VHD fájlok és a Windows7

A VHD az alapértelmezett HDD lemezképe a Virtual PC-nek. Windows 7 alatt lehet csatlakoztatni VHD képeket virtuális lemezként. Eredeti cél az volt, hogy a Virtual PC HDD-k tartalmát könnyen lehessen offline módban is szerkeszteni. Azonban ezen kívül még rengeteg mindenre jó ez a technológia.

Ideális eszköz, ha sok kis fájlt tartalmazó programot kell telepíteni valahova. Sajnos a szektor felépítésű fájlrendszerek rossz tulajdonsága az, hogy ha a szektor méret 4Kb és mondjuk egy 2Kb-os adatot írunk lemezre, akkor mindenképpen egy 4Kb-os szektort fog elfoglalni az adat. Kisebb adatmennyiségeknél ez a veszteség tovább nő. Virtuális lemezzel is meglesz a veszteség, azonban legalább nem töredezik úgy a fizikai fájlrendszer és kevesebb fájlt is kell karbantartani a lemezen.

Ezen felül ott a hordozhatóság előnynek. Például egy Programot feltelepítek az X virtuális meghajtóra, közben újratelepítem a gépemet, vagy mondjuk másnak is odaadom a lemezképet, akkor csupán csak annyi dolga van, hogy becsatolja ismét X meghajtónak a lemezt és máris használható a program.

Millió egy okot lehetne még említeni a virtuális lemezek használata mellet, igényektől függően.

Az alapvető VHD kezelésről íme egy kis rövid prezentáció:

Következő írásban arról lesz szó, hogy miként lehet ezen lemezeket rendszer indításkor automatikusan felcsatlakoztatni.