Új Masinát vásároltam

A héten lecseréltem az immáron 5 éves gépemet. A csere fő oka a lassúság volt. 5 évvel ezelőtt pénzhiány miatt és rosszul időzített vásárlási időpontnak (AGP-PCIE váltás és DDR -> DRR2 váltás) köszönhetően sikerült vásárolnom egy igencsak alsó középkategóriás gépet. A Helyzet most annyiban másabb, hogy alsó középketagóra helyett felső vagy jó erős középkategóriába sorolnám a vasat.

Az alábbi paraméterekkel rendelkezik a rendszer:

  • Gigabyte P55-US3L alaplap
  • Intel Core i3 530 Processzor
  • Gigabyte gyártmányú ATI Radeon HD 5770 VGA 1GB memóriával
  • 4 Gb (2×2) 1333Mhz DDR3 memória
  • Hitachi 1TB merevlemez.

A memória mennyisége miatt áttértem a windows 7 64 bites változatára, de már most 3 nap elmondhatom, hogy a 64 bites rendszereket lesz*rják a programok gyártói sajnos 🙁 A Drivereken kívül csak sajna 1-2 eddig is használt programomnak van natív 64 bites változata. Mivel én is programozom, tutom, hogy natív programozási nyelveken (c++) nehéz megoldani a 64 bites kérdést. De könyörgöm. volt rá eddig 5 évük.

32 bites rendszerről meg álmodni se merjen az ember 4Gb memóriával, mert azon rendszerek nem használják ki az elérhető összes memóriát. A vicc az, hogy évek óta van PAE (címezés kiterjesztés 36 bitre 32 bites processzoroknál, ami 64 GB-ig elég) az Intel processzorokban, be is van kapcsolva Windows Vista/Seven alatt alapból, azonban egy szoftveres korlát miatt nem működik 4GB felett. No igen, akkor kérdezi a naív ember azt, hogy mi a gond ? Hát az kérem szépen, hogy a videokártyádon található memória is a rendszer memória térképen szerepel. 😀 (Oh yeah) Így ha van 4Gb Ramod, meg egy 1Gb-os videokártyád, akkor már kapásból 5GB-ot kellene címezni, de csak 4-et enged.

Na és miért van a korlát ?

  1. Mert egy pár gyártó nem hajlandó olyan embereket alkalmazni akik tudnának normális PAE kompatibilis driver-eket írni.
  2. A Microsoft erőltetné az x64-et amire igazán időszerű lenne átállni már.

Egy szó mint száz, eddig nem vagyok megelégedve az x64 Windows szoftveres ellátásával, bár eddig minden 32 bites alkalmazás fut gond nélkül, de mégis frusztráló látni a feladatkezelőben a sok *32 jelzést a folyamatok után, mikor tudja az ember, hogy lehetne ez sokkal jobb is.

Mivel végre van min játszanom, így bepótolhatom a 3 éves lemaradásomat, így húgom szavaival élve játék országba költözök. Néhány beszámolót majd meg is osztok veletek, de azt már most mondom, hogy eleinte csak régi játékokról lesz szó.

Végezetül néhány fotó a masinámról: