VHD fájlok és a Windows7 II.

Előző leírásban bemutattam, hogyan is lehet VHD fájlokat létrehozni Windows 7 lemez kezelőjével. Ebből a leírásban meg megosztom a trükköt, amivel rávehető a Windows, hogy indításkor automatikusan csatlakoztassa a lemezeket.

Ahhoz hogy a dolog működjön, első körben a lemezt a hagyományos lemezkezelőn keresztül a kívánt betűjellel. Ez azért fontos, mert a későbbiekben a lemez mindig ezt a betűjelet fogja kapni. A betűjel jobb kattintva a lemezen a meghajtó betűjel és elérési útvonal módosítása menü alatt érhető el.

Következő lépésben létre kell hoznunk egy txt fájlt ami a csatlakoztató utasításokat tartalmazza. VHD fájonként 2db parancs fog kelleni, ezek:

select vdisk file="[vhd utvonal]"
attach vdisk

a [vhd utvonal] részbe a vhd fájl teljes elérsi útvonala beleírandó. Ha kész a txt, akkor tetszőleges néven el lehet menteni, ahova szeretnénk. Ezután szükség lesz egy cmd fájl létrehozására is, ami csupán csak egy utasítást fog tartalmazni, ami a következő

diskpart /s [txt fajl utvonal]

Itt a [txt fajl utvonal] az előző lépésben létrehozott txt elérési útvonala. A diskpart program pedig a Windows parancssoros lemezkezelő alkalmazása. A létrehozott cmd fájlt rendszergazda jogokkal futtatva csatlakoztatásra kerülnek a megadott vhd fájljaink. A folyamat automatizálása rendszerindításkor a feladat ütemező segítségivel érhető el, ami szintén a számítógép kezelésen keresztül érhető el.

A feladatütemező jobb oldalán lévő menüből az új feladat létrehozása gombot megnyomva egy ablak fogad minket, ahol sok mindent lehet beállítani. Az általános lapon nevet kell adni a feladatnak, majd a lap alján be kell kapcsolni, hogy a lehető legnagyobb privilégiummal fusson a feladat. (rendszergazdai jogokat biztosítunk neki, máskülönben nem megy)

Az általános lap után következőn, a kiváltó események közé hozzá kell adni a felhasználó bejelentkezése eseményt.

Ezután a műveletek közé fel kell venni egy program indítást. Az indított program a létrehozott cmd fájl lesz. A műveletnél az indítási könyvtárat érdemes arra állítani, ahol a cmd fájl és a txt van.

Ezután minden bejelentkezésünk után le fog futni a vhd csatlakoztatására szolgáló parancs fájlunk.