Unix parancssori tippek hang és videó fájlokhoz.

A Unix parancssori képességeit jól bemutatja az, hogy szinte minden komplex dolgot meg tudunk csinálni parancssorból. Ez elsősorban azért jó nekünk, mert automatizálhatók a feladatok, így nem kell folyamatosan ott ülni a gép mellett. Ezen írásban a hang – és videó kezelés rejtelmeibe mászunk bele parancssor alól.

Szükséges szoftverek

Ezen szoftverek alapértelmezetten nincsenek telepítve egy Linux disztribúción sem. Vagy forráskódból kell őket feltelepíteni, vagy a rendszerrel szállított csomagkezelő segítségével. Ubuntu és Linux Mint alatt az összes fent említett parancs telepíthető apt vagy a szoftverközpont segítségével. Az Mplayer és az Mplayer2 programok tudása nagyjából azonos, azonban az Mplayer2 program újabb.

Receptek

A tippeket úgynevezett recept formátumban közlöm. A parancsok részletes és száraz dokumentálása helyett inkább egy adott problémára alkalmazásukat mutatom meg. Az összes említett/használt program remek dokumentációval rendelkezik, amiből tökéletesen kiolvasható az összes használatra vonatkozó információ.

1, Zene és filmlejátszás Mplayer vagy Mplayer2 segítségével

A filmlejátszás működőképessége grafikus felületet igényel.

mplayer [fájl]
mplayer2 [fájl]

Lejátszás közben az alábbi billentyűkkel vezérelhetjük a programot (Figyelem! A leírásban használt kis és nagybetűk jelentése nem azonos a billentyűk esetén):

 • Jobbra és Balra nyilak
  – + 10 mp tekerés
 • Fel és Le nyilak
  + – 60 mp tekerés
 • Page Up és Page Down
  + – 10 perc tekerés
 • Space vagy p
  Film/Zene megállítása
 • o
  OSD megjelenítése (csak filmek esetén)
 • q vagy ESC
  Lejátszó bezárása
 • 9
  Hangerő csökkentése
 • 0
  Hangerő növelése
 • #
  Hangsáv váltása (több hangsávot tartalmazó fájlok esetén)
 • m
  Néma üzemmód be/ki kapcsolása
 • f
  Lejátszás teljes képernyőn
 • j
  Feliratok közötti váltás (feliratokat tartalmazó fájlok esetén)
 • T
  A Videó ablak minden ablak felett fog maradni, még ha ki is kattintunk belőle

2, Stream (Web rádió) mentése, rögzítése Mplayer vagy Mplayer 2 segítségével

mplayer -dumpaudio -dumpfile [Fájl, amibe mentünk] [Stream url]

Ebben a formában a program az eredeti fájlformátumban menti a stream-et. Ennek alapján érdemes ügyelni a kiterjesztésre mentéskor. Amennyiben nem tudjuk a fájl típusát, használjuk a rögzítés végén a file parancsot.

3, Videoklip hangjának kinyerése

mplayer -ao pcm:fast:file=[menteni kívánt hang.wav] -vo null -vc null [videó]

A 2. recept is használható videó fájlok esetén, de a hangfájl önmagában nem játszható le sok esetben, ha a tároló mp4 vagy mkv. Ezért ajánlatos ezt használni. Igaz, WAV formátumba ment, ami egy kicsit helyigényes, de később tömöríthető.

4, Audio CD hangsávjainak mentése

cdparanoia 1 2 3 4
cdparanoia -B

A -B paraméter megadásával a lemezen található összes számot másolja WAV formátumban. Amennyiben paraméternek számokat adunk meg, akkor csak a kiválasztott számokat másolja

 5, FFmpeg audió konvertálás

ffmpeg -i [bemenet] -b [bittáta] [kimenet.mp3]

Az FFmpeg konvertáló programban az a zseniális, hogy gyakorlatilag minden létező audió és videó formátumot ismer. És ráadásul ingyen van. A Youtube is ezt használja feltöltött videók feldolgozásához. A -i paraméter határozza meg a bemeneti fájlt, ami lehet WAV, FLAC, AC-3, stb… A -b a bitrátát határozza meg. Minél nagyobb, annál jobb elven. MP3 esetén pár szabványos érték lehet, mint 128,192,320, stb… Komolyabb információk a Wikipedia-ban.

Az MP4 formátum előállítása némileg bonyolultabb parancssort eredményez. Ennek oka az, hogy az MP4 némileg összetettebb és jobb formátum, mint a mára majdnem elavult MP3, valamint az is ok, hogy az FFmpeg készítő licenc hülyeségek miatt kénytelenek kihagyni az MP4 kódolást. Ezért az FFmpeg programot utasítanunk kell, hogy WAV-ot csináljon, majd ezt átadjuk a FAAC programnak. Na de, hogy ne csináljunk felesleges fájlokat, a Linux pipe rendszerén küldjük át az adatot 🙂

ffmpeg -i [bemenet] -f wav - | faac --mpeg-vers 4 --obj-type LC -q [minőség] -o [kimenet.m4a] -

A fenti parancssorban a minőség mező egy 10 és 500 közti számot jelent. Ez befolyásolja a kimeneti fájl méretét. A 100-as minőségi tényező átlagban egy 128kb/s MP3 minőségnek felel meg. Én 500-on szoktam hagyni. A kimenet.M4A helyére írható lenne MP4 is, de az videóknak fenntartott kiterjesztés. A kapott fájlok Apple eszközökön is játszhatók gond nélkül.

6, Videó letöltés Youtube-ról

A legtöbb disztribúció szállítja a Youtube-dl programot, ám ezek verziója általában le van maradva az aktuálishoz képest egy csöppet. Ezért használatba vétel előtt érdemes frissíteni az alábbi módon:

sudo youtube-dl -U

Videót letölteni a legjobb elérhető minőségben egyszerűen a következő paranccsal tudunk. A kimeneti fájl neve a videó címe lesz, ami az oldalon meg van adva. A parancsban szereplő videó címe mezőbe egy Youtube url megy, mint pl: https://www.youtube.com/watch?v=cNLDmMeGXwk

youtube-dl [videó címe]