Útvonal rögzítés MyTracks segítségével

A MyTracks (magyar fordításban Saját útvonalak) egy Google által fejlesztett program Android telefonokra. A program segítségével rögzíthetjük a megtett útvonalainkat GPS segítségével. Ezen írásban e programot mutatom be.

A program használatához egy Android rendszert futtató telefon kell, ami rendelkezik GPS vevővel. Továbbá az sem árt, ha az előfizetésünk mobilinternet használatot is tartalmaz. A mobilinternet hozzáférés azért szükséges, mivel a térképadatokat internetről tölti le a program, valamint a pozíció javítására is használja.

Ha a telefon nem tartalmaz belsőleg GPS érzékelőt, akkor Bluetooth kapcsolaton keresztül képes használni külső GPS vevőt is. Ennek a használata továbbá olyan esetben lehet indokolt, ha igen pontos méréseket szeretnénk végezni. A telefonokba integrált GPS vevők pontossága nem éppen a legkiemelkedőbb, így az útvonal rögzítése közben tapasztalhatóak anomáliák szép számmal. Az alábbi képen egy ilyen anomália látható.

A program nem minden Android eszközön található meg alapértelmezetten, viszont a Google Play áruházból ingyen letölthető és telepíthető.

A program használata igen kézenfekvő. Elindítás után egy lista fogad bennünket, ahol kiválaszthatjuk korábban rögzített útvonalainkat megjelenítésre. Új útvonal rögzítése is innen indítható el. Útvonalrögzítés megkezdése előtt az eszközünk akkumulátorát nem árt feltölteni, mert ez a program rendesen fogyaszt. Továbbá a program indítása előtt érdemes engedélyezni a GPS vevőt és a mobil internetet is. Ha ezeket később kapcsoljuk be, akkor a rögzítés kezdetén nem lesz pontos a helyzetünk, mivel kell egy kis idő ezek funkciók tökéletes működésbe lépéséhez.

Rögzítés közben térképen végig nézhetjük a haladásunkat, valamint kapunk egy sebesség-magasság diagramot, továbbá egy statisztika lapot is.

  

Az ezen lapokon megjelenő adatok tetszés szerint konfigurálhatóak, módosíthatóak. A beállítások elrontásától nem kell aggódni, mert az összes beállítás egy gombnyomással visszaállítható alapértelmezett gyári értékre.

 

A rögzített adatok könnyen exportálhatóak különböző formátumokba, így az adatok átvitele egyik eszközről a másikra igencsak egyszerű. Továbbá a rögzített útvonalak Google Maps térképre is exportálhatóak. Amennyiben a telefonunkon telepítve van a Google Earth, akkor az útvonalat a telefonon le is játszhatjuk. Sajnos valamiért ez Magyarországon nem telepíthető a Play áruházból.

Hosszabb útvonalak rögzítése esetén nem érdemes térkép nézetre váltani rögzítés közben, mivel a sok adatpont térképes ábrázolása kifagyaszthatja a programot. A hosszabb útvonal relatív fogalom. Volt már, hogy 60Km-es távon is sikerült szétfagyasztanom, de olyan is volt, hogy egy 200Km-es utat rögzített minden gond nélkül. Gondolom telefontól függ a hiba, felső kategóriás eszközökön nem valószínű, hogy gondot okozhat, úgyhogy ki kell tapasztalni, hogy mit bír az eszköz.