Telefonos zaklatók automatikus lerázása – Hívás blokkolás

A telefonos zaklatók, legyenek azok értetlen telemarketingesek, vagy ex barátnők/barátok igen kellemetlen pillanatokat tudnak okozni az embernek. Régebben az ilyen emberektől csak számváltással lehetett megszabadulni, azonban az okostelefonok korszakában erre már szinte semmi szükség. Ezen írásban a lehetséges megoldásokat tekintjük végig.

Első megoldás a számváltás lehet. Ez minden körülmény között beválik. Az új szám esetén viszont érdemes ügyelni arra, hogy kinek is adjuk meg, valamint nem árt, ha a tudakozóban nem szerepeltetjük a számot. Bár ekkor is megvan az esély arra, hogy valaki továbbadja annak a személynek a számot, akinek nem szeretnénk. De az is előfordulhat, hogy egy kedves közüzemi szolgáltatónk értékesíti a megadott számunkat telemarketinges cégeknek.

A telemarketinges cégektől nem olyan egyszerű megszabadulni sajnos. Lehet kérni az adataink törlését a rendszerből, ám ez vagy megtörténik, vagy nem. Amennyiben nem törölnék és van bizonyítékunk, hogy kértük adataink törlését, de az nem történt meg, akkor polgári peres úton rendezni lehet az ügyet, de a magyar jogrendszernek köszönhetően ez igen sokba kerülhet mind idő,mind pénz tekintetében.

Szóval a legjobb megoldás a nem kívánt hívások blokkolása telefonszám alapján. Erre manapság minden okostelefon képes vagy gyárilag, vagy egy külső alkalmazás segítségével. Amennyiben külső alkalmazás segítségével valósítható meg a funkció, akkor előfordulhat, hogy az pénzbe fog kerülni.

Android esetén számos alkalmazás érhető el a célra. Elég csak beírni a Google Play keresőjébe a Call Blocker (hívás blokkoló)szavakat és máris legalább 1000 találatot kapunk. Gyárilag az Android rendszer is tartalmaz egy hívás blokkolót, ám ezt jól elrejtették a beállítások között, illetve nem minden telefonon érhető el. Ha elérhető, akkor az alábbi útvonalon tudjuk elérni a beállításokban:

Itt rejtett számokat és megadott számokat is tudunk blokkolni. A blokkolást úgy végzi a program, hogy a hívás érkezésekor automatikusan elutasítja azt.

Amennyiben a telefonunkon nem érhető el ez a szolgáltatás, akkor a kérdés az lehet, hogy a sok elérhető program közül melyik a jó. A DND Call Blocker egy magyar fejlesztésű, nyílt forráskódú és ingyenes alkalmazás erre a célra. Van egy ingyenes és egy fizetős verziója is. Az ingyenes verzió, amennyiben valamilyen formában kapcsolódunk az internetre, hirdetéseket jelenít meg az alkalmazás beállításai között.

Ebben a programban szintén lehetőségünk van rejtett számok és ismert számok blokkolására is, valamint akár minden olyan számot blokkolhatunk, ami nem szerepel a mi telefonkönyvünkben is. Elutasítási módok közül kettőt is tud a program. Van az automatikus elutasítás opció, valamint lehetőség van arra is, hogy a fekete listán szereplő számokról érkező hívások esetén ne csörögjön ki a telefon.

  
 

Iphone esetén sajnos Jailbreak nélkül hívás blokkolásra nincs lehetőség, mivel az Apple nem engedélyezte ezt. Jailbreak után telepíthető az iBlackList program, ami ezen funkciókat megvalósítja. Azonban $12 dollárt kell fizetni érte. A program beszerezhető itt.

Windows Phone esetén a funkció nincs beépítve a rendszerbe és egyenlőre alkalmazás sem található a boltban, ami elérhetővé tenné.

Symbian rendszert futtató Nokia telefonok esetén gyárilag szintén nincs beépített alkalmazás, azonban az Ovi áruházból ingyenesen beszerezhetünk alkalmazást erre a célra.

Frissítés: 2014-10-29

A Windows Phone 7.x rendszerek alá továbbra sem érhető el alkalmazás a hívás blokkolásra. Windows 8.x alatt beépítetten megtalálható a funkció:

Az Apple is implementálta a funkciót, így olyan iPhone készülékeken, amelyeken támogatott az IOS 7 vagy újabb verziója bekapcsolható a funkció. Erről részletes leírás itt található.