re. Telepítéshez az alábbi parancsot kell kiadni:

apt-get install mc

ezután az mc parancs kiadásával futtatható a Midnight Commander:

Végszó

Első körben ennyi. Következő cikkben folytatódik a szerver beállítása. Addig is, itt egy korábbi szoftverteszt.hu-s írásom, amiben a fontosabb Linux parancsokat ismertetem.