Szerver Otthonra Linux alapon – II. Rész

Az írás sorozat előző részében feltelepítettük az alap rendszerünket, majd erre tettünk egy SSH szervert, hogy távolról adminisztrálhassuk. Azonban az érdekes rész most kezdődik. Ugyanis most fogunk egy pár szolgáltatást telepíteni. Név szerint: Webmin-t, samba-t, valamint egy torrent klienst.

Webmin

A Webmin egy webes (http) felületen működő szerver menedzsment alkalmazás, amivel rengeteg mindent beállíthatunk vizuálisan, anélkül, hogy a parancssorral és konfigurációs fájlok tömkelegével bajlódnánk. Szóval ideális alkalmazás kezdők számára is. Telepítése igen egyszerű.

Először is le kell tölteni a függőségeit:

apt-get install perl libnet-ssleay-perl openssl libauthen-pam-perl libpam-runtime libio-pty-perl apt-show-versions

Ezután le kell tölteni magát a webmint, majd telepíteni kell:

wget http://sourceforge.net/projects/webadmin/files/webmin/1.550/webmin_1.550_all.deb
dpkg --install webmin_1.550_all.deb

Amennyiben a telepítés sikeresen végbement kapunk egy hasonló üzenetet, ami arról értesít, hogy a webmin használatra kész

Webmin install complete. You can now login to https://homeserver:10000/
as root with your root password, or as any user who can use sudo
to run commands as root.

Itt megjegyezném, hogy szerver újraindítás után a webmin nem fog magától elindulni. Elindítani a következő parancs segítségével lehet:

/etc/init.d/webmin start

leállítani pedig:

/etc/init.d/webmin stop

Böngészőben megnyitva a https://[szervered ip címe]:10000/ címet a következő bejelentkezési felület fogad (megjegyzés: a biztonsági kivételt meg kell erősíteni a cím megnyitásakor) :

Ezen a felületen keresztül bármelyik felhasználó adminisztrálhatja a szervert, akinek van joga a sudo program használatához. Jelen esetben csak a root felhasználó jöhet szóba, mint ilyen, úgyhogy be kell jelentkezni a root felhasználónévvel és a hozzá tartozó jelszóval. Bejelentkezés után egy általános információs képernyő fogad minket, ahonnan leolvasható a lemez állapot, memória használat, csomagfrissítések és egyéb információk:

Samba telepítése

Fájlmegosztásra samba-t fogunk használni, mivel Windows esetén ez a legkényelmesebb. A telepítés igen egyszerű. A bal oldali menüben, az Un-Used modules listából ki kell keresni a “Samba Windows File sharing” nevezetű modult. Megnyitva kapunk egy figyelmeztetést, hogy a Samba nincs telepítve, vagy az adminisztrációs modul nem megfelelően van beállítva. Telepítéshez csupán csak annyit kell tennünk, hogy rákattintunk a linkre, ami automatikusan telepíti nekünk:

A telepítés után felsorolja a telepített csomagok nevét. A lap alján lesz egy link, amivel visszatérhetünk a modul adminisztrációs felületéhez. Ami így fog kinézni:

A modul főképernyőjén tájékozódhatunk a jelenlegi megosztásokról. Innen én kitöröltem az összes megosztást, azonban ha nyomtatót is szeretnél megosztani és nem akarod újra konfigurálni a nyomtató megosztást, akkor csak a home könyvtárak megosztását töröld ki. Az adat tárolásra használt lemezünket a /storage mappába csatlakoztattam telepítéskor. Ezt fogjuk megosztani a hálózaton. Első körben mindenki által írhatóvá és módosíthatóvá kell tennünk ezen könyvtárat. (A tényleges írhatóságát és olvashatóságát a megosztásnak a samba fogja kezelni, azonban, hogy egyáltalán írni tudjon a mappába írhatóvá kell tenni) Ehhez a következő parancsot kell futtatnunk:

chmod 777 /storage

Majd ezután a Samba modul főképernyőjén a “Create a new file share” link segítségével lére hozzuk a megosztást:

Mivel a mappa már létezik, ezért a nem opciót választottam a mappa létrehozása kérdésnél (Create directory). A megosztásunk elérhető (Available) és böngészhető (Browseable)

Ezután a modul főképernyőről a “File Share Defaults / Security Defaults” menüpontot választva beállítjuk, hogy mely felhasználók jogosultak írásra. A névtelen hozzáférést kikapcsoltam, biztos ami biztos alapon:

Ezután az intézőbe beírva a gép ip címét \\ jelekkel kezdve meg fog jelenni egy ablak amely felhasználó nevet és jelszót kér. A felhasználó név és jelszó megadása után megnyitható a megosztás, amire adatokat is másolhatunk.

a képen látható lost+found, az egy Linux rendszermappa. Ezt a Samba server fájl listázási beállításainál elrejthetjük. Továbbá ha további felhasználókat szeretnénk hozzáadni a szerverünkhöz, akkor azt a webmin “System / Users & Groups” menüpontja alatt tehetjük meg.

Torrent

Torrent kliensnek én a Deluge programot választottam, mivel igencsak jó a web felülete, valamint nem igényel grafikus felületet a működéshez. Telepítéséhez az alábbi parancsot kell kiadni:

apt-get install deluged deluge-webui

Ezután az alábbi 2 parancs kiadásával indítható el a Deluge webes felülete:

deluged
deluge-web --fork

Az első parancs elindítja a Deluge démon szolgáltatását, míg a másik a webes kezelő felületet. a –fork opcióval háttérben fog futni a program, így SSH kijelentkezés után is futni fog. A webes kezelőfelület az alábbi címen lesz elérhető: http://[szerver IP cím]:8112/ A webes felület használatához először be kell jelentkeznünk. Az alapértelmezett jelszó: deluge.

Bejelentkezés után ki kell választani a gép címét amelyiken a deluge démon szolgáltatása fut. A listában nagy valószínűséggel csak az egyetlen szerverünk lesz látható, ezért hozzá kapcsolódunk.

A program ezután használatra kész. Különösebb használati útmutatót nem igényel szerintem, mivel nagymértékben hasonlít a kezelő felület a μTorrent-ra. Félig magyar / angol nyelvű a program.

A Beállítások / Interfész menüben lehet megváltoztatni a kezelőfelület által kért jelszót, amit első bejelentkezés után érdemes megváltoztatni.

Néhány apró Módosítás

Alapértelmezetten a deluge nem indul el a rendszer indításával, pedig jó lenne. Ahhoz hogy ezt elérjük csupán a /etc/rc.local fájlba be kell írnunk a fentebb említett indító parancsokat az exit 0 sor fölé. Számos szerkesztő használható erre a célra. Én személy szerint az mcedit-et szeretem, amivel a következő képpen nyitható meg szerkesztésre a fájl:

mcedit /etc/rc.local

Szerkesztés végeztével F2 gombbal menthető a fájl, majd F10 hatására kilép.

A leállítás és újraindítás kérdéséről még nem volt szó. Erre a célra a shutdown parancs használható.
gép újraindítása:

shutdown -r now

gép leállítása:

shutdown -h now

Végszó

Belőttük a fájlmegosztást, valamint van egy futó torrent kliens is a gépünkön. Ez nagyjából elég is. Viszont a következő írásban megnézzük miként tehetjük biztonságosabbá szerverünket, valamint beállítjuk, hogy távolról is elérjük SSH-n a gépet. Ezen felül még kísérletet teszek a Bonjour szolgáltatás konfigurálására is. Azonban mivel nincs olyan Apple termékem amivel tesztelni tudnám a beállításokat, ezért biztos, hogy a sorozatnak a folytatása nem e héten várható.