Tablet/Tábla PC vásárlási tippek

Az iPad sikerének köszönhetően gombamód szaporodnak az Android rendszerrel ellátott táblagépek. Sorra állnak elő a neves gyártók mellett a kínai “hiperszuperdobdel” gyártók is olcsóbbnál olcsóbb modelljeikkel. Ebből adódóan igen nehéz választani. Ahogy a közmondás is tartja, olcsó húsnak híg a leve. Ebben az írásomban segítséget kívánok nyújtani a Tablet PC vásárlás előtt állóknak, hogy mire érdemes ügyelni.

A cikkben elsősorban Android alapú táblagépekkel foglalkozom, mivel itt kell sok részletre ügyelni. Apple termékek esetén ugyebár nincs nagyon választási lehetőség. Van egy táblagépük három változatban. Pénztárcán múlik a dolog, melyiket veszi meg az ember. Ha csak azért kell, mert drága és státuszszimbólum, akkor iPad 3 fehérben, mert az drágább.

Mire kell az eszköz?

A legfontosabb kérdés, amit érdemes vásárlás előtt tisztázni: egyáltalán szükség van e rá? A Tablet számítógépek internet böngészésre és könyvolvasásra és esetlegesen filmnézésre ideálisak. Ezen felül másra nem nagyon, köszönhetően az operációs rendszerük limitáltságának. Persze akadnak érdekes alkalmazások, amik tovább bővítik a tudástárt, de azért érdemes észben tartani, hogy egyetlen egy Tablet gép sem alkalmas jelenleg az asztali számítógép/laptop kiváltására.

A rendszer

Az Android rendszer hátránya az, hogy a gyártók viszonylag lassan adaptálódnak az új változatokhoz, így sajna elég sok eszköz van a piacon réginek mondható operációs rendszerrel. Sajnos egy táblagép nem olyan, mint egy hagyományos PC, ahol ha nem tetszik a rendszer, akkor teszek rá mást. Ha az eszköz gyártója nem készít hozzá frissebb rendszert, akkor marad a régi, elavult, amit nem tudni meddig támogatnak még. A szoftver támogatása meg kulcsfontosságú, mivel meglepő módon Androidra is léteznek vírusok. Ez sokakban talán egy világ összedőlését eredményezi, pedig nyilvánvaló, hogy sokan használnak Androiddal ellátott eszközöket nap, mint nap, így evidens, hogy vírus is készül rá.

Esetlegesen előfordulhat, hogy lelkes felhasználók faragnak frissebb Android rendszert a gépre házi barkácsolással. Ezen szoftvereket érdemes kerülni, kivéve 1-2 esetet. Sajnos a házi alkotások többsége nem a hibamentességről híres. Ezeket otthon csinálják emberek pusztán kedvtelésből. Ennek megfelelően frissítem, mikor van időm hozzáállással készülnek. Nem érdemes rájuk alapozni hosszútávon.

Jelenleg az Android rendszer a 4.0 környékén tart. Ha a gép ennél régebbi rendszert futtat, akkor felejtős a vásárlás. A fentebb említett okok mellett azért is felejtős, ha nem 4.0-val van szerelve a gép, mert a 4.0-ás Android az első olyan Android rendszer, amit telefonok mellett táblagépekre is terveztek. A 3.0 kifejezetten táblagépekre lett tervezve, míg a 2-es széria telefonokra.

Processzor, Memória

Na itt aztán van bőven választék. A kijelző mellett ez a két alkatrész adja meg a táblagép árát. Értelemszerűen itt a több az jobb elv érvényesül. Minél több a memória, annál jobb. Ha az eszközben nem éri el a memória méret a fél gigabájtot, vagyis kevesebb, mint 512Mb, akkor felejtős a vásárlás. Kicsit vulgárisan az ilyen eszközöket én az “Androidod futtat, de mi a f**znak” kategóriába sorolom. Ez alatt használhatatlanul lassú tud lenni a rendszer.

Processzor terén a Gigahertzek és Megahertzek mellett számít a magok száma és az utasításkészlet is. A két mag jelenleg még kihasználatlan extra, szóval egy maggal is lehet élni. További fontos tényező az utasításkészlet is. Az Android rendszerű táblagépek többsége ARM architektúrás processzorral rendelkezik. Érdemes legalább olyan gépet venni, ami a 7-es sorozat utasításkészletét támogatja. (ARMv7) Minél nagyobb az utasításkészlet száma az eszköznek, annál több mindent tud hardveresen megcsinálni.

A Megahertz meg értelemszerűen minél magasabb, annál jobb, bár 1GHz alatt nem érdemes választani, mivel egy középkategóriás okostelefonban is van legalább egy 800MHz-es processzor manapság.

Kijelző

Kijelzőnél a méret mellett fontos a felbontás és az érintésérzékelés módja. A kijelzőméret egyedi döntés, de érdemes legalább egy 8″ méretű gépet választani, ha a pénztárca engedi, akkor 10″ méretű gépet vásárolni, mivel hosszútávú használat mellett kényelmesebb olvasni és használni.

Az Android eszközök nagy hátránya a minimálisan nem megszabott felbontás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egészen pici kijelző felbontásoktól kezdve, gyakorlatilag a Full HD felbontásig minden előfordulhat. Ezért érdemes ügyelni a felbontásra. 1024×768 alatti kijelző felbontást nem igazán érdemes választani. Minél magasabb a kijelző felbontása, annál jobb a kijelző olvashatósága. A túl nagy felbontás azonban magával vonzza az akkumulátor idő csökkenését.

Nyomásérzékelési típusból két fajtát szoktak alkalmazni. Vagy kapacitívet, vagy rezisztívet. A kettő között az a fő különbség a működési elv mellett (amivel most nem foglalkoznék, de akit érdekel itt olvashat utána), hogy a rezisztív kijelző normális, minőségi előállítása drágább. Ebből kifolyólag a rezisztív kijelzőknél nem alkalmazzák a több pontos érintés lehetőségét, pedig technikailag lehetőség lenne rá. A multi touch hiánya nem lenne túl nagy probléma, legalábbis nekem. Sokkal zavaróbb tény az, ha a rezisztív kijelző érzékelő felülete, ha nem megfelelően van kialakítva, akkor csak érintő ceruzával használható normálisan. Valamint a rezisztív érzékelés a technológiából adódóan érzékenyebb a környezeti behatásokra.

A kapacitív kijelzők használatához nem kell érintőpálca, sőt, nem is lehetséges használatuk hagyományos érintőpálcával. Kizárólag csak ujjal használhatóak. Ez azt eredményezi, hogy télen a hidegben is le kell venni a kesztyűt, ha az eszközünket használni szeretnénk.

Sok vita van arról, hogy melyik kijelző típus is a jobb.  Személyes tapasztalatokból okulva én a kapacitív érzékelős készülékeket preferálom, mivel volt korábban több, rezisztív technológiát alkalmazó eszközöm. Az egyik nagyjából egy év után használhatatlanná vált, míg a másik bírja a mai napig, viszont kezdetektől fogva kínszenvedés használni az érintés érzékelés pontatlansága miatt.

Extra szolgáltatások

Első ilyen amiről érdemes beszélni, az a beépített 3G modem, amivel SIM kártya behelyezésével élvezhetjük a mobilinternet előnyeit bárhol, előfizetési típustól függően akár aranyáron. Jelenleg a  3G szolgáltatást a magyarországi lefedettség alapján feleslegesnek tartom, mivel gyakorlatilag csak nagyobb városokban használható rendesen, elfogadható sebességgel a technológia. A legtöbb okostelefonos előfizetésben van mobilinternet is valamilyen formában, így ha az embernek ilyen előfizetése van, akkor felesleges a 3G miatt többet fizetni, mivel a legtöbb okostelefonnal megosztható a mobilinternet WLAN-on keresztül.

Ha nagyon kell a 3G, akkor is érdemesebb USB stick-es előfizetést kötni, mert így a stick segítségével az internetelérés hordozható. A mai legtöbb táblagép meg támogatja a 3G USB stick-ek használatát is.

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a sokunk által nap, mint nap használt USB port elhelyezése is bizony extrának számít. Persze minden táblagépen van egy USB aljzat, ami segítségével számítógépre és töltőre köthető, de ebbe nem tudunk egeret és billentyűzetet csatlakoztatni.

Táblagépek esetén extra szolgáltatásnak tekinthető a GPS vevő, mivel az elfogadható időn belüli mobilos helymeghatározáshoz ajánlott lenne egy mobilkapcsolat is. Ennek részleteibe nem nagyon mennék bele, hogy miért is van ez így, de azon gépeknél, amelyekben nincs 3G modem, a helymeghatározás, és annak pontossága jóval rosszabb lehet, mint azon modellek esetén, amelyekben van beépített 3G is.

Egy másik extra szolgáltatás a HDMI, ami segítségével a táblagépet tv-re és monitorra köthetjük.  Mivel a HDMI és a Full HD felbontás igencsak összekapcsolódott, ezért HDMI port csak azon gépeken van, melyek megbirkóznak a Full HD felbontással is.

Beszerzési hely

Vehetünk táblagépet mobil szolgáltatótól. Ebben az esetben biztos, hogy kapunk garanciát a termékre, amit érvényesíteni is fogunk tudni, ha gond lesz vele. Viszont cserébe mobilinternet előfizetést is kötnünk kell, aminek a havidíja a kicsit drágától a végtelenül drágáig változhat. Továbbá az eszközkínálat is limitált.

Másik opció az, hogy veszünk egy ismert webáruházban, műszaki áruházban. Itt választék is van, és több mint valószínű, hogy ha baj van, fogjuk tudni érvényesíteni a garanciajegyünket. Itt a gépek ára elfogadható kategóriába sorolható.

Másik opció, hogy veszünk egy internetes kereskedelmi oldalon magánszemélytől, vagy egy táblagépekkel foglalkozó ismeretlen/kicsi webáruházban. Ezen helyeken igen kedvező árakkal találjuk magunkat szembe. Ezen személyek azért tudnak olcsón táblagépet árulni, mert külföldi oldalakról rendelik meg a terméket, nem tartanak, vagy ha tartanak is raktárkészletet, akkor az minimális. Garanciára ilyen helyen, még ha ígérnek, sem szabad számítani. Itt a vásárlást nem ajánlanám, mivel egy dombornyomott kártyával interneten mi is megtudjuk vásárolni a terméket a forgalmazótól(ami sok esetben igen könnyen kideríthető), nem kell, hogy több kézen menjen át, feleslegesen drágítva a terméket.

Összegzés

Összegzésképpen annyit tudok javasolni, hogy vásárlás előtt érdemes elgondolkodni, tisztázni kell az igényeket és ennek megfelelően kell készüléket választani, mert több, mint valószínű, hogy a jövőben még nehezebb lesz választani a széles kínálatból.

Kiemelt kép forrása: http://alkupiac.hu/kepek/termekek/29700/29719_1_8-inch-apad-android-2-2-freescale-tablet-pc.jpg