Veszteségmentes kodekek gyors összehasonlítása

Két ünnep között volt egy kis szabadidőm, amiben végeztem egy gyors összehasonlítást arról, hogy melyik veszteségmentes kodek lenne a legalkalmasabb arra, hogy a még cd-n lévő (főként klasszikus) zenéimet lementsem minél kevesebb hely felhasználásával. Íme az eredmények.

A tesztről:

A tesztanyagnak a 3Cd-s Vivaldi kollekció első lemezét választottam, amelyen a 4 évszak található meg. A CD játékideje 61 perc és 33 másodperc. Ezt a lemezt először WAV formátumban másoltam fel. Ezen felmásolás ideje nincs benne a tömörítők tényleges tömörítési idejében. A WavPack, Flac és Monkey’s Audio kodekek esetén a lehető legmagasabb tömörítési fokot állítottam be. Apple Lossless és WMA Lossless esetén, mivel ilyen beállításokra nem volt lehetőség, így azok “gyári” beállításokkal mentek. Apple Lossless konvertálásra iTunes 10-et, míg a WMA Lossless előállítására Expression Encoder 4-et használtam. A táblázatban szereplő futási idők nem másodpercre pontosak, percre kerekítettem. Továbbá megjegyezném, hogy ez a mérés nem reprezentatív, mivel csak egy stílusú zenei műfaj esetén lett tesztelve. Más műfajok esetén elképzelhető, hogy más eredmény születne.

Formátum Méret Mb-ban Kódolási idő Mp-ben
WAV 621,27
WMA Lossless 285,6 60
Apple Lossless 279,2 60
Flac 270,12 120
WavPack 268,025 60
Monkey’s Audio 245,9 240

Mivel egy kép többet mond 1000 szónál, íme 2db diagram is, amelyen talán jobban mutatja az eredményeket (Nagyobb méret kattintás után):

A konklúzió:

Amennyiben a méret a lényeg és nem számít a jelentős többlet idő, és a lejátszó támogatás, akkor a jó választás a Monkey’s Audio. Viszont, ha az idő is fontos, viszont a méret annyira nem, akkor ideális választás a FLAC vagy WavePack, attól függően, hogy a lejátszónk mit támogat (Lejátszó alatt itt hordozható lejátszó értendő elsősorban). A WMA Lossless profilja bizonyult a legrosszabbnak, fájlméret tekintetében, azonban jó esély van rá, hogy a WMA-t játszó eszközök nagy része támogatni fogja, még ha nincs is kiemelve a WMA Lossless támogatás (próba cseresznye alapon). Apple iPod/iPhone termékek esetén támogatott Lossless formátumok terén nincs sok választási lehetőségünk, mert csak az Apple saját formátuma támogatott a WAV és AIFF formátumok mellett.