Tömörítési algoritmusok gyors összehasonlítása

Jelenleg egy viszonylag nagyobb programot készítek és a telepítő publikálásánál gondolkodtam, hogy milyen formátumokban kellene közzétenni a programot, így gondoltam gyorsan tesztelem a népszerűbb tömörítési megoldásokat.

A teszthez a saját programomat használtam adatként, ami ~136Mb kicsomagolva. Ezt tömörítettem különböző megoldásokkal. A program csak .exe és .dll fájlokat tartalmaz, valamint néhány konfigurációs fájlt és egy nagyobb, 20Mb méretű, nem igen tömöríthető csomagot, amiben .png és .html fájlok vannak.

A mérési eredmények

A kék oszlopok jelzik a tömörítés hatékonyságát az eredeti mérethez képest, %-osan kifejezve. Minél kisebb ez a szám, annál jobb. A piros vonal jelzi az adott tömörítés sebességét.

A tesztet egy 2 magos I3 CPU-n végeztem el. ZIP és 7Z tömörítésre a legfrissebb 64 bites 7Z programot használtam, TAR.GZ és TAR.BZ2 tömörítéshez pedig a Total Commander 64 bites változatát BZ2 beépülővel. RAR tömörítéshez a WinRar 64 bites próbaváltozatával dolgoztam.

A RAR formátum meglepően jó választásnak tűnhet, ha az embernek van ~11 ezer Ft a zsebében licencre. A tömörítés mértéke és sebessége igen jó, de a 7z formátumnál nem jobb fájlméret tekintetében. A 7z egyetlen baja a sebesség. Normál beállítás mellett elfogadható, azonban Ultra beállítás mellett iszonyat lassú. De legalább ingyen van 🙂