Ubuntu telepítése

A Linux amely embereknek lett tervezve a filozófiájuk szerint. Tény, hogy az elmúlt 1-2 évben egy csomó fejlesztés történt annak érdekében, hogy egy Windows-t ismerő földi halandónak ne kelljen a purgatórium bugyrait megjárnia, ha alternatív operációs rendszert szeretne használni. Az XP hamarosan lejáró termék támogatása miatt, ha nincs lehetőség Windows7-re frissíteni, akkor mindenképpen ajánlott ismerkedni a rendszerrel, mivel biztonságosabb, mint egy közel 10 éves rendszer, és ráadásul még pénzbe sem kerül. Kísérletező kedvű olvasóknak is szintén ajánlom.

Ennyi bevezető után rá is térnék a telepítésre. Ezen leírásban 2+1 telepítési módot mutatok be.

CD kép beszerzése:

Első körben szükségünk lesz egy telepítő lemezképre, amit akár az ubuntu.hu-ról vagy akár az angol weblapról az ubuntu.com-ról is beszerezhetünk x86 vagy x64 változatban is, bár mivel a Linux kernel másképp oldja meg a nem végrehajtható memória zárolást, mint a Windows kernel, így akár az x86-os változat is képes 4Gb vagy több memória kezelésére PAE kernellel. Hátrány annyi, hogy a nem végrehajtható memória zároláshoz NX bittel ellátott CPU kell, máskülönben ez nem fog működni, de ez nem okoz gondot. A Cd kép letöltése után egy CD író programmal ki kell írni lemezre, ha nem Windows mellé szeretnénk telepíteni WUBI Installer-el. Amennyiben nincs üres CD lemezünk, akkor Pendrive-ról is telepíthető a rendszer. Ehhez részletes illusztrált leírás az ubuntu.com letöltési oldalán található. (lásd fentebbi link)

Telepítés meglévő Windows mellé Windows-on belül:

Talán a legjobb szolgáltatás amit az Ubuntu kínálhat, az hogy telepíthető NTFS partícióra meglévő Windows mellé, ráadásul Windows alól.

Előnyök:

  • Nem kell külön partíciót létrehozni a telepítéshez
  • Windows Loader menübe integrálódik.
  • Bármikor egyszerűen eltávolítható

Hátrányok:

  • Ha a Windows telepítés behal és újra kell telepíteni akkor az Ubuntu-t is újra kell telepíteni
  • Ha a lemez amire telepítve lett GPT rendszert használ MBR helyett akkor nem fog beindulni
  • Ha a Windows telepítő a Loader-t egy külön 100Mb-os partícióra tette telepítéskor akkor sem fog működni
  • Amelyik meghajtóra van telepítve, az biztonsági okokból nem lesz látható Ubuntu alól.
  • A fájlrendszer töredezettsége negatívan befolyásolja a rendszer teljesítményét.

A telepítés előtt érdemes egy töredezettség mentesítést futtatni a cél meghajtón, hogy a lehető legjobb teljesítménnyel fusson a rendszer. Ezután a Cd-t behelyezve vagy a letöltött ISO-t virtuális meghajtóba betöltve az automatikus lejátszást futtatva elindul az Ubuntu menü

Itt a Telepítés a windows-on belül menüpontot választva elindul a WUBI telepítője.

Itt meg kell adni a cél meghajtót, a nyelvet, a telepítési méretet, a felhasználó nevet és a jelszót. A Telepítés mérete a létrehozandó gyökér fájlrendszer méretét adja meg. Kb 8Gb már használható méret. Ezt a helyet el fogja foglalni az NTFS meghajtón. Azonban mivel ez egy Image ennek egy része nem lesz kihasználva, azonban inkább méretezzük túl, mint alól, mert kellemetlen tud lenni, ha elfogy a hely és lehet újratelepíteni a rendszert. A felhasználónév/jelszó páros kelleni fog a bejelentkezéshez. Az asztali környezet menüből a telepítendő ubuntu változat lenne kiválasztható, ha netről letöltött telepítővel próbálkoznánk, de mivel Image-be/CD-re van írva, így csak a lemezen lévő rendszert látja a program. A telepítés gombra kattintva elindul az Image létrehozása.

Ez a folyamat a merevlemez sebességétől függően eltarthat egy darabig.

A telepítés végén a varázsló felajánlja, hogy újra indítja a rendszert. Újraindítás után a Windows betöltő menüjében (ha eddig nem is volt, most lesz) megjelenik majd egy Ubuntu menüpont. Ezt választva a telepítés folytatódni fog, viszonylag egyszerű telepítési kérdésekkel, melyek nagy része megegyezik a Normál telepítés menüpontjaival. (Több információért lesd meg azt is)

Normál telepítés + Virtuális gépre telepítés

Normál telepítéshez külön partícióra kell telepíteni a rendszert. Ennek számos előnye van, valamint nem szenved a Windows-on belüli telepítés hátrányaitól. Telepíthető ilyen módban is meglévő Windows mellé, csak egy kicsivel macerásabban, mivel partíciót kell létrehozni a telepítéshez. Ehhez az kell meglévő partíciók esetén, hogy legyen legalább 2x annyi szabad hely egy lemezen, mint a partíció amit pluszba létre szeretnénk hozni. (értelem szerűen 10Gb-os partíció esetén 20Gb szabad hely kell) Továbbá az sem árt, ha a meghajtó amiből az újakat akarjuk levágni töredezettség mentesítve van. Ez nagyban csökkentheti az átméretezés idejét, valamint csökkenti az adatvesztés kockázatát is.  Az esetek több, mint 90%-ban hibátlanul végbe szokott menni az átméretezés, de azért nem árt ha van biztonsági másolat a legfontosabb adatainkról, mivel 2 fajta ember létezik: Akinek már veszett el adatja és akinek fog.

Az átméretezési folyamat viszonylag egyszerű gparted segítségével a meglévő meghajtót kell átméretezni a megfelelő menüponttal, majd a felszabadult helyen létre kell hozni az új partíciót. Ezt a módot a prezentációban nem mutattam be, mivel virtuális gépre telepítettem a rendszert egy üres virtuális lemezre. A virtuális gépre vonatkozó extrák telepítése a prezentáció végén található. A virtuális gépnek a VirtualBox-ot használtam.