Tomb Raider

tombraider Az első híreket hallva 1-1,5 évvel ezelőtt az új Tomb Raider részről nem jósoltam sok jót a játéknak. A Tomb Raider sosem volt egy Survival Horror játék, azonban a végeredmény igen kellemes pozitív csalódás lett számomra. Meg merem kockáztatni, hogy az év játéka.

A történet szerint Lara 21 éves és élete első nagy kalandjára indul, méghozzá a Japán partjaihoz közeli Yamatai szigetére, azonban hajótörést szenvednek a sziget partjainál. A sziget sajnos nem lakatlan. A helyzet az, hogy a szigeten több tucat hajótörött van még, akik szektába szerveződve vagy megölik az új jövevényeket, vagy maguk közé állítják. Természetesen ellenszegülünk túlélő csapattársainkkal, így a játék elején igazán kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, míg nem elérkezünk a fordulóponthoz, ami után mi kezdünk el vadászni a szekta tagjaira és nem ők ránk.

A játékmenet terén történt változás. Az eddigi összes Tomb Raider lineáris játékmenetet követett. Itt viszont a sziget korábbi helyszíneire lehetőségünk van visszamenni, hogy összeszedjünk a rejtett tárgyakat, valamint alkatrészeket. Az alkatrészek gyűjtése fontos, mivel segítségükkel az tárgyainkat fejleszthetjük. A mellék küldetések teljesítése (titkos helyek keresése) is fontos, mivel ezekért tapasztalat pontokat kapunk, amelyek segítségével a képességeinket fejleszthetjük.

A játék grafikája remek, látszik, hogy sok időt fordítottak a részletek kidolgozására. Ez jól látszik a környezeten, de leginkább az animációknál és átvezető animációknál látszik. A karakterek mimikája életszerű, mintha egy filmet nézne az ember.

A játék nagyjából 8 és 10 óra között mozgó játékidőt kínál, attól függően, hogy mennyi időt szánunk az opcionális dolgok teljesítésére.

Negatívumnak a multiplayer meglétét tudnám felróni. Nem igazán értem, hogy egy eredendően Single Player játék esetén miért szükséges a több játékos opció? Értem én, hogy ez a mai “trend”, de nem látom létjogosultságát a dolognak.

Másik, komolyabb negatívum a sokszor idegesítően érzékeny “nyomd meg ezt a gombot, nyomd meg amazt a gombot lassításban” jelenetek sorozata. Jó ötlet lenne, ha az időzítés némileg rugalmasabb lenne és nem csak egy ezred másodperc állna rendelkezésre egy gomb megnyomására. Frusztráló tud lenni, ha egy jelenetet emiatt vagy 6x meg kell nézni.

Ezen apró negatívumokat leszámítva a játék tökéletes, újrajátszási értéke számomra magas. Továbbá megjegyzem, EZ TÉNYLEG 18+ Játék