Ubuntu & 5.1 Hang

A Gépemben lévő ALC852-es HDAudio Chip-et alapból 2 csatornásnak ismerte fel az Ubuntu. Ez nekem nem igen jó, mivel 5.1-es hangrendszerem van, és filmek esetén szeretnék 5.1-et hallani, valamint az sem ártana ha a sztereó zenéimet 5.1-ben tudnám hallgatni, mint Windows esetén. Ezen leírásból kiderül, hogy hogy is lehet ezt elérni.

A leírás készítésekor Ubuntu 10.10-et használtam, de kb minden PulseAudio-t használó Linux disztribúcióval működnie kellene a dolognak.

Az elmúlt időszakban (nagyjából 1,5 évig nem használtam egyáltalán, mivel nem volt min) rengeteget fejlődött az Ubuntu, hangkezelés terén is. Mikor utoljára használtam sok konfigurálás után lehetett elérni, hogy 5.1-ben szóljon a zene. Most is manuálisan kell belenyúlni egy kicsit a rendszerbe, de nem vészes a dolog.

Első lépésben egy terminált megnyitva a következő parancsot kell kiadni:

alsamixer

majd a kurzor gombokkal jobbra addig kell scrollozni, míg meg nem jelenik a csatorna kiválasztó. Ez alap esetben 2ch-n van. Az értékek között a fel és le gombokkal tudunk választani. Itt a 6ch-t kell kiválasztani. Ezzel az ALSA mostmár 6ch üzemmódban képes futni. Az alsamixer-ből az ESC gombbal lehet kilépni.

Ezután csupán annyit kell csinálni, hogy a PulseAudio Daemon-t újra kell indítani, az alábbi parancsokkal:

pulseaudio -k
sudo pulseaudio --system -D

Ezután a hangbeállításoknál Analog Stereo Output mellet lehetőség lesz kiválasztani 5.1-et is.

Tesztelve a beállítást mind a 6 hangszórónak szólnia kell.

Ha a kimenet Analog Stereo Output-on marad, akkor felkeverés történik, tehát a hallgatott zene mind a 6 csatornára ki lesz küldve. Nem egy Pro Logic II-es felkeverésről van szó, de működik a dolog. És meglepő módon elég könnyen be lehetett állítani.