Weblapkészítés menete

weblap Manapság minden a webről szól az internet terjedésével. Interneten egy csomó mindent intézhetünk, vásárolhatunk. Ezért egy vállalkozásnak és magánszemélyeknek is fontos, hogy az interneten képviselje magát. Ehhez kell egy weblap. A mai írásomból kiderül, hogy hogyan is kellene nekifogni annak, hogy legyen egy weblapunk.

Ezen cikkben nem konkrét technológiai megvalósításról lesz szó, hanem arról, hogy hogyan teremtsük meg a weblapunk létrehozásához szükséges feltételeket.

A legfontosabb összetevők

Két fontos építőeleme van egy weblapnak, ami mindenképpen szükséges. Tartalom és pénz. Pénz kell a domain név vásárláshoz és a hosting szolgáltatáshoz. Persze lehet mondani, hogy vannak ingyenes megoldások, de ezek alkalmazása nem sugall sok profizmust a készítő és a megrendelő szemszögéből sem.

Gondoljunk csak bele. Egy vállalkozás esetén nem sok jóra enged következtetni az, hogy ha még arra sem telik neki, hogy normális weblapot üzemeltessen. Ennél a kategóriánál már az is jobb, ha nincs az adott cégnek weblapja, mivel ez legalább nem rombolja annyira a cég arculatát, mint egy a szolgáltató részéről reklámokkal teletűzdelt amatőr megoldás.

Magánszemélyeknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy tényleg saját weblapot akarnak üzemeltetni, vagy csak írogatni akarnak, azaz blogot szeretnének vezetni. Ezen megoldásokból van bőven az interneten ingyenes megoldás. Számos remek blog ingyenes szolgáltatásokat használ, persze van ellenpélda is…

A másik fontos összetevő a tartalom. Ha ez nincs meg, akkor nem is érdemes weblapot készíteni, mivel nem az oldal megjelenése fogja eladni a terméket, hanem a termékről elérhető információk mennyisége. Egy blog esetén pedig a látogatókat alapvetően a tartalom fogja becsalogatni és nem az, hogy mennyire jól néz ki az oldal. Persze fontos a megjelenés, de az nem minden.

A tartalom előállítása

Először is azt kell tisztázni, hogy ki fogja előállítani a tartalmat. A tulajdonos, vagy egy megbízott személy?

Ha magunk állítjuk elő a tartalmat, az az olcsóbb megoldás, mivel ekkor számolhatjuk a saját munkánkat 0 költséggel. Viszont ha másra bízzuk a feladatot, az igen is pénzbe fog kerülni. Ingyen senki sem szeret dolgozni és hát technikai megoldástól függően ez igen hosszadalmas és bonyolult feladat is lehet.

A blog hosting megoldások ezen a téren rendelkeznek egy hatalmas előnnyel. Gyakorlatilag kulcsra készen kapunk egy szerkesztőfelület megoldást, amit könnyen használva létrehozhatjuk a tartalmunkat. Azonban tudnunk kell, hogy az ilyen megoldások tudása limitált. Gondolok itt arra, hogy a megjelenés csak részlegesen szabható át, az oldal funkciói nehézkesen vagy egyáltalán nem bővíthetőek.

Az integrált szerkesztőfelületről és az egyszerű tartalom előállításról nem kell lemondanunk saját weblap esetén sem. A drága megoldás az, ha készítünk egy ilyet. Az olcsó megoldás pedig az, ha a weblapunkat egy tartalomkezelő (idegen szóval CMS) rendszerre építjük. Ilyen a Drupal, a WordPress, Joomla és még sok egyéb megoldás. Hátránya ezeknek annyi, hogy először fel kell építeni az oldal kinézetét, be kell állítani őket, mielőtt használni tudnánk őket. Ha ehhez nem értünk, akkor bizony szakemberhez kell fordulnunk, ami szintén pénz.

A legrosszabb megoldás technikai szempontból az, hogyha egy HTML szerkesztő programban valamit összerakunk és kirakjuk az internetre. Lehet, hogy célravezető, de a karbantarthatósága egy ilyen oldalnak gyakorlatilag 0, igazi kínszenvedés. Ezért lenne érdemes tartalomkezelőre építeni a rendszert.

Tartalomkezelő rendszerek

A legcélratörőbb kérdés az lenne, hogy melyik a legjobb? Természetesen az, amelyik használatához a legjobban értünk. Azonban ha egyikhez sem, akkor másik kérdés lehet az, hogy melyikkel érdemes foglalkoznunk? Ez az oldallal szemben támasztott elvárásoktól függ.

Ha nagyon komoly elvárásaink vannak, akkor a Drupal rendszerrel érdemes foglalkoznunk. Ebben gyakorlatilag minden testreszabható, átalakítható. Úgy jellemezném, mint a Linux kernelt. Nagyon sok mindent meg lehet vele csinálni, de elképzelhető, hogy ez sok idő lesz. Használatát nem egy-két nap alatt lehet elsajátítani és az sem árt, ha tud PHP-ban programozni az ember és nem éppen alapszinten.

Középmegoldásnak a WordPress rendszert tudnám említeni. Ez egy blog motorként indult, de kinőtte magát egy teljes körű tartalomkezelő rendszerré. Sok mindent gyárilag tartalmaz a rendszer, kellően nyitott ahhoz, hogy testreszabjuk a legapróbb részletekig. Viszont kellően felhasználó barát ahhoz, hogy rövid időn belül látványos dolgokat alkossunk vele. Az oldal alapját is ezen remek motor biztosítja.

Amatőr és nem igen ajánlott rendszer számomra a Joomla. Ezt egyszerű használni, viszont bővíteni és a későbbiekben karbantartani nem egy kellemes dolog. Volt szerencsém adminisztrálni egy ilyen rendszert használó oldalt, akkor fogadtam meg, hogy soha többet még egyszer nem fogok foglalkozni vele.

Leszögezném, hogy ez egy szubjektív vélemény a tapasztalataim alapján.

Ki készítse a lapot?

Ha normális, mai igényeknek megfelelő oldalt szeretnénk kapni és nem ismerjük a jelenlegi weblap trendeket, illetve ha nem vagyunk járatosak a témában, akkor mindenképpen érdemes szakemberre bízni a feladatot.

Szakember alatt ténylegesen szakember értendő és nem a szomszéd Pistike, aki szeret játszani. Lehet, olcsón megússzuk a dolgot egy ilyen “szakember” megfogadásával, azonban hosszútávon a költség többszörösét fogjuk kifizetni egy olyan szakembernek, aki ténylegesen ért is a dolgokhoz.

Persze a jó szakember igen drága is lehet. Elvárásoktól és a szakember komolyságától függően egy lap elkészítése akár 150 ezer forintba is kerülhet. Ezért a pénzért viszont olyan oldalt kellene kapunk, ami szakmailag és megjelenésében is megfelel az aktuális trendeknek. Ez a költség természetesen nem fogja magába foglalni a tartalom előállítását. A tartalom szállítása, amit fel kell tenni az oldalra, az a tulajdonos dolga.

A megjelenés egy érdekes téma. Ha nem vagyunk tisztában az aktuális trendekkel és nem rendelkezünk ötletekkel, ami a megjelenést illeti, akkor hagyjuk a szakembert alkotni. Remélhetőleg olyan oldallal fog előállni, ami a trendeknek megfelel. Természetesen a megjelenés vitaképes. Azt viszont tartsuk észben, hogy a semmiből valamit alkotni igen nehéz. És ha nem tetszik a végeredmény, akkor persze fejezzük ki, de lehetőleg ne úgy, hogy “Ez sz*r! Én nem ilyenre gondoltam…” Lényeg a konstruktív kritika lenne.

A dolgok anyagi része

Piaci versenyből adódóan annyi tárhelyszolgáltató van, mint amennyi csillag az égen. Azonban nagyon nem mindegy, hogy kinek és mennyit fizetünk. Sajnos találkoztam pályafutásom alatt olyan szolgáltatóval is, aki aranyáron adta a semmit.

Legelőször a költségekről beszélnék. Egy weblap esetén két költségünk lesz: a domain név és a tárhely.

A domain név az, amit a böngészőbe beírunk, hogy a weblapunkra találjunk. Ennek költségét leginkább a domain végződése határozza meg. A .hu végződés 3200-4000 forint között mozog jelenleg a bejegyzést elindító cégtől függően. A bejegyezhető nevekre szabályozás van, ékezetes betűket nem használhatunk a címben és természetesen védett márkaneveket sem jegyezhetünk be, ha nem mi vagyunk a márka tulajdonosai. A szabályozást egy csoport végzi Magyarországon. Nagyjából két hét egy cím bejegyzésének átfutási ideje. A szükséges papírok attól függően eltérnek, hogy egy magánszemély vagy egy cég a domain név tulajdonosa. Kezdetben a domain név 2 évre szól és kétévente kell megújítani, szóval ezzel csak minden 2. évben kell számolni, mint költség.

A másik költség a tárhely szolgáltatásból adódik. Olcsóbb, ha nem saját szervert üzemeltetünk, hanem egy tárhely szolgáltatással foglalkozó cégnél helyezzük el az oldalunkat. Ennek előnye, hogy nem annyi technikai részlettel kell foglalkoznunk és nem egy komplett gépet kell megvennünk. A szolgáltatás ára a tárhely méretétől és a hozzá járó kiegészítő szolgáltatásoktól függően változik, illetve ebbe a folyamatba beleszól még a piaci verseny is. Vannak gyanúsan olcsó megoldások és vannak túlzottan drágák is.

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy kit is érdemes választani. A webmaster442.hu-t évek óta megbízhatóan a szerverplex szerverei szolgálják ki. Árban a középmezőnybe sorolnám őket, viszont technikai felkészültségben, segítségnyújtásban és rugalmasságban kiemelkedőek.
1Gb tárhely éves fenntartási költsége 10000Ft+áfa náluk, de ebben benne van egy ingyenes .HU vagy .EU regisztráció, a biztonsági mentés,a korlátlan adatbázis,a PHP futtatási lehetőség, a korlátlan számú e-mail. Egyszóval minden, ami kell ahhoz, hogy profi technikai háttérrel weblapunk legyen. Természetesen olcsóbb megoldásuk is van, ha elég 128Mb tárhely számunkra, azt éves szinten 3000Ft+áfa áron megúszhatjuk. Az árlistájuk itt található meg.

Továbbá foglalkoznak még szerver hostinggal is és még sok egyébbel. A weboldalukat itt találjátok meg: szerverplex.hu

szerverplex