Vírusvédelem Android telefonokon

Az okostelefonok elterjedésével elkerülhetetlen a vírusok megjelenése a különböző platformokra. Az Android rendszer domináns szerepéből adódóan erre a platformra létezik a legtöbb vírus. Ezen írásomból kiderül, mire érdemes figyelni egy új alkalmazás beszerzésekor és telepítésekor.

Telefonok esetén vírus címszó alatt legtöbb esetben kéretlen reklámozó alkalmazásokról és adathalász programokról beszélhetünk elsősorban.

Az első kategória a legtöbb esetben csak bosszúságot okoz, mert az ingyenes alkalmazások többségénél elfelejtik közölni, hogy ingyenes igen, de reklámokat tartalmaz. Néhány esetben ez komoly pénzkiadást jelenthet annak, aki olyan előfizetéssel rendelkezik, amely nem tartalmaz internetet, mivel ezen programok a megjelenített hirdetéseket internetről töltik. És aki folyamatosan bekapcsolt internet eléréssel használja a telefonját, annak komoly adatforgalmat tudnak ezen alkalmazások generálni  a háttérben. Szóval első tippem az lenne, hogy a telefonunkon az adathálózat üzemmódot csak akkor engedélyezzük, mikor szükségünk van rá. Ez egyébként az akkumulátor időt is növeli.

A második, sokkal “gonoszabb” kategóriába az adathalász programok tartoznak. Az adathalászat nem más, mint személyes adataink illetéktelen eltulajdonítása. Az ilyen programok telefonok esetén pl. továbbíthatják a teljes e-mail és telefon címjegyzékünket egy harmadik félnek, aki jó pénzért eladja őket telemarketinges cégeknek, de még fokozható lenne a kellemetlenségek sora.

Ahhoz, hogy sikeresen védjük magunkat, a legfontosabb alapszabály az lenne, hogy megbízhatatlan forrásból ne nagyon telepítsünk alkalmazást. Szóval kerülendőek azon szoftver beszerzési weboldalak, ahol “menő, ingyenes, nagyon jó, feltört” Android programokhoz juthatunk hozzá. A telefonon is érdemes kikapcsolni a nem megbízható forrásból származó programok telepítésének lehetőségét. Ha olyan jó a program, akkor úgyis elérhető valamelyik áruházból. A nem megbízható forrásból származó alkalmazások telepítési lehetősége itt iktatható ki:

 

A második fontos szabály az lenne, hogy telepítés előtt figyeljünk a szoftver által kért engedélyekre. Az összes Android alkalmazás telepítésekor a program engedélyt kér bizonyos dolgokra. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják, pedig az engedélyekből sejthető sok esetben, hogy valami nincs rendben a programmal. Pl. Gyanús lehet, ha egy “fingós” alkalmazás engedélyt kér sms küldésre, vagy mondjuk hívás rögzítésre.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a Google miért nem ellenőrzi az alkalmazásközpontjába kerülő programokat? Az igazság az, hogy ellenőrzik őket. Viszont emberi erővel (ami sok esetben kell a vírus veszély megállapításához) nem, mert ez hatalmas kapacitást emésztene fel. Továbbá abban sem vagyok biztos, hogy a Play áruház napi forgalma mellett ez kivitelezhető lenne – e.  Automatizált módszerekkel viszont tesztelnek. Ezen tesztek megbízhatósága folyamatosan fejlődik, egyre kifinomultabbak, ám ezen tesztek kijátszhatóak.

Éppen ezért az utóbbi időben szinte minden nagy antivírus gyártó előállt a saját Androidra szánt termékével. Ezen szoftverekről azt hihetnénk, hogy az üzemidőt igen negatívan befolyásolják. A valóság azonban az, hogy szinte alig fogyasztanak, mivel a legtöbb vírusvédelmi szoftver csak telepítés előtt teszteli az alkalmazásokat. A megfelelő termék kiválasztása azonban nem egyszerű. Egyértelműen nem határozható meg egy program sem, ami mindenkinek meg fog felelni.

A választást megkönnyítendő az av-comparatives.org készített egy részletes tesztet a jelenleg elérhető Android biztonsági termékekről. A tesztből sajnos jogi megkötések miatt nem idézhetek, csak linkelhetek. A Teszt letölthető innen PDF formátumban, de a Google Docs megjelenítőjének köszönhetően megtekinthető itt is 🙂

Mellékesen megjegyzem, hogy az a tény, miszerint nincs vírusirtó program egy adott rendszerre, nem feltétlen, sőt egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincsenek vírusok  az adott platformra.