Unity Alternatívák

Az Ubuntu számomra akkor vált használhatatlanná, mikor elkezdték ráerőltetni az emberekre a félig kész asztalkezelőjüket, a Unity-t. Ekkor úgy döntöttem, alternatív asztalkezelőt keresek. Az asztalkezelő stabilitása javult azóta, azonban még mindig vannak benne olyan bosszantó apróságok, amikkel nem tudok együtt élni. Szóval ezen írásban egy pár Linux asztali környezetet és ablakkezelőt mutatok be.

Először pár szó a váltásról. Próbáltam megszokni a Unity-t, de egyszerűen nem sikerült. A Gnome 3-al szintén ez volt a bajom. Szép és jó mindkettő, de nem érzem kézenfekvőnek a használatukat. Ezért elkezdtem KDE-t használni, majd később Linux Mint-re váltás után maradtam az alapértelmezetten vele kínált XFCE környezetnél. Szóval főként erről a két ablakkezelőről lesz szó, mivel ezen környezetek igen népszerűek és gyakorlatilag bármilyen disztribúción elérhetőek.

KDE

http://www.kde.org/

Az egyik legrégebb óta fejlesztett Linux asztali környezet. Sok felhasználót veszített a 4-es széria megjelenésekor, mivel az egész rendszert 0-ról írták újra, ami sok ideig tartott és a megjelenésekor nem éppen volt hibamentes. Mára nem csak egy asztali környezet, hanem egy egész szoftvercsomag, mivel rengeteg (tonna) saját alkalmazás jár vele. Alapértelmezett asztali környezet a Kubuntu disztribúcióban például, ami szintén Ubuntu alapú. Gyakorlatilag csak abban tér el a hivatalos Ubuntu verziótól, hogy ez alatt KDE fut és nem Unity. Megtalálható továbbá a Linux Mint-ben is.

Képernyőkép galéria (Kubuntu) az asztalkezelőről itt található

XFCE

http://www.xfce.org/

Igazi erőforrás kímélő ablakkezelő kis mérettel. Ideális választás virtuális gépek esetén és kevés memóriával rendelkező régebbi gépekre. Annak ellenére, hogy “csak” egy asztalkezelő, igen kényelmes a használata, nem mondható el róla az, hogy fapados lenne. Mára már kb. egy szinten van a Gnome 2-vel, amit már sajna nem tartanak karban az eredeti fejlesztők. Minden módosítható szinte, úgyhogy igen változatos asztali környezeteket lehet vele létrehozni. Ubuntu alapú disztribúciók közül a Xubuntu  alapértelmezett felülete, valamint szintén megtalálható a Linux Mint-ben is.

Xubuntu alatt futó XFCE és Linux Mint alatt futó XFCE

Mate

http://mate-desktop.org/

A Gnome 3 megjelenésével a Gnome 2 fejlesztése abbamaradt, ezért a Linux Mint fejlesztők úgy döntöttek, hogy gondozásuk alá veszik a Gnome 2 kódbázisát és megpróbálják továbbfejleszteni a hibák javítása mellett. Nagyjából egy éve létezik a környezet, jelen állapotában nem tud többet, mint a Gnome 2, csak ez karban is van tartva. Leginkább Linux Mint alatt érthető el, a többi disztribúció nem igen kezdte átvenni. Sajnos normális képernyőképeket nem találtam róla 🙁

Cinnamon

http://cinnamon.linuxmint.com/

Szintén Mint fejlesztés. Lényegében egy Gnome 2 – szerű Gnome 3 változat. Tudásban és vizuális hatások terén Gnome 3, de a kinézet a Gnome 2-ben megszokottra hasonlít. Sajnos normális képernyőképeket szintén nem sikerült találnom 🙁

LXDE

http://lxde.org

Az XFCE mellett a másik legnépszerűbb “csak” ablakkezelő rendszer. Szintén fő jellemzője, hogy erőforrás takarékos és gyors. Szolgáltatásokkal viszont nincs telepakolva. Szinte minden Linux disztribúció alá telepíthető.  Ubuntu alapú disztribúciókból a Lubuntu alapértelmezett környezete, valamint szintén megtalálható a Linux Mint-ben is.

Képernyőképek